Παναγιώτης Ιακωβής: Η Ιατρική ως ανθρωπιστικός πρόδρομος καλύτερων εποχών


Η Ιατρική ως ανθρωπιστικός πρόδρομος καλύτερων εποχών
___________________________

Ακόμα και στην πατρίδα της Δημοκρατίας, την Αρχαία Ελλάδα, ήταν σαφής η ανυπόφορη διάκριση των ανθρώπων σε ελεύθερους και σκλάβους, άντρες και γυναίκες, δικούς μας και βαρβάρους. Ακόμα και σήμερα, η ανθρωπότητα δυσκολεύεται να ξεπεράσει αυτές τις διακρίσεις. Υπάρχει αισχρό δουλεμπόριο στην Υποσαχάριο Αφρική, άθλια αντιμετώπιση των γυναικών από φονταμενταλιστές αγριάνθρωπους, ανόητη διάκριση των ανθρώπινων όντων ανάλογα με την ποσότητα μελανίνης που εκκρίνει το δέρμα τους. Συνεπώς, ας μην ήμαστε τόσο επικριτικοί με τους προγόνους μας, τη στιγμή που κι εμείς αδυνατούμε να σταματήσουμε αυτές τις διακρίσεις στις κοινωνίες μας.

Όμως, ακόμα και τότε, υπήρχαν οι λειτουργοί μιας Επιστήμης, που πολύ συχνά, αν και όχι πάντα, περιέθαλπαν άνδρες και γυναίκες, φτωχούς και πλούσιους, δούλους και ελεύθερους. Στις Ιπποκρατικές "Επιδημίες" αναφέρεται πλειάδα τέτοιων στοιχείων, ενώ στους "Αφορισμούς" συστήνεται στους Ιατρούς να μην λαμβάνουν αμοιβή από πάμφτωχους συνανθρώπους τους.

Με αυτή την έννοια, αυτή η υπέροχη Επιστήμη, συνδυασμός τεχνοκρατικής και ανθρωπιστικής δραστηριότητας, από τότε μας έδωσε το σύνθημα: η υγεία είναι για όλους. Διότι η δική μου υγεία ή ασθένεια, επηρεάζει τόσους ανθρώπους γύρω μου. Η Ιατρική, αδίκως έμεινε πίσω στις αναλύσεις ορισμένων μεγάλων φιλοσόφων. Θα τους βοηθούσε με το μεγαλείο της να δουν το μέλλον.

Αυτά, βέβαια, στην ιδεατή της μορφή. Διότι οι ανθρώπινες αδυναμίες υπεισέρχονται σε όλες τις επιστημονικές και άλλες δραστηριότητες.

Τέλος, η δύσκολη μάχη που έδιναν οι τότε Ιατροί ενάντια στις μεταφυσικές "αιτίες" και τους τσαρλατάνους, όπως περιγράφεται στο σύγγραμμα "Περί ιερής νούσου" , είναι σαφές ότι συνεχίζεται και σήμερα. Η Ιατρική είναι η αιχμή του δόρατος της Επιστήμης, ενάντια στους τσαρλατάνους, τους ψευδοεπιστήμονες, τις δεισιδαιμονίες και -κάποιες- μεταφυσικές αρλούμπες.

Παναγιώτης Ιακωβής

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη