View master




View master: Το παιχνίδι θρύλος
Πηγή: http://bit.ly/2MsFMAk
Με αυτό το επαναστατικό παιχνίδι μεγάλωσε η γενιά μας
Το πρώτο view master κατασκευάστηκε το 1938, στο Όρεγκον των ΗΠΑ και ήταν προϊόν συνεργασίας δύο ανθρώπων. Του Χάρολντ Γκρέιβς, προέδρου μιας εταιρίας παραγωγής φωτογραφικών ειδών, και του Γούιλιαμ Γκρούβερ, υπαλλήλου της εταιρίας, που κατάφερε να βελτιώσει τη λήψη στερεοσκοπικών φωτογραφιών, των 3D δηλαδή.
Oι δύο άντρες ένωσαν τις δυνάμεις τους έφτιαξαν αυτό το θρυλικό παιχνίδι. Το view master!
Το view master ήταν ένα παιχνίδι που έμοιαζε με κιάλια. Στο μπροστινό του μέρος είχε μια υποδοχή, στην οποία τοποθετούνταν ένας χάρτινος δίσκος με φωτογραφίες. Κάθε μια από αυτές τις φωτογραφίες ήταν μια στατική τρισδιάστατη εικόνα.
Ο κάθε δίσκος χωρούσε εφτά διαφορετικές εικόνες. Με το πάτημα ενός κουμπιού, μια ολόκληρη ιστορία 3D ξεδιπλωνόταν μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων. Τα θέματα των χάρτινων ταινιών ήταν αμέτρητα. Από διάσημα καρτούν της εποχής, μέχρι ταξιδιωτικές φωτογραφίες διαφόρων χωρών, που δημιουργούσαν έναν τρισδιάστατο τουριστικό οδηγό…
Το view master  ήταν πολύ επαναστατικό, καθώς μιλάμε για μια εποχή πολύ πριν υπάρξει το οικιακό βίντεο. Οι εικόνες του ήταν τόσο εντυπωσιακές που οι χρήστες, ειδικά οι μικρότερης ηλικίας, ήταν ικανοί να βλέπουν το ίδιο ταινιάκι ξανά και ξανά, χωρίς να το βαριούνται. Στην Ελλάδα το view master έγινε πολύ γνωστό τη δεκαετία του 1980. Τότε, ήταν στην κορυφή της λίστας των δώρων για παιδιά. Οι πιο αγαπημένες ταινίες φυσικά ήταν αυτές με τους ήρωες της Ντίσνεϊ.
Τα χρόνια πέρασαν. Η διάδοση της τηλεόρασης και αργότερα του βίντεο, έκανε τo view master να ξεχαστεί. Σήμερα, η τρισδιάστατη εικόνα είναι τόσο διαδεδομένη, που το view master δε θα εντυπωσίαζε πλέον τα παιδιά. Τα περισσότερα από αυτά, έχουν φορέσει τρισδιάστατα γυαλιά και έχουν παρακολουθήσει τις αγαπημένες τους 3D ταινίες στο σινεμά.
Όσο προχωράει η τεχνολογία χάνεται ο ρομαντισμός, και το view master αρχίζει να γίνεται σιγά-σιγά ένας μύθος! Εσείς θυμάστε το αγαπημένο view master;  

Υ.Γ. Μια βδομάδα κλαψούριζα στους γονείς μου να μου το πάρουν από το παζάρι της Σπερχειάδας…

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Ευθυμίου Τάκης




from Φθιωτικός Τυμφρηστός http://bit.ly/2JVcSqq
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη