Με τον... αραμπά οι διαγωνισμοί αξιοποίησης ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ - Αργεί η αξιοποίηση Θερμοπυλών και Καμμένων Βούρλων


Εκκρεμεί η υπογραφή των συμβάσεων πώλησης σε διαγωνισμούς που έχουν ολοκληρωθεί εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια. Πολλές οι εκκρεμότητες σε Ελληνικό και Αφάντου. Τα νέα ακίνητα που οδεύουν προς αξιοποίηση από το Ταμείο.

Τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το μεγάλο ακίνητο της Αφάντου στην Ρόδο και εκκρεμεί σειρά αποφάσεων προκειμένου να υπογραφούν τα συμβόλαια με τους δύο επενδυτές.

Από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται για διάστημα 50 ετών με τον θεσμό της επιφάνειας. Εξ αυτών, τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκολφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί.

Για το πρώτο ακίνητο πλειοδότησε η M.A. Angeliades Inc. του Ελληνοαμερικανού Μ. Αγγελιάδη έναντι 26,9 εκατ. ευρώ και για το δεύτερο η Αegean Sun Investments του Κύπριου επιχειρηματία Νικολή Νικολαΐδη, έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.

Ομως σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ οι εκκρεμότητες είναι τεράστιες. Εκκρεμούν, μεταξύ άλλων, η έκδοση πιστοποιητικού τελεσιδικίας από Δ/νση Δασών Δωδ/σου για Ν. Αφάντου, η δημοσίευση διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, κατόπιν οριστικοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η καταγραφή και Τακτοποίηση Αυθαιρέτων Κτισμάτων στο Ν. Αφάντου, η σύσταση 3 εταιρειών ειδικού σκοπού για την εισφορά του δικαιώματος στον επενδυτή για το Ν. Αφάντου, αλλά και η έκδοση από την Κτηματική Υπηρεσία πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής (σ.σ. παράνομων χρηστών) για το Ν. Αφάντου.

Στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν πως πολλές από αυτές τις εκκρεμότητες θα λυθούν εντός του πρώτου τριμήνου. Ομως τα ίδια έλεγαν και στο περυσινό ADP...

Για το Ελληνικό, στο ADP αναφέρονται ως επόμενα βήματα (χωρίς ημερομηνία ολοκλήρωσης) η «υποβολή Μελέτης Σχεδίου Γενικής Οργάνωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου & Αναψυχής/ ζωνών πολεοδόμησης/ ζωνών ανάπτυξης /ΣΜΠΕ», η διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό (εντός των ημερών αναμένεται η προκήρυξή του), η «έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τη χωροθέτηση και την πολεοδόμηση των περιοχών ανάπτυξης και πολεοδόμησης καθώς και για τη γενική διάταξη του Μητροπολιτικού Πάρκου», η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των ιδιωτών, η «διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης» ώστε στη συνέχεια να αποκτήσει την κυριότητα τμήματος της έκτασης η Lamda Development, η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ.

Μόνο αφού ολοκληρωθούν τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα θα κλείσει η συναλλαγή με την καταβολή της πρώτης δόσης. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ολοκλήρωση της διαδικασίας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά αντίστοιχα αισιόδοξες ήταν οι προβλέψεις και στις αρχές του 2018 που δεν επιβεβαιώθηκαν.

Από την έκδοση ειδικών χωροταξικών σχεδίων και την επίλυση σειράς θεμάτων εξαρτάται η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ και ειδικά σε Κύθνο, Θερμοπύλες και Καμμένα Βούρλα. Ειδικά για το μεγάλο ακίνητο στη λουτρόπολη των Καμμένων Βούρλων (468 στρεμμάτων) επισημαίνεται πως περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και διάφορα άλλα κτίρια, στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα. Το ακίνητο είχε εκμισθωθεί στην Εθνική Τράπεζα, η οποία το είχε υπεκμισθώσει στον Όμιλο Μήτση, ενώ διατηρούσε Δικαίωμα Προτίμησης σε περίπτωση μελλοντικής αξιοποίησης. Απαιτείται η τυπική λύση της σχέσης με ταυτόχρονη παραίτηση της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0,00% από το Δικαίωμα Προτίμησης.

Για το τεράστιο ακίνητο, έκτασης 760.807 τ.μ., πρώην κυριότητας ΕΡΤ Α.Ε. στην Περαία Θεσσαλονίκης (επί του ακινήτου υφίστανται παλιά και ερειπωμένα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 2.665 τ.μ.) εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Μία από αυτές είναι και η επαναφορά του στο Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να παραχωρηθεί στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο αναμένεται νέος διαγωνισμός για την πώληση του πρώην εργοταξιακού χώρου στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Πρόκειται για ακίνητο έκτασης 213.583,51 τ.μ., το οποίο αποτελείται από 4 μη όμορα τμήματα στην βόρεια απόληξη της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου.

Εντός του τριμήνου αναμένεται και η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του πρώην ακινήτου του ΕΟΜΜΕΧ στις οδούς Κορύζη και Θράκης στον Ταύρο. Πρόκειται για ακίνητο με εμβαδόν καταγραφής 3.293,73 τ.μ. στον Δήμο Ταύρου - Μοσχάτου, εντός ρυμοτομικού σχεδίου με 5 κτίσματα συνολικού εμβαδού 1526 τ.μ.

Για το δεύτερο τρίμηνο πάει ο διαγωνισμός για το ακίνητο στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου. Στο ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν, σύμφωνα με το ADP, πως μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα για τον χωροταξικό σχεδιασμό στο ακίνητο των 350 στρεμμάτων.


www.euro2day.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη