Χιλιάδες πιστοί στην Κορύφωση του Θείου Δράματος στη Λαμία


           Με ιδιαίτερη συγκίνηση και κατάνυξη τελέσθηκαν το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής , 26 Απριλίου οι Ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

            Προ της αναγνώσεως του Ιερού Ευαγγελίου της Αποκαθηλώσεως, ο Ποιμενάρχης μας σύμφωνα με το πρωτόκολλο εξεφώνησε από κειμένου  την συγκινιτική ομιλία του για τον Παθόντα και Ευσταυρωμένο Θεάνθρωπο Χριστό, με τίτλο: «Διψώ».

            Ακολούθησε η Αποκαθήλωση του νεκρού  σώματος του Κυρίου από τον Σταυρό και η Ιερά λιτάνευσή του από τον Σεβασμιώτατο.

            Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Εμπορικό Σύλλογο Λαμίας, διότι με τη συμφωνία όλων των Εμπόρων, ώστε  τα Καταστήματα για ακόμη μία φορά να άνοιξουν μετά το πέρας της Ακολουθίας του Μεγάλου Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως και έτσι όλοι οι εργαζόμενοι προσήλθαν και κατέκλεισαν τους Ιερούς μας Ναούς,   δείχνοντας την περισσή αγάπη και την ευσέβεια τους προς τον δι' ημάς πάσχοντα Κύριο.

            Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Μεγάλου Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε διάφορες Ενορίες της πόλεως , όπου ασπάσθηκε τους Ιερούς Επιταφίους και  ευχήθηκε στους Εφημερίους  και στους παρευρισκομένους πιστούς, καλή Ανάσταση.

            Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής στην πόλη της Λαμίας,  κορυφώθηκε το Θείο Δράμα, όπου χιλιάδες ευσεβείς πιστοί κατέκλεισαν τους Ιερούς Ναούς συμμετέχοντας στον Όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου,στον Επιτάφιο Θρήνο και στην περιφορά.

            Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χοροστάτησε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του τόπου και άλλων  εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων. 

            Ακολούθησε η  περιφορά του Επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους της Λαμίας με την συνοδεία στρατιωτικού αγήματος , ενώ  ιδιαίτερη νότα συγκινήσεως σκόρπησε στην ατμόσφαιρα η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας, η οποία παιάνιζε πένθιμα εμβατήρια,  τα οποία συνέθεσε και μελοποίησε ο Αρχιμουσικός κ. Δημήτριος Μαντάς, ο και διευθύνων αυτή.

            Στην συνέχεια  η Ιερά λιτανεία του Επιταφίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού κατευθύνθηκε στην Πλατεία Πάρκου, όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση επτά Επιταφίων ομόρων Ενοριών.

            Ο Ποιμενάρχης μας απηύθυνε πατρικό χαιρετισμό προς τους χιλιάδες των παρευρισκομένων τονίζοντας, ότι ο Χριστός υπέμεινε και απέθανε επί του Σταυρού για την σωτηρία όλων των ανθρώπων, υπογραμμίζοντας για ακόμη μία φορά, ότι οι Ορθόδοξοι Έλληνες είναι ψυχή και σώμα Χριστιανοί και το επιδεικνύουν με την αθρόα προσέλευσή τους, την πίστη τους και την ευλαβική τους στάση στις τελετές των Εκκλησιών.

        Τέλος ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε πατρικώς σε όλου Καλή Ανάσταση δίδοντας μήνυμα αισιοδοξίας.

      «Όλα θα περάσουν αδελφοί μου, μη φοβείσθε τίποτα. Ο Χριστός είναι εδώ και μας προστατεύει. Να μείνουμε ενωμένοι κάτω από την σκέπη της Εκκλησίας και της Πατρίδος μας. Καλή Ανάσταση»!

     Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόσησαν ζωντανά από τον Τηλεοπτικό Σταθμό Star Κεντρικής Ελλάδος και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας 89, 4 fm.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου και Ηλίας Κλέτσας

            Ακούστε την συγκινητική ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, με τίτλο: «Διψώ».

www.imfth.gr
Από το Blogger.