Παναγιώτης Ιακωβής: Fake News


Fake News
_____________

Αναρωτιόμαστε συχνά από που προέρχoνται και ποια είναι τα αίτια και οι λύσεις για τα Fake News.

Νομίζω ότι τα fake news δεν είναι ακριβώς "fake". Είναι η νέα "πραγματικότητα" της ψηφιακής πληροφορίας. Παλαιότερα, λαμβάναμε για παράδειγμα μουσικές πληροφορίες από τα βινύλια, τις κασέτες και τις συναυλίες. Είχαμε δηλαδή "υλική" επαφή με την μουσική πληροφορία. Ομοίως, διαβάζαμε εφημερίδες και συζητούσαμε τα "νέα" στα καφενεία και τη γειτονιά. Ίσως και σε λαϊκές συνελεύσεις και μαζώξεις στα σπίτια. Διαβάζαμε βιβλία στη "φυσική" τους μορφή. 

Πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το σύνολο των πληροφοριών που λαμβάνουμε είναι άϋλο. Ακούμε μουσική από το Spotify, διαβάζουμε ψηφιακά άρθρα, μαθαίνουμε τα "νέα" από ψηφιακές πλατφόρμες, χωρίς να βγούμε ούτε λεπτό έξω στον "πραγματικό" κόσμο.

Αυτός ο άϋλος ψηφιακός κόσμος δεν κυριαρχείται από τους ίδιους Νόμους της Φυσικής που ξέρουμε για την πραγματικότητα. Η άϋλη πληροφορία είναι διαφορετικής υφής. Στον ψηφιακό κόσμο, "πραγματικό" δεν είναι πια ότι επιβεβαιώνεται από αντίστοιχα φυσικά γεγονότα. Στον κόσμο αυτό, "πραγματικό" είναι ότι διαδίδεται γρήγορα και σε μεγάλο όγκο χρηστών. Η πραγματικότητα αυτή αν και άϋλη, αν και άσχετη - fake - με τον Φυσικό κόσμο, διαμορφώνει τη ζωή μας. Μέχρι και πρόεδρο των ΗΠΑ έβγαλαν τα fake news της Cambridge Analytica.

Συνεπώς, η ψηφιακή και άϋλη πληροφορία, έχει τους δικούς της κανόνες. Άσχετους με την φυσική πραγματικότητα. Οι κανόνες της μοιάζουν με τους κανόνες της προπαγάνδας και της οργανωμένης εξαπάτησης. Η ψηφιακή πληροφορία είναι πολύ πιο εύκολο να επεξεργαστεί και να διαδοθεί, μη σχετιζόμενη με τη φυσική πραγματικότητα. 

Τα fake news μιλάνε τη γλώσσα της ψηφιακής και άϋλης πληροφορίας. Αν θέλουμε να τα σταματήσουμε, οφείλουμε να επαναφέρουμε πιο παραδοσιακές και "υλικές" μορφές πληροφόρησης: βιβλία, εφημερίδες, λαϊκές συνελεύσεις και ομιλίες, ανθρώπινη πραγματική επαφή και πρόσωπο με πρόσωπο διάλογος. Βινύλια, συναυλίες, καφενείο, προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Και για τους φίλους Μετεωρολόγους: τα μαθηματικά μοντέλα δεν είναι "πραγματικότητα".Είναι άϋλες κατασκευές που δεν σχετίζονται άμεσα με την πραγματικότητα και δεν κυριαρχούνται από τους ίδιους νόμους.

Όσο στηρίζονται σε μαθηματικά μοντέλα για τις προβλέψεις τους, θα βρίσκονται σε μόνιμη διάσταση με την πραγματικότητα. Μια Επιστήμη με μη επιστημονική Μέθοδο.

Παναγιώτης Ιακωβής

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη