Παναγιώτης Ιακωβής: Οι διαδρομές του χρήματος των τσαρλατάνων της υγείας


Οι διαδρομές του χρήματος των τσαρλατάνων της υγείας
________________________

Όντας κάθετα αντίθετος στις θεωρίες συνωμοσίας, αναρωτήθηκα το προφανές: 
" ποιός κερδίζει από την διάδοση της ψευδοεπιστήμης στον χώρο της υγείας;". Δηλαδή, υπάρχει κάποια ευρύτερη δομή ή οργάνωση που να αποκομίζει οικονομικά οφέλη από τη διάδοση των "ιδεών" των τσαρλατάνων, των εναλλακτικών ψευτοθεραπευτών και των ψεκασμένων ενεργειακών θεραπευτών;

Η απάντηση είναι πιο απλή από όσο φανταζόμαστε: Το Κράτος. Το κάθε Κράτος. Όχι μόνο το δικό μας. Και εξηγούμαι: η διάδοση των απόψεων των τσαρλατάνων στον πληθυσμό ενός Κράτους, απομακρύνει τους Πολίτες από τις επιστημονικές υπηρεσίες Υγείας, Ιατρικής και Νοσηλευτικής, όπου το Κράτος είναι υποχρεωμένο να συμμετέχει με άλλοτε άλλο ποσοστό. Όσοι καταφεύγουν στους τσαρλατάνους, πληρώνουν το σύνολο της δαπάνης από την τσέπη τους και απαλάσσουν το Κράτος από τη συμμετοχή του π.χ σε φάρμακα, χειρουργεία, χημειοθεραπείες, εμβόλια, εξετάσεις και νοσηλείες. Δεδομένου μάλιστα ότι τα "θύματα" των τσαρλατάνων διατείνονται ότι είναι προσωπική τους επιλογή, απαλάσσουν το Κράτος και από την ευθύνη ότι δεν ασκεί σωστά τον εκπαιδευτικό του ρόλο. Φανταστείτε μόνο τα ποσά που γλυτώνουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί ανά τον κόσμο, από το γεγονός ότι ορισμένοι συνάνθρωποί μας δεν κάνουν χημειοθεραπείες ή εμβόλια, που απαιτούν πλήρη κρατική δαπάνη. 

Και δύο σημαντικές παρατηρήσεις ακόμα:

Πρώτον: οι πλανημένοι από τους τσαρλατάνους συνάνθρωποί μας δηλώνουν "συναίνεση" στις ψευτοθεραπείες τους όπως απαιτεί το κράτος, αλλά αυτή δεν είναι "ενημερωμένη συναίνεση" όπως θα έπρεπε να απαιτείται. Οι κρατικοί φορείς δεν πρέπει να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους επειδή ένας ενήλικας συναινεί στον τσαρλατάνο. Επειδή αυτός ο ενήλικας δεν έχει ολοκληρωμένη και πλήρη ενημέρωση και παιδεία για να κατανοήσει την απάτη. 

Δεύτερον: το Κράτος, μπορεί να διατείνεται ότι δεν έχει νομιμοποιήσει τους τσαρλατάνους και να έχει τη συνείδησή του ήσυχη. Όμως, όπως όλοι, έτσι και η κρατική δομή είναι υπεύθυνη όχι μόνο για τις πράξεις της, αλλά και για τις παραλείψεις της. Παραλείψεις ενημέρωσης, Παιδείας και τιμωρίας όσων θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία με το δικαιολογητικό της "συναίνεσης" ενηλίκου. 
Για όλους αυτούς τους λόγους βλέπουμε μια στάση ύποπτης και σιωπηλής συνενοχής των κρατικών δομών προς τους τσαρλατάνους. 

Απλούστατα διότι η Επιστήμη κοστίζει.

Παναγιώτης Ιακωβής

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη