Η Κυριακή της Τυρινής στο Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας


           Στον Ιστορικό και  Μεγαλοπρεπή Ναό του αγίου Δημητρίου Λαμίας ιερούργησε και ωμίλησε την Κυριακή της Τυρινής 10 Μαρτίου,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

            Ο Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πλαισούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Νεραντζή, τους Εφημερίους του Ναού π. Δημοσθένη Κουτρομάνο και π. Δημήτριο Ατματζίδη, τον Αρχιδιάκονό του π. Ευστάθιο Κατόπη και τον Ιεροδιάκονο π. Εφραίμ Πανταζίδη.

            Οι Ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας από τον Ραοδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89, 4 fm), ενώ έψαλλαν Βυζαντινοί  χοροί του Ναού υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Βασιλείου Χήρα.

            Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε την πατρική του Θεολογική διδαχή προς το πολυπληθές εκκλησίασμα και στους ακροατάς που παρακολουθούσαν την Θεία Λειτουργία μέσω του Ραδιοφώνου, αναλύοντας τα υψηλά διδάγματα της ευαγγελικής περικοπής, τα οποία εχαρακτήρισε ως θεμέλια του πνευματικού οικοδομήματος, το οποίο καλούμεθα να χτίσουμε την αγία και Μεγάλη Τεασσαρακοστή.

Χαρακτηριστκά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

            « Αγαπητοί μου  Πατέρες και αδελφοί, η Εκκλησία μας προετοιμάζει να εισέλθουμε εις την περίοδο της αμώμου νηστείας και καλούμεθα, οι βουλόμενοι,  να αγωνισθούμε με την νηστεία, την προσευχή και την ελεημοσύνη  και να προετοιμάσουμε την ψυχή μας για να υποδεχθούμε αξίως τα Άχραντα πάθη και την Ένδοξο Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

            Είναι γεγονός, ότι αυτή η περίοδος είναι η πιο όμορφη περίοδος της Εκκλησίας μας, διότι ο άνθρωπος βιώνει στον πνευματικό του αγώνα, την Χάρη του Θεού και διαπιστώνει ότι δεν ζει μόνο για να εργάζεται και να δημιουργεί, αλλά για να προετοιμάζεται για την Ουράνιο Βασιλεία, την αιώνιο ζωή, την Θέωση.

            Μέσα απ’ αυτή την Ευαγγελική περικοπή, ο Κύριος μας είπε μεγάλες αλήθειες, μας απεκάλυψε τα θεμέλια της πνευματικής οικοδομής, την οποία καλούμεθα να χτίσουμε αυτή την ευλογημένη περίοδο. Θέλουμε να ανακαινισθούμε, να ανανεωθούμε πνευματικά και να αφήσουμε τα γήινα και χοϊκά και να νιώσουμε μέσα στην ψυχή μας να μιλούν οι αρετές και τα χριστιανικά ιδεώδη, της ανεξικακίας, της συγχωρητικότητος, της προσευχής, της νηστείας των τροφών, για όσους μπορούν και των κακιών για όλους καθώς και της μεγάλης αρετής της ελεημοσύνης.

            Ας δώσουμε αγάπη για να απελευθερώσουμε την ψυχή μας. Η αγάπη χαρίζει ελευθερία στην ψυχή του ανθρώπου, ενώ το μίσος φυλακίζει τον άνθρωπο. Δώσε συγχωρητικότητα σε όλους για να λάβεις και συ συγχώρεση των αμαρτιών σου, δώσε ελεημοσύνη για να αισθανθείς τι σημαίνει πραγματική ευτυχία. Αν ξεκινήσει κανείς το στάδιο των πνευματικών αγώνων με αυτά τα θεμέλια, τότε σίγουρα θα φτιάξει ένα γερό πνευματικό οικοδόμημα».

Ο Ποιμενάρχης μας κατακλείοντας το κήρυγμά του ευχήθηκε εις όλους καλή και ευλογημένη αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή με αδιάλειπτο την από Θεού δύναμη εις τον πνευματικό αγώνα, καθώς και ο Χριστός να ενισχύει το φρόνημά μας, ώστε όλοι να ετοιμασθούμε και να προσεγγίσουμε με θεοπρέπεια την αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, σταυρώνοντας τις αμαρτίες μας, δια να αναστηθούμε μετά του Χριστού εις το Φως της Αναστάσεως Του.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τα τεσσαρακονθήμερα μνημόσυνα δύο κεκοιμημένων ευσεβών Ενοριτών, των αειμνήστων  Θεολόγου Σάλτα και της Μαρίας Διαμαντή, ευχόμενος δια την ανάπαυση της ψυχής τους και εις τους συγγενείς τους την εξ ύψους παρηγορία εις το πένθος τους.

Τέλος εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού παρετέθη πλούσιο κέρασμα εις την αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου παραπλεύρως του Ναού.



























































www.imfth.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη