Η παρουσίαση στη Λαμία του βιβλίου της Γιάννας Δημητριάδη «Τα Γέλια του Θανάτου»


Μια ακόμη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Λαμιέων με την παρουσίαση του βιβλίου της Γιάννας Δημητριάδη «ΤΑ ΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ- Από το ημερολόγιο του θανατοποινίτη του εμφυλίου Αντώνη Δημητριάδη».

Την εκδήλωση οργάνωσε το Σωματείο ΜΙΑΡ1940.1950 σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων, τoν Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων και τα ΓΑΚ-Αρχεία Ν. Φθιώτιδας.

Παρευρέθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης απο τον κο Αναγνώστου, η συγγραφέας του βιβλίου, μέλη του Συλλόγου «Ποιότητα Ζωής» Νέας Σμύρνης Αθηνών, ο πρώην Δήμαρχος και εκ νεου υποψήφιος Ν. Σμύρνης Γιώργος Κουτελάκης. ο πρ. αντιδήμαρχος Λαμιέων Δημήτριος Κυρίτσης, ο Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας κ. Χρίστος Μαρκαντώνης, ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου Στερεάς Ελλάδας κ. Αθανάσιος Τσαπρούνης και πάρα πολλοί συμπολίτες μας.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία της Σοφίας Βακιρτζηδέλη, αρχειονόμου – προϊσταμένης ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Φθιώτιδας, με θέμα  «Ημερολόγια: ένα ιδιωτικό αρχείο στην υπηρεσία της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας».

Ακολούθησε παρουσίαση του βιβλίου από τον Παναγιώτη Σωτηρίου, ΜΔΕ Ιστορίας ενω παρεμβάσεις έκαναν ο κ. Κουτελάκης και η συγγραφέας Γιάννα Δημητριάδη.

Αποσπάσματα του ημερολογίου διάβασαν οι Κώστας Τσιαλαφούτας, και ο Γιώργος Αναγνώστου.

Η Χαρά Παρμενοπούλου, αντιπρόεδρος Μ.Ι.Α.Ρ., που συντόνιζε την συζήτηση
υπογράμμισε:

Με την σημερινή παρουσίαση το Σωματείο μας που έχει ήδη οργανώσει μια σειρά εκδηλώσεις για την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης 1940- 44, ανοίγει τη σελίδα για μελέτη της περιόδου του Εμφυλίου Πολέμου. Γιατί αξίζει να γνωρίζουμε και να μελετάμε όλες τις πτυχές της ιστορίας του τόπου μας όχι μόνο τις ηρωικές αλλά και τις τραυματικές οπως αυτή του Εμφυλίου πολέμου . Γιατί η κριτική μελέτη της ιστορίας, όταν αυτή δεν γίνεται αντικείμενο χειραγώγησης, μας βοηθά να γίνουμε υπεύθυνοι, σκεπτόμενοι και ώριμοι πολίτες …

Το βιβλίο της Γιάννας Δημητριάδη μας γυρίζει πίσω στο χρόνο και μας μεταφέρει στην Ελλάδα του Εμφυλίου, στη Λαμία και στις γύρω περιοχές το 1947. Μεσούντος του Εμφυλίου Πολέμου, στα πλαίσια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Εθνικού Στρατού στη Στερεά Ελλάδα βρέθηκε και ο Αντώνης Δημητριάδης στη Φθιώτιδα το Μάιο του 1947 ως στρατιώτης του 630 Τάγματος.… Ο στρατιώτης Αντώνης Δημητριάδης καταδικάζεται τετράκις σε θάνατο από το Στρατοδικείο Λαμίας για την άρνησή του να σηκώσει όπλο εναντίον των ανταρτών. Θα περάσει τα επόμενα οκτώ χρόνια της ζωής του στις φυλακές Λαμίας, Αίγινας και Αβέρωφ , περιμένοντας την εκτέλεσή του. Το χρονικό της πρώτης τετραετίας του εγκλεισμού του, στις φυλακές όπως την κατέγραψε ο ίδιος σε παράνομο
ημερολόγιο , παρουσιάζεται στο παρόν βιβλίο από την κόρη του, τη δημοσιογράφο Ιωάννα Δημητριάδη.

Οπως ανέφερε στην ομιλία του ο ιστορικός Πάνος Σωτηρίου, το ημερολόγιο του Αντώνη αποτελεί μια από τις λίγες περιπτώσεις καταγραφής της κατάστασης την περίοδο του Εμφυλίου. Η Γιάννα Δημητριάδη στο βιβλίο μας προσφέρει ανεπεξέργαστο ένα ντοκουμέντο της αντίστασης στην πραγματικότητα της εμφυλιοπολεμικής Ελλάδας. Το ημερολόγιο αποτελεί την φωνή του απλού στρατιώτη. Βρισκόμαστε στις σελίδες του σε απευθείας σύνδεση με τη Λαμία του 1947, όχι όμως στην κοσμική της πλ. Ελευθερίας αλλά στην περιθωριακή των φυλακών. Αυτή που στον τύπο της εποχής περνούσε στα ψιλά, ως η "Χθεσινή του Στρατοδικείου". Μια Λαμία που αποτελεί Κέντρο Ασφαλείας με χιλιάδες στρατιώτες και εσωτερικούς πρόσφυγες να έχουν συρρεύσει σ΄αυτή. Είναι μια ιστορία δοσμένη στην κυριολεξία από τα κάτω πριν την εποχή της που έρχεται να φωτίσει τις πτυχές της μεγάλης Ιστορίας.

Η συγγραφέας κ. Γιάννα Δημητριάδη ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους συντελεστές της εκδήλωσης και τόνισε πως η μαρτυρία του πατέρα της συμβάλλει στην ιστορική αλήθεια και διδάσκει στις νεότερες γενιές τις καταστρεπτικές συνέπειες του εμφυλίου πολέμου. Δώρισε στο Μ.Ι.Α.Ρ1940.1950 ιδιόχειρα σημειώματα του πάτερα της Αντώνη Δημητριάδη γραμμένα κατά την περίοδο που ηταν μελλοθάνατος στις φυλακές Λαμίας, φωτογραφίες του και ένα πίνακα ζωγραφικής για να εκτεθούν στο Μ.Ε.Α..

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν ολοι μαζι το Γοργοποτάμο, ακολουθώντας τον « Ιστορικό περίπατο» από την Δρ Ιστορίας Λάζου.





Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη