Η γιορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Εφραίμ στη χιονισμένη Λαμία - Χρηματικά δώρα ύψους 7.000,00 € έδωσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος στα στελέχη των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων


          Με  ιδιαίτερη ευλάβεια και σε κατανυκτικό κλίμα εορτάστηκε το διήμερο 2 & 3 Ιανουαρίου,  η μνήμη της ευρέσεως και  ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του νεοφανούς και θαυματουργού στην Ιερά Μητρόπολή μας.

           Επίκεντρο του εορτασμού, το μοναδικό σε όλη την Φθιώτιδα καλλιμάρμαρο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου στο συγκρότημα του  Πνευματικού  - Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, το οποίο έχει ως ακοίμητο φρουρό και προστάτη του τον άγιο Εφραίμ .

           Την Τετάρτη  το απόγευμα τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας,  όπου το Θείο Λόγο εκήρυξε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως μας  Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίος Κάσσης.

           Ανήμερα της Εορτής  τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάχροντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου παρουσία πολλών Ιερέων ,  ευλαβών πιστών από την πόλη της Λαμίας, καθώς και των στελεχών των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας, οι οποίοι παρά το δριμύ ψύχος και το χιόνι που έπεφτε συνεχώς,  προσήλθαν δια να τιμήσουν τον μεγάλο όσιο Μεγαλομάρτυρα Εφραίμ τον Θαυματουργό.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών,  ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στην μεγάλη θερμαινόμενη αίθουσα του Πνευματικού -Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

          Στις Ιερές ακολουθίες έψαλλε   Βυζαντινός χορός νέων,  υπό την Διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

          Ιδιαίτερη ευλογία απετέλεσε για όλους η παρουσία τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, το οποίο κατέχει η Ιερά Μητρόπολις μας ως ατίμητο θησαυρό, το οποίο και προσεκόμισε το πρωί ο Ποιμενάρχης μας.

          Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε στους παρισταμένους πιστούς και τους νέους, καθώς και σ’ αυτούς που παρακολουθούσαν τη Θεία Λειτουργία μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας για τον μεγάλο άγιο Εφραίμ τον νεοφανή και Θαυματουργό αναφέροντας πως,  οι άγιοι είναι το μεγάλο δώρο παρηγοριάς και ενδυμανώσεως του Θεού προς στους ανθρώπους.

          «Η αγάπη μας για τον άγιο Εφραίμ, μας συνεκάλεσε όλους σήμερα εδώ, δια να τιμήσουμε την μνήμη του και να προσευχηθούμε στον μεγάλο αυτό άγιο για προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα και παρά τον χιονιά, όλοι αισθανθήκαμε την γλυκιά ζεστασιά της Θείας Λειτουργίας.

Το μήνυμα που δίδει ο άγιος Εφραίμ σήμερα στην εορτή του είναι: «Οι άγιοι είναι το μεγάλο δώρο του Θεού προς τους ανθρώπους. Είναι οι μεσολαβητές μας προς τον Θεό και οι προστάτες της ζωής μας. Να καταφεύγουμε με την προσευχή μας σ’ αυτούς και να είμεθα βέβαιοι, ότι ο Θεός θα πραγματοποιήσει το αίτημά μας κατά  τις ανάγκες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας.

Απευθυνόμενος προς τους νέους είπε:

          «Ο κόσμος δυστυχώς παιδιά μου σήμερα,  προβάλλει ψεύτικα πρότυπα ζωής  προς μίμηση. Η Εκκλησία κατέχει τα αληθινά πρότυπα. Οι άγιοι είναι οι γνήσιοι ήρωες πίστεως και δυνάμεως. Ο άγιος Εφραίμ είναι ένα τέτοιο πρότυπο πίστεως και υπομονής για τη ζωή των χριστιανών, γι’ αυτό και είναι ιδιαιτέρως θαυματουργός και έχει μεγάλη παρρησία προς τον Θεό».

          Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε εκτενώς στο μαρτύριο του αγίου και στην από Θεού αποκάλυψη των Ιερών και χαριτοβρύτων λειψάνων του μετά από 500 χρόνια από του μαρτυρίου του στην μακαριστή, αγία Καθηγουμένη Μακαρία Δεσύπρη και  εξιστόρησε   ένα από τα αμέτρητα, συγκλονίστηκα  θαύματα του αγίου.

 Τέλος αναφέρθηκε στην μεγάλη ευλάβεια του Φθιωτικού λαού προς τον άγιο Εφραίμ και  εξέφρασε τη χαρά του που πολλά ζευγάρια δίδουν στο παιδί τους το όνομα Εφραίμ, ενώ  καθημερινά πολλοί είναι αυτοί που σταματούν στο Παρεκκλήσιό του και με ευλάβεια ανάβουν κερί, προσευχόμενοι.

          Κλείνοντας το κήρυγμά του ευχήθηκε σε όλους Καλή και ευλογημένη Χρονιά με πλουσία την ευλογία του αγίου. 

     Μετά το πέρας  της Θείας Λειτουργίας  οι πιστοί με ευλάβεια  προσεκύνησαν την Ιερά εικόνα και το Ιερό λείψανο  του  αγίου Εφραίμ και  εδέχθησαν το πλούσιο εόρτιο  κέρασμα, το οποίο προσεφέρθη εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως.

          Κατά την διάρκεια του κεράσματος, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τα 70 στελέχη του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, τους  ομαδάρχες και τις ομαδάρχισσες  των  Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων.

          Ο Ποιμενάρχης μας με θερμά και πατρικά λόγια ευχαρίστησε όλους τους νέους και νέες για την εθελοντική  υπηρεσία, την οποία προσέφεραν καθ’ όλο το διάστημα της Κατασκηνωτικής περιόδου 2018 , η οποία φιλοξένησε και φέτος εντελώς δωρεάν 500 και πλέον παιδιά της Φθιώτιδος και  χάρις στην αγάπη και στην προσφορά των στελεχών, όλες οι κατασκηνωτικές  περίοδοι  ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένες.

          Ωμίλησε για τα οφέλη της κατασκηνωτικής ζωής, δια το γεγονός ότι οι ίδιοι γίνονται παράδειγμα για τα μικρότερα παιδιά και τους συμβούλεψε να μην απομακρυνθούν ποτέ από την Εκκλησία, διότι  μόνο κοντά στο Χριστό θα βρουν χαρά, ανανέωση και δύναμη. Αναφέρθηκε ακόμα στις παγίδες που κρύβει η κοινωνία μας για τα  νέα παιδιά και τους εκάλεσε να έχουν έντονη, συνειδητή πνευματική ζωή. Επίσης τους διαβεβαίωσε δια ακόμη μία φορά, ότι η Μητρόπολις θα έχει πάντα την αγκαλιά της ανοικτή για όλα τα παιδιά  και τους ευχήθηκε πλουσία την ευλογία του αγίου Εφραίμ στην ζωή τους.

          Ως αντίδωρο  ευχαριστιών και αγάπης ο Ποιμενάρχης μας προσέφερε στους 70  νέους και νέες χρηματικά δώρα ύψους 7.000,00 ευρώ καθώς και  το Ημερολόγιο τσέπης του Νέου έτους 2019.

         Η όμορφη σύναξη έκλεισε με πρωτοχρονιάτικα κάλαντα,   τραγούδια και την φήμη του Σεβασμιωτάτου,  τα οποία  οι ομαδάρχες και οι ομαδάρχισσες με την καθοδήγηση των αρχηγών τους,  έψαλλαν στον Σεβασμιώτατο.













































www.imfth.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη