Ιφιγένεια Φρανς Τσαγκάρη: Μια Περήφανη Λαμιώτισσα (συνέντευξη)


1. Είστε η Ιφιγένεια Τσαγκάρη, μια δραστήρια μητέρα 4 παιδιών και κόρη του γνωστού γιατρού Φρανς Τσαγκάρη, που διατηρούσε μαιευτική κλινική στην πόλη μας. Ο πατέρας σας πολιτευόταν και μάλιστα υπήρξε και Βουλευτής. ΠΟΣΟ ΣΑΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ όλο αυτό, σε ό,τι είστε σήμερα και στην απόφασή σας να ασχοληθείτε κι εσείς με τα κοινά;       
  
Απάντηση: Και οι δυο γονείς μου υπηρέτησαν για όλη τους τη ζωή με μεγάλη πίστη και αξιοπρέπεια λειτουργήματα μεγίστης κοινωνικής προσφοράς και ευθύνης. Από πολύ μικρή γνώρισα πρακτικά τι κόπο, προσπάθεια  και θυσία συνεπάγεται στην καθημερινότητα η προσφορά στους συνανθρώπους μας. Η ενσυναίσθηση και η φροντίδα δεν είναι θεωρητική προσέγγιση· είναι τρόπος ζωής και το αντάλλαγμα είναι η συναισθηματική και ηθική ικανοποίηση ότι κι εσύ συμμετείχες, ήσουν παρoύσα, νοιάστηκες, βοήθησες. Στο σπίτι μας αυτό υπήρξε πάντα υποχρέωση.

Όσο για τα χρόνια που πολιτευόταν ο πατέρας μου τα βίωσα έντονα. Δεν ήταν όμως για μένα ένα νέο κεφάλαιο παρά μια φυσική συνέχεια. Η άνευ όρων αγάπη του για τον τόπο του και τους ανθρώπους του υπήρξε πάντα για τον πατέρα μου το τέταρτο παιδί του. Αδέρφι μου, δηλαδή.

2.ΤΩΡΑ ΘΕΛΩ να σας γνωρίσουν λιγάκι, όσοι δεν σας ξέρουν. ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ για εσάς και τα παιδιά. Ως μητέρα 4 παιδιών, θα έχετε πολλές εμπειρίες και πολλά να πείτε.                 
          
Απάντηση: Γεννήθηκα το Μάρτιο του 1970, στη Γερμανία, καθότι ο πατέρας μου έκανε την ειδικότητα του εκεί. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς γυρίσαμε στην Ελλάδα, στη Λαμία. Τελείωσα το 1ο Λύκειο Λαμίας και είμαι απόφοιτη του ΕΛΚΕΠΑ ως προγραμματίστρια  Η/Υ. Δούλεψα για 5 χρόνια στα κεντρικά της ΔΕΗ στην Αθήνα, ώσπου παντρεύτηκα και αφοσιώθηκα ολοκληρωτικά στην οικογένεια μου. Μεγαλώνοντας σε μια τρίτεκνη οικογένεια, ήθελα κι εγώ να κάνω τη δικά μου πολύτεκνη οικογένεια. Από μικρή, το όνειρό μου ήταν να έχω ένα σπίτι με κήπο, με πολλά παιδιά και ζώα. Ευτυχώς, ο Θεός με  αξίωσε να πραγματοποιήσω το όνειρό μου. Έχω 4 παιδιά , τον Ευάγγελο 18 ετών , τον Οδυσσέα 16, την Ισμήνη 14 και την Μαρία-Γκίζελα  11.  Δεν μπορώ να πω ότι είναι εύκολο να μεγαλώνεις 4 διαφορετικές προσωπικότητες αλλά όταν υπάρχει αγάπη και θέληση όλα τα μικροπροβλήματα ξεπερνιούνται.

3.Η μητέρα σας είναι Γερμανίδα. Έχετε επομένως δει από κοντά, και έχετε μεγαλώσει και με στοιχεία ενός άλλου πολιτισμού. Τι κρατήσατε από αυτό;         

Απάντηση: Η μητέρα μου κατάγεται από τη Γερμανία. Τι μετέδωσε στη ζωή μας από τον πολιτισμό της; Μάλλον την οργάνωση και την εργατικότητα. Οπωσδήποτε όμως, και την αγάπη για την Ελλάδα. Ζει στον λατρεμένο τόπο μας μια ζωή. Μεγάλωσε 3 παιδιά και 8 εγγόνια, ελληνόπουλα, τιμώντας πάντα όλες τις ελληνικές παραδόσεις. Ενθουσιάζεται με την ελληνική μυθολογία και αφοσιώθηκε στην φροντίδα της οικογένειας ως τρυφερή Ελληνίδα μάνα. Εμείς γεννηθήκαμε Έλληνες. Εκείνη το επέλεξε να γίνει. Κι αυτό έχει μια αλλιώτικη αξία. Προφανώς η ζωή της δικαιώνει τον Γκαίτε όταν έγραφε  ότι… το μυαλό και η καρδιά είναι για το ανθρώπινο σώμα, ό,τι είναι η Ελλάδα για την ανθρωπότητα.

4 Σε τι θα θέλατε να βοηθήσετε αυτόν εδώ τον τόπο, όταν εκλεγείτε;  Υπάρχει κάτι στο οποίο πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε περισσότερο, από την πλευρά σας; 

Απάντηση: Ο σκοπός της απόφασης μου να ασχοληθώ με τα κοινά, οφείλεται στο ότι θέλω αυτή η πόλη να δίνει τις ίδιες ευκαιρίες στα παιδιά μας και στη νεολαία μας, όπως γίνεται και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Να δημιουργήσουμε μια πόλη με εύκολη πρόσβαση σε ΑΜΕΑ και μητέρες μικρών παιδιών, που καθημερινά ταλαιπωρούνται από την έλλειψη πεζοδρομίων και χώρων αναψυχής, με κύριο στόχο την ασφάλεια των συμπολιτών μας.  Να δημιουργήσουμε υποδομές για καλύτερη ενασχόληση των παιδιών στον πολιτισμό, την τέχνη, τον αθλητισμό  και να δώσουμε κίνητρα  ώστε να θελήσουν κι αυτά να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους, να σπουδάζουν, να δημιουργήσουν και να σταδιοδρομήσουν εδώ. Η έλλειψη Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με έδρα την Λαμία και η υποβάθμιση των Τεχνολογικών οδηγεί σε μαρασμό της πόλης και τη μετατρέπει σε πόλη φάντασμα. Η δημιουργία ΑΕΙ και η αναβάθμιση των ΤΕΙ, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες μου. Η πόλη μας έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους οι οποίοι γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και θέλουν να μείνουν στον τόπο τους για να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις και να είναι περήφανοι για την πόλη στην οποία ζουν.                   

5. Στις μητέρες τι θα θέλατε να πείτε; Και κυρίως, σε εκείνες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους;                                  

Απάντηση: Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο να μεγαλώνει κανείς παιδιά. Οι δυσκολίες αυτές πολλαπλασιάζονται όταν μια γυναίκα αγωνίζεται να μεγαλώσει μόνη της τα παιδιά της. Τότε, έρχεται αντιμέτωπη με πολλά πρακτικά προβλήματα και διαπιστώνει την έλλειψη συμβουλευτικών και υποστηρικτικών δομών. Οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν ανάγκη από υπηρεσίες στις οποίες θα μπορούν να απευθύνονται, τόσο για τη ψυχολογική στήριξή τους όσο και για την άμεση λύση των πρακτικών προβλημάτων τους. Δεν χρειάζονται τη λύπη και τον οίκτο μας, αλλά την πραγματική διάθεση για την επίλυση των προβλημάτων τους. Να γνωρίζουν ότι θα έχουν τη δυνατότητα πως μπορούν να προσφέρουν τα απαραίτητα στα παιδιά τους, και την επόμενη μέρα και ότι αυτά θα είναι ασφαλή σε όμορφους χώρους δημιουργικής απασχόλησης για να εργαστούν οι ίδιες και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους υγιή σωματικά και ψυχικά.

6.Είστε, γενικά, όπως κατάλαβα, υπέρ της μεγάλης οικογένειας, με περισσότερα από ένα παιδιά. Τι θα συμβουλεύατε τις μητέρες να αποφεύγουν στο μεγάλωμα των παιδιών τους;    

Απάντηση: Αναμφισβήτητα είμαι υπέρ της μεγάλης οικογένειας. Η χώρα μας αντιμετωπίζει οξύ δημογραφικό πρόβλημα και πολλές πόλεις, όπως η Λαμία, μετατρέπεται σε πόλη με κατοίκους  υψηλού μέσου όρου ζωής. Η αγωνία και η ανησυχία μου για το δημογραφικό πρόβλημα και τους τεράστιους κινδύνους που αυτό περικλείει για την πόλη μας είναι μεγάλη. Οι νέες γυναίκες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν δε θα πρέπει να φοβούνται να φέρουν στον κόσμο νέες ψυχούλες. Τι είναι πιο όμορφο από ένα σπίτι με χαρούμενες παιδικές φωνές; Η χαρά που δίνει το μεγάλωμα των παιδιών οδηγεί στην ψυχική και πνευματική μας ολοκλήρωση. Μας κάνει καλύτερους και πιο δημιουργικούς ανθρώπους με θέληση και διάθεση να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το ύψιστο αγαθό της ζωής. Τελειώνοντας, θα ήθελα να συμβουλεύσω τις νέες μητέρες να αφήσουν τα παιδιά τους ελεύθερα και να μην γίνονται υπερπροστατευτικές. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι ίδιες να νιώθουν ότι ζουν σε μια ασφαλή πόλη. Αυτή θα είναι η προσωπική μου δέσμευση. Μια πόλη ασφαλής,  όμορφη,  περήφανη για το όνομά της.

7.Στους ψηφοφόρους των εκλογών της 26ης Μαΐου, τι μήνυμα θέλετε να στείλετε;

Απάντηση: Πιστεύω ότι πρέπει να μην είμαστε αμέτοχοι στα προβλήματα του Δήμου μας. Δε θεωρώ ότι βοηθά να συζητάμε μεταξύ μας, να κριτικάρουμε αλλά να μην αγωνιζόμαστε μέσα από τις  δημοτικές αρχές, για τις αξίες με τις οποίες γαλουχηθήκαμε. Χρειάζεται τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις δυνατότητες μας να τις διαθέτουμε για το συμφέρον του τόπου μας. Οφείλουμε στα παιδιά μας να είναι περήφανα για την πόλη τους. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να τη βλέπουμε να καταστρέφεται και να μαραζώνει χωρίς να αντιδρούμε. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δέχτηκα με υψηλό αίσθημα ευθύνης την τιμητική πρόταση  του κου Θ. Καραΐσκου να συμμετέχω  στο ψηφοδέλτιο «ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΛΗ».  Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα είμαι κοντά στους συνδημότες μου και μαζί θα πορευόμαστε περήφανα στους δρόμους της πόλης μας.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη