Αποστόλης Καραναστάσης: Θερμοπύλες - Αλαμάνα - Γοργοπόταμος — 25 αιώνες ιστορίας


ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ – ΑΛΑΜΑΝΑ – ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
25 ΑΙΩΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Με αφορμή την επανέναρξη των εργασιών στο νότιο τμήμα του Ε65 και με την ευκαιρία της επετείου της ιστορικής μάχης της Αλαμάνας και της ηρωϊκής θυσίας του Αθανασίου Διάκου, ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Απόστολος Δ. Καραναστάσης απέστειλε, προ δεκαημέρου, προς τον Υπουργό ΥΠΟ.ΜΕ. κ. Χρ. Σπίρτζη επιστολή στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνει :

«Στη Φθιώτιδα, πολύ κοντά στη Λαμία, υπάρχουν τρεις ιδιαίτερα σημαντικές ιστορικές τοποθεσίες : οι Θερμοπύλες, η Αλαμάνα και η γέφυρα του Γοργοποτάμου. Σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους, σχηματίζουν ένα τρίγωνο που, δεν θα είναι υπερβολή να λεχθεί ότι, συμπυκνώνει 25 αιώνες της αρχαίας, της νεότερης και της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας.

Ίσως δεν έχει γίνει ευρύτερα αντιληπτό ότι στο εγγύς μέλλον θα βρεθούμε μπροστά σε σημαντικές επετείους που σχετίζονται με τις τοποθεσίες αυτές.

Συγκεκριμένα, το 2020 συμπληρώνονται 2500 χρόνια από την εμβληματικότερη ίσως μάχη της παγκόσμιας ιστορίας, τη μάχη των Θερμοπυλών (όπως και από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας), το 2021, 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, την μάχη της Αλαμάνας και τη θυσία του Αθανασίου Διάκου και το 2022 συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη θρυλική ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Πέρα από την ιστορική του σημασία, αλλά ακριβώς λόγω αυτής, το τρίγωνο αυτό θα έπρεπε να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση, στον τουρισμό και, συνεπώς, στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και ολόκληρης της χώρας.

Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, από πλευράς υποδομών, ώστε οι περιοχές αυτές να διαδραματίσουν τον ρόλο που προαναφέρθηκε.»

Στην επιστολή του, ο Απ. Καραναστάσης προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών και την διασφάλιση της καλύτερης δυνατής προσβασιμότητας τους.

Ήδη ο Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του κ. Καραναστάση και δεσμεύτηκε να δρομολογήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, για την αντιμετώπιση των θεμάτων που έθεσε με την επιστολή του και συγκεκριμένα :

• Εξασφάλιση πρόσβασης στον χώρο των Θερμοπυλών και από τον κλάδο Θεσσαλονίκη - Αθήνα του ΠΑΘΕ.

• Εξασφάλιση πρόσβασης στον χώρο της μάχης της Αλαμάνας.

• Κατασκευή της γέφυρας της Αλαμάνας στον χώρο και με την μορφή που είχε κατά την εποχή της μάχης.

• Σε ότι αφορά την ανάπλαση των ιστορικών περιοχών, οι μελέτες και η υλοποίησή τους είναι αρμοδιότητα του Δήμου Λαμιέων, ως αναθέτουσας Υπηρεσίας.

Σε περίπτωση που από την πλευρά του Δήμου υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση, τόσο της εκπόνησης σχετικής μελέτης για την Αλαμάνα όσο και της υλοποίησής της, όπως και της υπάρχουσας αντίστοιχης για τις Θερμοπύλες, η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συμβάλλει στην εξεύρεση των αναγκαίων πόρων.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που θα αναδείξει την ιστορία της περιοχής, θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον τουρισμό και σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της Φθιώτιδας και ολόκληρης της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη