Λαμία: Eισήγηση για την εφαρμογή της θεραπευτικής άσκησης από τον Φυσικοθεραπευτή


Aφορά την «Πρόληψη των Καρκίνων του Πεπτικού Συστήματος» για το Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων-ΗΠΙΟΝΗ 2018.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών σε συνεργασία με το  Ερευνητικό Εργαστήριο Κλινικής Φυσιολογίας της Άσκησης & Αποκατάστασης ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας κατέθεσε εισήγηση για την εφαρμογή της θεραπευτικής άσκησης από τον Φυσικοθεραπευτή, στην «Πρόληψη των Καρκίνων του Πεπτικού Συστήματος» για το Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων-ΗΠΙΟΝΗ 2018.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προέκυψε από την πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας, καθώς ο Π.Σ.Φ τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά στα προγράμματα ΗΠΙΟΝΗ και οι προτάσεις του έχουν υιοθετηθεί και έχουν ενσωματωθεί στα προγράμματα (2016 «Πρόληψη της Οστεοπόρωσης και των Πτώσεων» https://www.psf.org.gr/psf- news-4238.ht , 2017 «Πρόληψη της άνοιας και έγκαιρη αντιμετώπιση των συνεπειών της» https://www.psf.org.gr/psf- news-5085.htm )

Στα συνημμένα κείμενα εισήγησης τονίζεται ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή, παρουσιάζεται το επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην πρόληψη ανάπτυξης 35 τουλάχιστον χρόνιων παθήσεων και συγκεκριμένα οι προστατευτικοί μηχανισμοί άσκησης ενάντια στον Καρκίνο.

Παρουσιάζεται πως γίνεται η  αξιολόγηση εμποδίων σωματικής δραστηριότητας και οι στρατηγικές και τα κίνητρα για την υπερπήδηση των εμποδίων σωματικής δραστηριότητας, από τον φυσικοθεραπευτή.

Παρουσιάζεται πώς γίνεται η αξιολόγηση της φυσικής δραστηριότητας, ο καθορισμός της έντασης άσκησης,  η επιλογή των δραστηριοτήτων βάσει της ενεργειακής δαπάνης, οι συστάσεις για τις ασκήσεις  αντίστασης - ασκήσεις ενδυνάμωσης, για τις ασκήσεις ευλυγισίας – ελαστικότητας,  για τις ασκήσεις ισορροπίας.

Τέλος παρουσιάζονται τα ερωτηματολόγια:

1) RM1-FM  -Ερωτηματολόγιο Σταδίων Αλλαγής Συμπεριφοράς για Σωματική Δραστηριότητα
2) Barriers to be Active Quiz- Ερωτηματολόγιο εμποδίων σωματικής δραστηριότητας.

Συμπερασματικά, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης καθώς και ο έλεγχος του σωματικού βάρους μέσα από συνταγογραφημένη θεραπευτική άσκηση, συγκεκριμένης έντασης, διάρκειας και συχνότητας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Οι φυσικοθεραπευτές ως επιστήμονες υγείας και ειδικοί της άσκησης, μαζί με την υπόλοιπη διεπιστημονική ομάδα της Π.Φ.Υ, μπορούν να συμβάλλουν στην έγκυρη ενημέρωση, αξιολόγηση καθώς και στην κατάλληλη παρέμβαση με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. 

www.iatronet.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη