Λαμία: Η ακύρωση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ανατρέπει ουσιαστικά τους λόγους συνεργασίας των παρατάξεων


Η ακύρωση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ανατρέπει ουσιαστικά τους λόγους συνεργασίας των παρατάξεων - και στο Δήμο της Λαμίας

Του Στέφανου Σταμέλλου*

Η ΝΔ με την επάνοδό της στην εξουσία ήταν αναμενόμενο να πάρει πίσω όσα από τα θετικά θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα από αυτά είναι ο νόμος του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ και η καθιέρωση της Απλής Αναλογικής στην αυτοδιοίκηση. Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ υποχρεώνει τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη στον εκτελεστικό τους ρόλο - με τις όποιες αδυναμίες - και ανατρέπει, εν μέρει, το δημαρχο/περιφερειαρχο-κεντρικό σύστημα λειτουργίας του Δήμου και της Περιφέρειας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι εκπρόσωποί της στην αυτοδιοίκηση επιμένουν και θέλουν να μας οδηγήσουν ξανά στα τρικυμισμένα πέλαγα του απαρχαιωμένου συστήματος. Δεν θέλουν να σπάσει το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα. Δε θέλουν την Απλή Αναλογική, γιατί η Απλή Αναλογική είναι καταλύτης για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα∙  γιατί απελευθερώνει συνειδήσεις και ξεπερνάει τα όρια του δικομματισμού και του λαϊκίστικου φανατισμού∙  γιατί τους χαλάει τα σχέδια για τα μικροπαραταξιακά τους συμφέροντα. Δεν θέλουν τελικά να σπάσει το γνωστό σύστημα διακυβέρνησης στους ΟΤΑ.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου, που πρόκειται να κατατεθεί μέσα στη βδομάδα, είναι:
▪ Η εξασφάλιση πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στις επιτροπές (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στους Δήμους, Οικονομική Επιτροπή και λοιπές επιτροπές στις Περιφέρειες) και παράλληλα μεταφέρει στις επιτροπές αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου.
▪ Η εξασφάλιση πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα που έχει ο ΟΤΑ (ΝΠΔΔ, Δημοτικά Ιδρύματα, ΝΠΙΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ΔΕΥΑ) ώστε να υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση της πολιτικής του Δημάρχου με τα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ.
▪ Η εισαγωγή νέας διαδικασίας ψήφισης του Προϋπολογισμού, του Τεχνικού και του Επιχειρησιακού Προγράμματος και των τελών των ΟΤΑ ουσιαστικά από την Οικονομική Επιτροπή και όχι από το Δημοτικό/Περιφερειακό Συμβούλιο.
▪ Η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ανήκει στον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης και εισάγεται νέα αναλογική διαδικασία εκλογής των μελών, μεταφέρονται δε μια σειρά αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή για άμεση λήψη αποφάσεων. 

Η αναγκαία σήμερα παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, κατά την άποψή μας, περνάει μέσα από την ενίσχυση της τοπικοποίησης και της περιφερειοποίησης της οικονομίας, που προϋποθέτει αποκέντρωση, με αυτοδιοίκηση και δημοκρατία και σημαίνει - πέραν των άλλων - ουσιαστικές συγκλίσεις, συνθέσεις και συνεργασίες σε συνδυασμό με μορφές και διαδικασίες συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας.  Με το νόμο του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ενισχύονται αυτά, τα οποία λίγο πολύ όλοι τα επικαλούνται: περισσότερη δημοκρατία, ισχυροποίηση του ρόλου των πολιτών, εξίσωση της ψήφου κάθε δημότη, απαγκίστρωση από στενές κομματικές εξαρτήσεις, απελευθέρωση νέων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο και κυρίως εμπέδωση της κουλτούρας των συνεργασιών, αυτό που τόση ανάγκη έχει σήμερα η χώρα μας.

Τι λένε όσοι θέλουν να επανέλθει το παλιό σύστημα; Αυτό που ακούμε χρόνια τώρα: Η Απλή Αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Άρα θέλουν διοικήσεις μειοψηφίας και την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών. Επιμένουν να επιβάλλουν ξανά το δημαρχο-κεντρικό και περιφερειαρχο-κεντρικό μονοπαραταξιακό πελατειακό σύστημα λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, ενός τρόπου λειτουργίας που αρκετά έχει δυσφημισθεί - και όχι άδικα - τα προηγούμενα χρόνια.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι, στην κοινωνία των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων που ζούμε, οι αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους πολίτες. Η διεκδίκηση και η δημιουργία νέων δομών και διαδικασιών, στις οποίες οι ίδιοι θα συμμετέχουν ισότιμα και θα συναποφασίζουν δημοκρατικά για ό,τι τους αφορά στη γειτονιά, στην κοινότητα, στο δήμο, ήταν, είναι και θα είναι μια διαρκής προσπάθεια.

Λαμία, 29.7.2019

* Στέφανος Σταμέλλος
    http://www.e-ecology.gr
    https://www.facebook.com/stefanos.stamellos

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη