Τα θέματα διαβούλευσης του Ευθύμιου Καραΐσκου για το Δήμο Λαμιέων


Λαμία - Περήφανη Πόλη ― Ευθύμιος Καραΐσκος


Διακυβέρνηση του Δήμου

Ο Δήμος οφείλει να είναι ανοιχτός για όλους τους πολίτες του. Να ακούει τα προβλήματα και τις απόψεις τους, αλλά να δέχεται την κριτική και να είναι ανοιχτός σε αυτή. Ο Δήμος χρειάζεται ένα σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης, ανθρώπινο και αξιοκρατικό, χωρίς εκδηλώσεις αυταρχισμού.
  • Εντοπίζουμε  νέες πηγές χρηματοδότησης χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες.
  • Δημιουργούμε μια ανοιχτή επαφή των στελεχών του Δήμου με τους πολίτες, με συνεργασία, διάλογο, χωρίς έπαρση.
  • Δεσμευόμαστε για μια εξωστρεφή σχέση με τους δημότες, για μια διαρκή συνεργασία ώστε όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του Δήμου, αλλά να δημιουργήσουμε μαζί μια καλύτερη προοπτική για τον τόπο.
  • Ενισχύουμε το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου μέσα από την αναβάθμιση των κοινωνικών δομών του και την εξασφάλιση πρόσβασης ΑμεΑ, κινητικά και ψηφιακά σε όλες τις δομές του.
  • Αναδιοργανώνουμε τις δημοτικές υπηρεσίες, με σημεία εξυπηρέτησης στις Δημοτικές Κοινότητες.
  • Δίνουμε προτεραιότητα στη νέα γενιά και αλλάζουμε ταχύτητα στην αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
  • Προωθούμε σύγχρονα μοντέλα διακυβέρνησης που εξασφαλίζουν την ενήμερη συμμετοχή του δημότη και δημιουργούν κοινή γνώση για μια πραγματικά συμμετοχική δημοκρατία της πόλης.


Κοινωνική φροντίδα

Η Λαμία οφείλει να είναι πολύ περισσότερο από μια σύγχρονη πόλη. Οφείλει να είναι ένας χώρος κοινών αξιών, όπου όλοι έχουν το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής, σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, που χαρακτηρίζεται από κοινωνική και πολιτική αλληλεγγύη, με ενισχυμένο κοινωνικό πρόσωπο και όραμα για το μέλλον.
  • Επενδύουμε σε εξοπλισμό, συστήματα και κινητές μονάδες, για την επέκταση κι αναβάθμιση υφιστάμενων κοινωνικών υποδομών όπως τα ΚΑΠΗ, το ΚΗΦΗ, ο Ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, Ιατρεία, Φροντιστήρια, το ΚΔΑΠ και την ίδρυση νέων όπως το ΚΔΑΠ ΑμΕΑ,
  • Ομογενοποιούμε τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας του Δήμου και των νομικών προσώπων του σε ένα ενιαίο και διαλειτουργικό δίκτυο αλληλεγγύης, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση.
  • Διατηρούμε ευνοϊκές ρυθμίσεις στα δημοτικά τέλη για όσους έχουν ανάγκη.
  • Βρισκόμαστε δίπλα στις οικογένειες στηρίζοντας, ιδιαίτερα, τις τρίτεκνες, τις πολύτεκνες και τις μονογονεϊκές.
  • Προωθούμε την κοινωνική ένταξη μέσω της ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.
  • Οργανώνουμε δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, συμβουλευτικής και εξατομικευμένης προσέγγισης ανά τύπο κοινωνικού προβλήματος.
  • Σχεδιάζουμε πολιτικές καθολικής κι επικεντρωμένης πρόληψης, προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας.
  • Εφαρμόζουμε έξυπνα ηλεκτρονικά συστήματα ειδοποίησης για την ποιοτική διαβίωση των ηλικιωμένων και των μοναχικών ατόμων.


Κυκλοφοριακό - Στάθμευση

Κάθε πολίτης και επισκέπτης της Λαμίας ταλαιπωρείται από την έλλειψη θέσεων στάθμευσης και την άτακτη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το χρόνιο πρόβλημα και δώσουμε στη Λαμία την εικόνα και τη λειτουργία μιας σύγχρονης πόλης.

Η πόλη μας έχει γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες, με αποτέλεσμα η επικοινωνία νοτίου και βορείου τμήματος να γίνεται μέσα από το στένωμα μεταξύ των λόφων Κάστρου και Αγίου Λουκά, ενώ την κατάσταση επιβαρύνει το πυκνοδομημένο ιστορικό κέντρο, όπου συγκεντρώνονται οι περισσότερες δραστηριότητες.
  • Προχωρούμε σε εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης και σε παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης.
  • Συνεργαζόμαστε με το αστικό και υπεραστικό ΚΤΕΛ, τα ταξί και τα φορτοταξί για τη βελτίωση της κυκλοφορίας τις ώρες αιχμής.
  • Διερευνούμε τη δυνατότητα δημιουργίας του νότιου περιφερειακού, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η οδός Κύπρου και η Λ. Καλυβίων, όπως και η συνοικία των Καλυβίων.
  • Σχεδιάζουμε τη μετατροπή της οδού Τυμφρηστού σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, περιπάτου και ποδηλάτου, με σύγχρονη περιβαλλοντική ανάπλαση σε όλο το μήκος της.
  • Μεταφέρουμε το αμαξοστάσιο της οδού Κύπρου στα Νταμάρια της Μ. Βρύσης και δημιουργούμε χώρο πρασίνου.
  • Εφαρμόζουμε ηλεκτρονικά συστήματα ενημέρωσης και καθοδήγησης γρήγορων διαδρομών, επεκτείνουμε το δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε σημεία κοντά σε σχολεία, πάρκα, αθλητικά κέντρα και δημιουργούμε ένα δίκτυο εξυπηρέτησης με ηλεκτρικά ποδήλατα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
  • Αξιοποιούμε πρωτοβουλία του κράτους για διαχείριση θέσεων στάθμευσης, χωρίς επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού.
  • Αναβαθμίζουμε τη δημοτική συγκοινωνία για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
  • Εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας υπόγειων δημοτικών χώρων στάθμευσης


Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας

Παρά την παράδοξη αντίληψη του υπουργείου Παιδείας περί Γεωγραφίας, που εντάσσει τη Λαμία στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η έδρα που δημιουργείται στην πόλη μας παρέχει δυνατότητες ανάπτυξης που δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητες.

Διεκδικούμε περισσότερα για την πόλη μας.
  • Επιμένουμε να στηρίζουμε το σχέδιο για τη δημιουργία πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και την παραμονή τριτοβάθμιας δομής εκπαίδευσης στη Λαμία. Ωστόσο, άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της στέγασης των νέων σχολών, όπως εντάσσεται στη δομή που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Θα συμβάλουμε στην επίλυση των ζητημάτων στέγασης, καθώς και των τεχνικών ζητημάτων.
  • Ενισχύουμε την έρευνα και αναπτύσσουμε έναν νέο μηχανισμό, ο οποίος θα συντονίζεται από τον δήμο Λαμιέων, με στόχο την προσέλκυση ερευνητικών ινστιτούτων και τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να γίνει η Λαμία ένα πρότυπο κέντρο πρωτοποριακών ιδεών που θα αποτελέσει και το κατάλληλο περιβάλλον για να μείνει στην πόλη το δημιουργικότερο τμήμα των νέων επιστημόνων μας


Παιδεία – Εκπαίδευση

ΠΑΙΔΕΙΑ, Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Με αγάπη, συνέπεια και υπευθυνότητα, πρωταρχικά για τα παιδιά και τους νέους, υλοποιείται η φιλοσοφία που θέλει το Σχολείο να είναι ανοικτό στην κοινωνία, και την Παιδεία ως εργαλείο που θα αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό όλων, θα ενθαρρύνει ταλέντα και θα βελτιώνει αδυναμίες. Με συναίσθηση της ηθικής μας υποχρέωσης να διασφαλίζουμε αυτό το εργαλείο για τους δημότες μας, η Δημοτική Αρχή δεν αρκείται απλώς στην εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων, φροντίζοντας να ανταποκρίνεται όσο γίνεται καλύτερα στην από τους νόμους προβλεπόμενη ευθύνη διοίκησης, επισκευής και συντήρησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, αλλά μεριμνά, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις γενικότερα για την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των μαθητών και των γονιών τους. Κι αυτό, γιατί η παιδεία σφυρηλατεί αξίες, διαμορφώνει συνειδήσεις και βάζει τα θεμέλια για μια υγιή κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο,θέτουμε ως προτεραιότητες:

1. Την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για τους μαθητές και τους γονείς, με ενίσχυση των μέτρων προστασίας στα σχολεία και τον περιβάλλοντα χώρο. Σε συνεννόηση με τους διευθυντές ενισχύουμε τη φύλαξη και τοποθετούμε συναγερμούς, προς αποφυγήν βανδαλισμών και καταστροφών ή και κατάληψης των χώρων από άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα.

2. Την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος στέγασης του Ειδικού  Σχολείου, που κρατά σε αγωνία μαθητές και γονείς όχι μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας αλλά και του 9ου Γυμνασίου, του 5ου και του 6ου Γενικού Λυκείου.

3. Την κάλυψη της δαπάνης για αναλώσιμα υλικά των μαθητών των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων από χρήματα της Σχολικής Επιτροπής, αναγνωρίζοντας τα οικονομικά προβλήματα πολλών οικογενειών.

4. Την εξασφάλιση ότι η ΣΑΤΑ σχολείων, δηλαδή τα χρήματα που δίνει η πολιτεία για συντήρηση και επισκευές, χρησιμοποιούνται για το σκοπό που προορίζονται. Οι εργασίες αυτές θα εκτελούνται και από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και η σχετική δαπάνη θα καλύπτεται από τη ΣΑΤΑ.  Χρέος μας να διεκδικήσουμε ακόμα μεγαλύτερα ποσά, ώστε να αντιμετωπίζονται όλες οι ανάγκες συντήρησης και επισκευής των σχολικών υποδομών.

5. Την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα για επισκευές και συντηρήσεις από τα σχολεία όλων των βαθμίδων, με την ενεργοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου.

6. Την  εξοικονόμηση πόρων με την επέκταση του δικτύου και  χρήση φυσικού αερίου για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτόνομη ηλεκτροδότηση των σχολικών μονάδων, και την αλλαγή παρόχων σταθερής τηλεφωνίας και internet με οικονομικότερες τιμολογιακές πολιτικές και προγράμματα. 



Αθλητισμός (υποδομές, έργα)

Είναι απαραίτητο για το Δήμο μας να ολοκληρωθούν αθλητικές υποδομές που έχουν μείνει ανολοκλήρωτες και να κατασκευαστούν νέες, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλοι χώροι για την άθληση των πολιτών και ειδικά των νέων, αλλά και να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες αξιοποίησης.

  • Προωθούμε την αποπεράτωση του εθνικού σταδίου της Καμαρίτσας, με την κατασκευή κερκίδων, φωτισμού, και περιβάλλοντος χώρου στάθμευσης.
  • Συντονίζουμε την αποπεράτωση του κλειστού κολυμβητηρίου, η ολοκλήρωση του οποίου χρονίζει και εκσυγχρονίζουμε το ανοιχτό δημοτικό κολυμβητήριο.
  • Εξετάζουμε την κατασκευή κλειστού γηπέδου χάντμπολ στη Νέα Μαγνησία και τη διαμόρφωση του αεροδρομίου Λαμίας για αγώνες πίστας και αλεξίπτωτου, την αξιοποίηση της παρόχθιας διαδρομής του Σπερχειού για mountain bike ή μοτοσικλέτες cross, καθώς και τη δυνατότητα δημιουργίας Κολυμβητηρίου για ΑΜΕΑ. 
  • Στοχεύουμε στην αξιοποίηση της ανοιχτής πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων των ΤΕΙ από τους συλλόγους της περιοχής, αφού ληφθεί οριστική απόφαση για τη μορφή αξιοποίησης των εγκαταστάσεων των ΤΕΙ.
  • Προωθούμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό με τη συστηματική συντήρηση των γηπέδων και κατασκευάζουμε γήπεδα 5X5 για την άθληση της νεολαίας.
  • Προτείνουμε την εγκατάσταση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής για όλους τους δημότες στον χώρο του στρατοπέδου Τσαλτάκη, μετά από την παραχώρηση και ανάπλασή του.
  • Ενεργοποιούμε επιτροπή Αθλητισμού στο Δήμο


Τουριστική ανάπτυξη
Οι νέες οδικές υποδομές τονίζουν την κεντρική θέση της Λαμίας και ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε η κεντρική μας θέση να αποφέρει οφέλη στην τοπική κοινωνία. Η πόλη μας απέχει μόλις μιάμιση ώρα από άλλους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, όπως το Βελούχι, ο Παρνασσός, το Πήλιο, τα Μετέωρα, οι Δελφοί. Έχει μουσεία, μοναστήρια, αξιοθέατα, τις Θερμοπύλες, την Υπάτη, τον Γοργοπόταμο κλπ.

Παράλληλα μπορούν να αναπτυχθούν ειδικές Μορφές Τουρισμού, με έμφαση στον Αγροτοτουρισμό και Οινικό τουρισμό που αναζωογονούν τον πρωτογενή τομέα και του προσδίδουν υπεραξία, συνδέοντάς τον με τον τριτογενή τομέα, της τουριστικής ανάπτυξης.

Η φυσική ομορφιά του τόπου και το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα αποτελούν μία εξαιρετική μεν, αλλά αναξιοποίητη βάση. Με οργανωμένη δουλειά σκοπεύουμε να προβάλουμε τη δυναμική και τα πλεονεκτήματα της πόλης μας.

  • Αντιμετωπίζουμε με μεθοδικότητα τα τρία βασικά προβλήματα: την έλλειψη προβολής και διασύνδεσης του Δήμου Λαμιέων με τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, την ανυπαρξία συντονιστικού οργάνου στο Δήμου που να ασχολείται με την τουριστική προβολή και τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για μια εξωστρεφή πολιτική και τη δύσκολη πρόσβαση και παραμονή των τουριστικών λεωφορείων στην πόλη.
  • Σχεδιάζουμε την ανάπτυξη και την ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας της ευρύτερης περιοχής της Λαμίας, με βάση τα τοπικά προϊόντα, τον αγροτουρισμό, την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών (Θερμοπυλών, Λουτρών Υπάτης και πηγής Καλλιδρόμου), τις οικολογικές διαδρομές. το ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον της περιοχής.
  • Στοχεύουμε στην αύξηση των αφίξεων και διανυκτερεύσεων στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας και κατά συνέπεια στη βελτίωση της απασχόλησης με ένα συνολικό πρόγραμμα προβολής της περιοχής ως τουριστικού προορισμού.
  • Βελτιώνουμε την προσβασιμότητα και τους χώρους στάθμευσης για τα τουριστικά λεωφορεία.
  • Συντονίζουμε τη δημιουργία δομής διαχείρισης προορισμού, που θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα διαχειρίζεται ζητήματα που αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους, την προσβασιμότητα, τη σύνδεση με τα αεροδρόμια και κάθε άλλη πληροφορία σχετική με τον τουρισμό της πόλης.
  • Δημιουργούμε εκθέσεις τοπικών προϊόντων, σε συνεργασία με τους παραγωγούς.
  • Σχεδιάζουμε μια στρατηγική που θα αφορά εναλλακτικές προτάσεις τουρισμού, συντονισμό των τοπικών παραγόντων, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και εκδηλώσεις, παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, αξιοποίηση των χαρακτηριστικών και μοναδικών στοιχείων της περιοχής μας.
  • Προχωρούμε στην εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού χωροταξικού σχεδίου για τον ορεινό όγκο της Οίτης, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος.
  • Δημιουργούμε πολιτιστικές διαδρομές στο ιστορικό τρίγωνο Θερμοπύλες-Γοργοπόταμος-Αλαμάνα, καθώς και την προβολή των μουσείων Θερμοπυλών, αρχαιολογικού και λαογραφικού Λαμίας, μουσείου Εθνικής Αντίστασης, Βυζαντινού μουσείου Υπάτης, Αστεροσχολείου, καθώς και διαδρομές στα μοναστήρια της περιοχής και πεζοδιαδρομές μέσα στην πόλη.


Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας

Η υποβάθμιση και απαξίωση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την οικονομία και την εικόνα της πόλης, αλλά και μία χαμένη ευκαιρία για τον τόπο μας.

Ξέρουμε ποιες είναι οι ανάγκες της πόλης μας και διεκδικούμε την επαναλειτουργία της, με αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός τέτοιου θεσμού, δίνοντας χώρο στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

  • Φιλοδοξούμε να φιλοξενήσουμε στους χώρους της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας μια νέα δομή, έναν χώρο ο οποίος θα στεγάζει «ζωντανά» εργαστήρια, ερευνητικά ινστιτούτα, εργαλεία καινοτομίας. Ένα εργαστήριο έρευνας, πάρκο καινοτομίας που θα λειτουργεί όλο το χρόνο, θα είναι ανοιχτό σε νέους επιστήμονες, θα παράγει έργο.
  • Παράλληλα, σχεδιάζουμε μία ανανεωμένη, σύγχρονη Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας. Με ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων διαρκές, σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Με στόχο την προβολή των φορέων της Λαμίας και των οικονομικών παραγόντων της Περιφέρειας σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό.


Γραφείο Δημότη
Η διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών του Δήμου μας αποτελεί κύριο μέλημά μας. Κρίνουμε επιβεβλημένη την διευκόλυνση του κάθε δημότη να αναφέρει προβλήματα που εντοπίζει ή να προτείνει λύσεις, που θα κάνουν την διαβίωση στις πόλεις και τα χωριά του Δήμου μας ευχάριστη και ασφαλή.

Για το σκοπό αυτό συστήνουμε το Γραφείο Δημότη, το οποίο θα δέχεται με κάθε πρόσφορο τρόπο (διαδικτυακή εφαρμογή, τηλεφωνικά, αυτοπρόσωπη παρουσία κλπ.) αιτήματα που σχετίζονται αποκλειστικά με τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής (π.χ. κατεστραμμένο πεζοδρόμιο, λακκούβα στο οδόστρωμα, καμένη λάμπα οδοφωτισμού, σπασμένος κάδος απορριμμάτων, βουλωμένο φρεάτιο) και θα μεριμνά για την ικανοποίησή τους, μέσω των αρμοδίων δημοτικών υπηρεσιών. Το ίδιο Γραφείο θα έχει την ευθύνη ενημέρωσης των δημοτών για την πορεία διεκπεραίωσης των αιτημάτων τους.


Ασφάλεια Δημοτών - Αστυνόμευση

Η Λαμία είναι μια ασφαλής πόλη για τους πολίτες της, όμως το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν περιστατικά που προκαλούν ανησυχία για την παραβατικότητα που εστιάζεται σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης.

Η ασφάλεια είναι κεντρική προτεραιότητα για τους πολίτες της Λαμίας.

  • Σχεδιάζουμε ένα συνολικό πρόγραμμα ασφάλειας στον Δήμο, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.
  • Προχωρούμε στη επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Στόχος μας, να υπάρχει διαρκής παρουσία της δημοτικής αρχής προκειμένου να αποτρέπονται τυχόν παραβατικές συμπεριφορές και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. 

Ύδρευση - Αποχεύτευση

Τα ανεπαρκή αποχετευτικά δίκτυα στις περιοχές επέκτασης και στους περιαστικούς οικισμούς, είναι μια προτεραιότητα που οφείλει να αντιμετωπιστεί ώστε να μην υπάρχουν περιοχές με υποδομές διαφορετικών ταχυτήτων.

Δρομολογούμε άμεσα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση και να δοθεί λύση στις τοπικές ανάγκες.

Αναλυτικότερα, αναφερόμαστε σε:

  • Έργα ύδρευσης και αποχέτευσης
  • Συγκεκριμένα, προχωρούμε στην ολοκλήρωση της ύδρευσης Λειανοκλαδίου, Αμουρίου, Ζηλευτού, στην ύδρευση Στύρφακας από της πηγές Γοργοποτάμου, στην ολοκλήρωση της αποχέτευσης Λειανοκλαδίου και την επέκταση σε Ζηλευτό και Αμούρι, στην κατασκευή αποχέτευσης στις Μεξιάτες, στους Καμποτάδες και στα πεδινά διαμερίσματα του Δήμου Γοργοποτάμου (Ν. Κρίκελο, Βαρδάτες, Ηράκλεια, Δαμάστα)
  • Επέκταση του συστήματος τηλελέγχου και κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας


Νέες Τεχνολογίες

Η Λαμία, στην εποχή των ψηφιακών αστικών οικοσυστημάτων που ονομάζονται έξυπνες πόλεις, οφείλει να υιοθετεί σύγχρονες τεχνολογικές αντιλήψεις και να αξιοποιεί νέες τεχνολογίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό της. Ταυτόχρονα όμως, οφείλει να έχει όραμα και στρατηγική για την ολοκληρωτική επανατοποθέτηση του πολίτη στο επίκεντρο της προσοχής, θέτοντας απτούς και ρεαλιστικούς στόχους για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας κατοίκων και επισκεπτών.

  • Σχεδιάζουμε μια ευφυή ηλεκτρονική πλατφόρμα παροχής έξυπνων υπηρεσιών προς τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και την ενοποίηση κατακερματισμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε ένα μοναδικό σημείο, περιλαμβάνοντας λύσεις ηλεκτρονικών πληρωμών, επίλυσης ζητημάτων καθημερινότητας, προσωποποιημένης ενημέρωσης μέσω έξυπνων ειδοποιήσεων και αυτοματοποιημένων απαντήσεων, ανοιχτής διαβούλευσης και προτάσεων πολιτών
  • Οργανώνουμε Ανοιχτά Ζωντανά Εργαστήρια τόσο σε ψηφιακό όσο και σε φυσικό χώρο, για την προώθηση σύγχρονων μοντέλων διακυβέρνησης που θα εξασφαλίζουν την ενήμερη συμμετοχή και θα δημιουργούν κοινή γνώση για μια πραγματικά συμμετοχική δημοκρατία της πόλης.
  • Διαχειριζόμαστε έξυπνα το ενεργειακό δυναμικό με έξυπνους μετρητές κι αισθητήρες για εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Συνδυάζουμε τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έξυπνες τεχνολογίες για να καταστήσουμε τις δημόσιες υποδομές ενεργειακά αυτόνομες και να προσαρμόσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στο βέλτιστο επίπεδο.
  • Αξιοποιούμε την απομακρυσμένη παρακολούθηση της υγείας ηλικιωμένων και ανθρώπων με ανάλογα προβλήματα μέσω έξυπνων συσκευών, για την έγκαιρη παροχή ιατρικής υποστήριξης, στα απομακρυσμένα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου μας.
  • Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την ριζική ενίσχυση των υποδομών συνδεσιμότητας της πόλης, μέσω της επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών, της τοποθέτησης WiFi δικτύων σε όλους τους δημόσιους χώρους της πόλης, αλλά και σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων κι επισκεπτών.


Περιβάλλον

Στην καθημερινότητα της πόλης, η σύγχρονη αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων δεν απαιτεί απλώς την τακτική αποκομιδή τους. Χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός, με βάση τις πιο πρόσφατες ενδεδειγμένες πρακτικές και προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση.

Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές ανάγκες της πόλης, αλλά να επιτύχουμε και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

  • Προχωρούμε στις απαιτούμενες ενέργειες για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ, μιας ωρολογιακής βόμβας για την πόλη, σύμφωνα με αποφάσεις που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια. Συνεργαζόμαστε γι΄ αυτό με τους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, την Περιφέρεια και το αρμόδιο υπουργείο.
  • Δεν μαζεύουμε απλώς τα απορρίμματα, κρατάμε το Δήμο καθαρό, φροντίζοντας τους κοινόχρηστους χώρους.
  • Απομακρύνουμε εμπόδια από τους δρόμους και τους δημόσιους χώρους της πόλης.
  • Αλλάζουμε μεθόδους, αλλάζουμε συμπεριφορές, αλλάζουμε συνήθειες  προς τη κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. Προωθούμε ιεραρχικά και συνδυασμένα τη πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Προτείνουμε τη κατάρτιση Σχεδίων και Προγραμμάτων για τη πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ.
  • Προωθούμε πρόγραμμα συλλογής κενών πλαστικών συσκευασιών των γεωργικών φαρμάκων από τον φορέα διαχείρισης αποβλήτων.
  • Ενισχύουμε ουσιαστικά την ανακύκλωση με την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων διαχειριστικής και τεχνολογικής καινοτομίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το σχεδιασμό πιλοτικών προγραμμάτων διαλογής στην πηγή ειδικών ρευμάτων αποβλήτων (συσκευασιών, γυαλιού και οργανικών απορριμμάτων) με σύστημα τεσσάρων κάδων.
  • Εφαρμόζουμε ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα μείωσης δημοτικών τελών σε περιοχές εμπορικές και εστίασης. Όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε, τόσο λιγότερα τέλη θα πληρώνουμε.
  • Αξιοποιούμε τους αδρανοποιημένους κομποστοποιητές με κοινά προγράμματα του Δήμου και των σχετικών φορέων και προωθούμε πρόγραμμα διανομής και χρήσης κάδων φυσικής κομποστοποίησης.
  • Ενεργοποιούμε τη διαχείριση φυτικών αποβλήτων με την αξιοποίηση του υπάρχοντος και την προμήθεια νέου θρυμματιστή κλαδιών, με βάση μελέτη του ΚΑΠΕ για τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας των κλαδεμάτων και των υπολοίπων της γεωργικής παραγωγής για τη δημιουργία καύσιμης ύλης.
  • Αρχίζουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης στα σχολεία σχετικά με την ανακύκλωση και την καθημερινή μας ενεργειακή συμπεριφορά.
  • Εκπονούμε μελέτες αξιοποίησης της βιομάζας στα πεδινά δημοτικά διαμερίσματα.
  • Ενισχύουμε τους δημότες για ένταξη σε προγράμματα μηδενικών απωλειών θερμότητας και συμμετοχικής παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.


Πολιτισμός - Τέχνες

Ο Πολιτισμός συνδέεται με την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πολιτών, κάνοντας αναγκαία, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία «κοινοτικού χώρου», όπως τα πάρκα αναψυχής, για να λειτουργήσει και πάλι η κοινωνία των πολιτών, το μοίρασμα κοινών εμπειριών, η χαλάρωση και αναψυχή, η ανταλλαγή απόψεων και η ουσιαστική επικοινωνία στην πόλη.

Χρειάζεται αναβάθμιση όλων των μουσειακών χώρων, με όρους σύγχρονης Διαχείρισης. Aνάδειξη των Συλλογών έργων τέχνης και των μουσειακών εκθεμάτων, εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών στους χώρους έκθεσης, συστήματα ασφαλείας, δίγλωσσα έντυπα, πωλητήρια, χώροι εστίασης (Art Cafes), Εκπαιδευτικά Προγράμματα, προβολή στο Διαδίκτυο.

Αναβάθμιση θεσμών, όπως τα Θερμοπύλια, με τη δημιουργία του Θεματικού Αρχαιολογικού Πάρκου  στις Θερμοπύλες και προετοιμασία του εορτασμού της Επετείου των 2500 χρόνων από την Μάχη. Επίσης, η σύνδεση του Πολιτισμού με τον Τουρισμό και η καθιέρωση Πολιτιστικών διαδρομών στα αξιοθέατα του  κέντρου της πόλης, αλλά και της Υπάτης, του Γοργοποτάμου με τον ιδιαίτερο φυσικό και πολιτισμικό πλούτο.

Ο Πολιτισμός δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή μας και μπορεί να αξιοποιηθεί αναπτυξιακά, για την ουσιαστική αναβάθμιση του Δήμου μας.  



Αξιοποίηση Δημοτικών Κτηρίων - Χώρων

Με γνώμονα την ορθή χρήση του δημόσιου χώρου, την αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων κι εγκαταλειμμένων ακινήτων, την εισαγωγή καινοτόμων κι ευέλικτων μεθοδολογιών, επαναπροσδιορίζουμε τον αστικό ιστό της πόλης δημιουργώντας νέα πρότυπα διαβίωσης.
  • Αξιοποιούμε το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) και προχωρούμε στην ανάπλαση των τεσσάρων κεντρικών και άλλων πλατειών της Λαμίας, μέσα από αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, με στόχο κυρίως την αύξηση του πράσινου, την ελάττωση των θερμικών νησίδων, και την αισθητική αναβάθμιση.
  • Συντηρούμε και επεκτείνουμε τη δημοτική οδοποιϊα.
  • Συντηρούμε τις κτηριακές εγκαταστάσεις σχολείων και δημοτικών κτηρίων.
  • Αναπλάθουμε κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, παιδικές χαρές, πεζοδρόμια) σε όλη την έκταση του Δήμου.
  • Μέσα από την ΟΧΕ διεκδικούμε περισσότερους πόρους για να υλοποιήσουμε και άλλες δράσεις και παρεμβάσεις στην πόλη, όπως αποκατάσταση των όψεων των κτηρίων και πεζοδρομήσεις.
  • Σχεδιάζουμε σειρά αναπλάσεων, όπως τη δημιουργία πάρκου στο παλαιό δημοτικό πάρκινγκ (οδός Κύπρου), την παρέμβαση σε όλο το μήκος της οδού Τυμφρηστού, την επέκταση των ποδηλατοδρόμων.
  • Προτείνουμε την μετατροπή του ρέματος Ξηριά Λαμίας σε πάρκο αναψυχής, με σύγχρονη οριστική οριοθέτηση του ρέματος.
  • Προχωρούμε στη σταδιακή χρηματοδότηση και εφαρμογή του γενικού πολεοδομικού σχεδίου ΓΠΣ του Δήμου Λαμιέων (που έχει εγκριθεί από το 2012), με ένταξη στο νέο σχέδιο και πολεοδόμηση νέων περιοχών με βιοκλιματικό σχεδιασμό και προδιαγραφές.
  • Ανακατασκευάζουμε τις παιδικές χαρές του Δήμου σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές.
  • Εφαρμόζουμε την υιοθεσία χώρων πρασίνου στην πόλη και στη δημοτικές κοινότητες από σχολεία, συλλόγους ή ιδιώτες.
  • Συνεργαζόμαστε με φιλοπεριβαλλοντικούς ομίλους και συλλόγους για τη συστηματική αναδάσωση του περιαστικού χώρου.
  • Αναβαθμίζουμε τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας αδέσποτων και το πρόγραμμα σήμανσης των ζώων, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία. Συντονίζουμε εκστρατεία ενημέρωσης σε συνεργασία με τον φιλοζωικό όμιλο, για την εμπέδωση της διαφορετικής συμπεριφοράς των πολιτών απέναντι στα ζώα, το σεβασμό τους, αλλά και την καθαριότητα και την ασφάλεια στην πόλη.
  • Ανοίγουμε το δημόσιο χώρο στους πολίτες μας.
  • Εκσυγχρονίζουμε - επανασχεδιάζουμε το Δημοτικό Φωτισμό με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη δημιουργία νέου νυχτερινού τοπίου.
  • Διεκδικούμε δημόσια ακίνητα, με σκοπό να αξιοποιηθούν για χρήσεις πολιτισμού και αθλητισμού, αξιοποιώντας πόρους του Πράσινου Ταμείου.
  • Εξετάζουμε την απαλλοτρίωση ιστορικών ιδιωτικών ακινήτων της πόλης.
  • Παρέχουμε διευκολύνσεις στους πολίτες προκειμένου να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα.
  • Αξιοποιούμε τον χώρο του Σ.Σ Λειανοκλαδίου, με τη δημιουργία της νέας ταχείας σιδηροδρομικής γραμμής και τον νέο προγραμματισμό με λιγότερα δρομολόγια στη γραμμή Τιθορέας-Δομοκού, επαναφέρουμε το αίτημα για την άμεση δημιουργία πάρκου και χώρων αναψυχής στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Λειανοκλαδίου. Τα σχέδια για την ανάπλαση του χώρου έχουν μείνει στα χαρτιά.
  • Διεκδικούμε για την πόλη μας τους χώρους που χρειάζονται οι πολίτες της.


Ενίσχυση επιχειρηματικότητας

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, μια πολύ σημαντική ανάγκη για τους πολίτες του Δήμου και ειδικά τους νέους του, βρίσκεται σε άμεση σχέση με την αξιοποίηση ευκαιριών στους τομείς του τουρισμού και της έρευνας.

Η καταπολέμηση της ανεργίας ασφαλώς δεν εξαρτάται κυρίως από τον Δήμο, μπορούν όμως να ληφθούν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των νέων αγροτών για τη δημιουργία σύγχρονων καθετοποιημένων επιχειρήσεων, που μπορούν να δώσουν νέες θέσεις εργασίας.

  • Στηρίζουμε τις νέες επιχειρήσεις και τους νέους αγρότες και στοχεύουμε στην προσέλκυση επενδύσεων στο Δήμο.
  • Αναβαθμίζουμε το αγροτικό γραφείο στον Δήμο με στόχο την ενημέρωση των νέων αγροτών και τη διασύνδεση με τις αγορές του εξωτερικού.
  • Στηρίζουμε τη συνεταιριστική ιδέα και προωθούμε δράσεις ενημέρωσης και αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.
  • Ενθαρρύνουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα και την αντιμετώπιση της ανεργίας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον με υπηρεσίες ενημέρωσης και one stop shop, που θα διευκολύνει τους νέους επιχειρηματίες, θα παρέχει ενημέρωση για το νομοθετικό πλαίσιο, διευκολύνσεις και απαλλαγές σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες του Δήμου, συντονισμό σε ό,τι αφορά χρηματοδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα.

Δημιουργούμε έναν νέο φορέα, ο οποίος θα ενώσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της πόλης, σε έναν κοινό στόχο, τη διαρκή προσπάθεια για βελτίωση της ανάπτυξης στο Δήμο μας.

Στο Συμβούλιο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης θα συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, όπως τα Επιμελητήρια, η Ένωση Ξενοδόχων, το πανεπιστήμιο και άλλοι. Όλα τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα θα συζητούνται εκεί, σε έναν δημόσιο διάλογο όπου θα συμμετέχουν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς.

Το Συμβούλιο θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο και θα εισηγείται τις προτάσεις του στον Δήμαρχο. Θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας τη σύσταση του Συμβουλίου, γι’ αυτό και θα είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.


Γεωργία - Αγροτικές υποδομές

Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε σύγχρονα μέσα άρδευσης για χιλιάδες στρέμματα, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους καλλιέργειας και τη σπατάλη νερού, ενώ η υπάρχουσα κατάσταση ευνοεί και την αύξηση των κουνουπιών στην περιοχή.

Δρομολογούμε άμεσα έργα άρδευσης τόσο στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λαμίας, όσο και στις Δ.Ε. Υπάτης, Γοργοποτάμου, Λειανοκλαδίου και Παύλιανης, ώστε να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση και να δοθεί λύση στις τοπικές ανάγκες.

Αναλυτικότερα, αναφερόμαστε σε:

  • Έργα αγροτικής οδοποιϊας
  • Έργα άρδρευσης, με αναβάθμιση των δικτύων, κατασκευή δεξαμενών και νέες γεωτρήσεις.
  • Συνεργασία με τους ΤΟΕΒ για επενδύσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους άρδευσης
  • Κατασκευή των λιμνοδεξαμενών Ανθήλης- Ροδίτσας και κλειστών αγωγών άρδευσης
  • Αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της κοιλάδας του Σπερχειού στη γεωργική παραγωγή
  • Χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων με στόχο τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής


Στρατόπεδο Τσαλτάκη

Ένα χρόνιο ζήτημα για τη Λαμία, η τύχη και η διαχείριση του στρατοπέδου Τσαλτάκη, πρέπει να βρει οριστική λύση με στόχο το συμφέρον των πολιτών της Λαμίας.

Από τη δεκαετία του ’60 έχουν αρχίσει προσπάθειες για την παραχώρησή του στην πόλη, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν επιτυχία, με αποτέλεσμα το στρατόπεδο να παραμένει ανενεργό και η Λαμία να μην έχει αποκτήσει τους χώρους που χρειάζονται οι πολίτες της.
  • Διεκδικούμε την παραχώρηση του στρατοπέδου Τσαλτάκη στους πολίτες της Λαμίας. Στην περιοχή του στρατοπέδου σχεδιάζουμε τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου και χρήσεων αναψυχής που θα είναι ανοιχτοί σε όλους τους πολίτες της Λαμίας.Δημιουργούμε έτσι έναν πόλο αναψυχής στην πόλη μας, που ενώ είναι απολύτως απαραίτητος, αυτή τη στιγμή απουσιάζει.
  • Ζητούμε επίσης τη λύση σε ένα πρόβλημα ετών, την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου. Είναι γνωστό ότι το υφιστάμενο κτήριο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της πόλης. Παρεμβάσεις καλλωπισμού και συντήρησης δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Η χωροθέτηση στο στρατόπεδο Τσαλτάκη έδωσε λύση μόνο σε ό,τι αφορά τον τόπο. Το δικαστικό μέγαρο παραμένει μια κενή εκσκαφή, ενώ οι ανάγκες της πόλης εξακολουθούν να μην καλύπτονται. Διεκδικούμε λοιπόν από την πολιτεία την αξιοποίηση της υπάρχουσας μελέτης για την άμεση ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου και επαρκούς για τη Λαμία δικαστικού μεγάρου, το οποίο θα απελευθερώσει το ιστορικό μέγαρο όπου στεγάζονται σήμερα τα δικαστήρια.


Γεωθερμία

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

Η γεωθερμική ενέργεια είναι μια ήπια και πρακτικά ανεξάντλητη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, η οποία αποτελεί φυσικό εγχώριο πλούτο και είναι δυνατό να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο και να τονώσει την τοπική ανάπτυξη. 

Ο Δήμος Λαμιέων διαθέτει περιοχές με γεωθερμικό ενδιαφέρον, που εντοπίζονται στη Λεκάνη του Σπερχειού, όπως οι Θερμοπύλες, η Δαμάστα, η Υπάτη και ο Γοργοπόταμος.

Ενδεικτικά η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να αξιοποιηθεί για :

  • Θέρμανση χώρων, θερμοκηπίων και υδατοκαλλιεργειών
  • Ξήρανση αγροτικών προϊόντων
  • Βιομηχανικές χρήσεις
  • Λουτρά και κολύμβηση


Δημοτικές Ενότητες

Δεν νοείται στρατηγική ανάπτυξης του Δήμου, χωρίς να περιλαμβάνει την ισόρροπη  ανάπτυξη του κέντρου και περιφέρειάς του.

     Οι Δημοτικές Ενότητες της Υπάτης, του Γοργοποτάμου, του Λιανοκλαδίου και της Παύλιανης, πρέπει να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ολοκληρωμένη και συντονισμένη ανάπτυξη του Δήμου, με τελικό στόχο και αποτέλεσμα την βελτίωση της ζωής των  δημοτών που ζουν σε κάθε μια απ' αυτές.

     Πέραν των γενικών παρεμβάσεων, που προωθούμε για το σύνολο του Δήμου, κάθε Δημοτική μας Ενότητα την αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά, με βάση τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία αποτελούν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στα οποία πρέπει να στηρίξουμε την ανάπτυξη της.

      Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΥΠΑΤΗΣ   με την ιαματική πηγή των Λουτρών Υπάτης, με τον Εθνικό δρυμό της Οίτης  και τα γραφικά χωριά της,  με την Ιερά Μονή Αγάθωνος, με την ιστορικότητα της βυζαντινής αλλά και της νεότερης μαρτυρικής Υπάτης μέσα από την δική της ανάπτυξη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην συνολική ανάπτυξη του Δήμου.

Η αξιοποίηση του  Αστεροσχολείου ως πόλου έλξης επισκεπτών, κυρίως μαθητών, αλλά και επιστημόνων, η ανάδειξη των τοπικών εθίμων της περιοχής, το Βυζαντινό Μουσείο και το Κάστρο της Υπάτης, τα μονοπάτια και ο εναλλακτικός τουρισμός στην Οίτη, το πλατανόδασος του Σπερχειού στις Μεξιάτες - Κομποτάδες, η αξιοποίηση της ιαματικής πηγής των Λουτρών Υπάτης και η τόνωση της επισκεψιμότητας της λουτρόπολης, η προβολή και ο συνδυαστικός θρησκευτικός τουρισμός της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, η αξιοποίηση από το Δήμο της μεγάλης δημοτικής έκτασης στα Βασιλικά, τα τοπικά προϊόντα της περιοχής (κουραμπιέδες Υπάτης, κτηνοτροφικά προϊόντα κλπ) που χρήζουν στήριξης προβολής και κατοχύρωσης, είναι κάποια από τα αξιοποιήσιμα στοιχεία της Δημοτικής Ενότητας  Υπάτης, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην βελτίωση της ζωής των κατοίκων της.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ, εκτός από τον γεωργικό χαρακτήρα της, έχει την τύχη να βρίσκονται εντός των γεωγραφικών της ορίων η ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου, οι ιαματικές πηγές Καλλιδρόμου και Ψωρονερίων, η Ιερά Μονή Δαμάστας και τμήμα της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέας – Λιανοκλαδίου.

     Εκτός από την ανάπτυξη της Γεωργίας με την ενθάρρυνση της αναδιάρθρωσης των καλλιεργιών, της στήριξης των νέων αγροτών και της μείωσης του κόστους παραγωγής με την προώθηση αρδευτικών έργων, η συνδυαστική αξιοποίηση της ιστορικότητας της γέφυρας του Γοργοποτάμου, με τις Θερμοπύλες και την Αλαμάνα, η ανάδειξή της ως μνημείου της Ουνέσκο και η τουριστική αξιοποίηση της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέας – Λιανοκλαδίου, μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακά εργαλεία της Δημοτικής Ενότητας.

     Η χρήση της βιομάζας, μέσα από μελέτη που ετοιμάζουμε για την παραγωγή ενέργειας με αξιοποίηση των υπολειμμάτων της γεωργικής παραγωγής, μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία, όπως και η αξιοποίηση του υπάρχοντος γεωθερμικού πεδίου της Δαμάστας σε θερμοκήπια και στην θέρμανση κτηρίων. Επίσης, η αξιοποίηση της ιαματικής πηγής των Ψωρονερίων,  μαζί  ή και ανεξάρτητα από την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής των Θερμοπυλών, είναι δράσεις που δίνουν μία σημαντική αναπτυξιακή προοπτική στην Δημοτική Ενότητα Γοργοποτάμου και, κατ΄επέκταση, στο σύνολο του Δήμου Λαμιέων.

      Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙΟΥ είναι μία καθαρά δυναμική γεωργική ενότητα και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα μπορέσει να αναδιαρθρώσει  και να εκσυγχρονίσει τις τοπικές καλλιέργιες προς όφελος των νέων κυρίως αγροτών, αλλά και να προωθήσει την τυποποίηση και την εξαγωγική τους δυνατότητα. Τέλος, με την προώθηση των έργων αποχέτευσης και ύδρευσης των οικισμών που την συναποτελούν θα εκσυγχρονιστούν και οι αστικές υποδομές.

      Η Δημοτική Ενότητα Λιανοκλαδίου, στο νότιο μέρος της, διασχίζεται από το Σπερχειό ποταμό, ο οποίος δημιουργεί μία μεγάλου μήκους και μεγάλης επιφάνειας παρόχθια ζώνη, στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η ιππασία, το moto cross, η ποδηλασία, η αναψυχή, δίνοντας οικονομική και τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.

     Τέλος, η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΥΛΙΑΝΗΣ, με το μοναδικό φυσικό ορεινό περιβάλλον μέσα στα έλατα και την μοναδική θέα της θάλασσας από το πάνω από 1000 m υψόμετρο του χωριού, είναι και πρέπει να προωθηθεί ως ένας από τους  καλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Στερεάς Ελλάδας.

Η τυποποίηση και κατοχύρωση των τοπικών προϊόντων της, η άριστης ποιότητας παροχή γαστρονομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φιλοξενίας των επισκεπτών, πρέπει να είναι πρώτα απ' όλα στόχος των ίδιων των πολιτών.  Στόχος του Δήμου θα είναι η στήριξη των πρωτοβουλιών των πολιτών, καθώς και η συνεργασία με μεγάλα τουριστικά γραφεία και η συμμετοχή σε πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις, που θα συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη τουριστική προβολή και την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής.

     Οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα ενός δημιουργικού διαλόγου, που ξεκινάμε  με όλους τους δημότες του Δήμου μας.  

        Στόχος μας  η ισόρροπη ανάπτυξη, που για μας είναι προϋπόθεση για την συνολική ανάπτυξη  προς όφελος όλων των δημοτών του Δήμου μας.



dialogos.perifanipoli.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη