Γιορτή του αγίου Παϊσίου και χειροτονία πρεσβυτέρου στη Λαμία (φωτογραφίες - video)


            Πανηγυρικά εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας η Ιερά μνήμη του Λαοφιλούς και  Παγκοσμίου οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου την Παρασκευή 12 Ιουλίου.

            Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, εις την οποία συλλειτούργησαν: ο Πατριαρχικός Επίτροπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Περιοχή της Ιορδανίας και τ. Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ραφαήλ Γρίβας, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αντινίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου, ο Ιδιαίτερος Γραμματεύς του Ποιμενάρχου μας Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Αθανάσιος Κυρίτσης, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Δημήτριος Ατματζίδης, ο Αρχιδιάκονος π. Ευστάθιος Κατόπης και οι Ιεροδιάκονοι π. Εφραίμ Πανταζίδης, π. Νικόλαος Πολυζώης και π. Παναγιώτης Κολοκυθάς.

            Εκ τους Ιερού βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο εκ Φθιώτιδος καταγόμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος, ο οποίος ευρίσκεται αυτές τις ημέρες στην γενέτειρά του, την Κόμνημα.

            

            Πλήθος Ιερέων και πιστών εκ της πόλεως Λαμίας, από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τον Καθεδρικό Ναό για να τιμήσουν τον Μεγάλο όσιο Γέροντα Παΐσιο, να ασπασθούν την Ιερά Εικόνα του και το επανοφώριό του, το οποίο εκόμισε ο Σεβασμιώτατος προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών.

            Τα Ιερά Αναλόγια εκόσμησαν πολυμελής Βυζαντινές χορωδίες νέων υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ εκ δεξιών και του Πρωτοψάλτου του Ναού του Πολιούχου Λαμίας και Καθηγητού κ. Αναργύρου Βλάχου εξ αριστερών.

            Η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείας μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος» και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας «89,4 fm».

            Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, εις ένδειξιν τιμής εις τον Οικουμενικό άγιο, ο Ποιμενάρχης μας ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του αμίσθου Ιεροδιακόνου π. Παναγιώτου Κολοκυθά, εις τον οποίο δίδοντας τις Πατρικές του συμβουλές χαρακτηριστικά:

            «Σήμερα αγαπητοί μου αδελφοί, εορτή του οσίου Παϊσίου, κοσμούμε την Πανήγυρη μας με την χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Παναγιώτου. Είναι μία τιμή και προς τον Οικουμενικό πατέρα της Εκκλησίας μας,  όσιο Παΐσιο, τον οποίο αγαπούμε πολύ όλοι μας, αλλά και είναι και τιμή για τον νέο Ιερέα, ο οποίος θα έχει και ένα υπόδειγμα ζωής. Ο όσιος Παΐσιος  ήταν γεμάτος αγάπη για όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως και ένα υπόδειγμα ταπεινώσεως, όπως ο Χριστός. Όπου κι’ αν ευρισκόταν έδιδε μαρτυρία Χριστού, ήταν ο ίδιος μία Επιστολή Χριστού.

            Να ακολουθήσεις παιδί μου την ζωή του οσίου Παϊσίου για να επιτελέσεις το έργο της Ιερωσύνης , το ιερό και άγιο με φόβο Θεού και συνέπεια γενόμενος Πατέρας Πνευματικός στην Ενορία σου και υπόδειγμα Χριστού μέσα στην Κοινωνία.

            Ευχηθείτε αδελφοί μου, ο Κύριος να στερεώνει τους Κληρικούς μας επί την πέτραν της πίστεως, που είναι η αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία για να δίδεται το αληθινό μήνυμα του Χριστού».

            Ακολούθησε σε κλίμα συγκινήσεως και χαράς η Χειροτονία του νέου Πρεσβυτέρου, απάντων αναφωνούντων το Άξιος!

            Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού, κατόπιν προτροπής του Ποιμενάρχου μας, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λαμίας και Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Δημήτριος Ατματζίδης, ανέλαβε  την διακονία του Θείου Λόγου, αναφερόμενος  στην ζωή και στις διδαχές του οσίου Παϊσίου.

            Ο π. Δημήτριος χαρακτήρισε τον όσιο Γέροντα ως Ουράνιο Δώρου του Θεού στον σύγχρονο κόσμο και ως πατέρα της αγάπης, ο οποίος δίδει Ελπίδα σε κάθε πονεμένο και απελπισμένο άνθρωπο.

            Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αειμνήστου και πολυσεβάστου Μαρίας Πρωτοπαπά, Μητέρας του Σεβασμιωτάτου επί τη συμπληρώσει έξι μηνών από της προς Κύριον εκδημίας της.

            

           Στο τέλος του Ιερού μνημόσυνο ο Ποιμενάρχης μας με εμφανή τη συγκίνηση ευχαρίστησε όλους τους Ιερείς και τους πιστούς, οι οποίοι όλους αυτούς τους μήνες με εκδηλώσεις αγάπης δείχνουν την τιμή και τον σεβασμό προς το πρόσωπο της Μητέρας του και χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω όλους εκ βάθους ψυχής μου για την αγάπη με την οποία περιβάλλατε 23 χρόνια την Μητέρα μου και με την συμμετοχή σας σε όλες τις εκδηλώσεις, στην Εξόδιο Ακολουθία, στο Μνημόσυνό της και σήμερα.

            Ήρθε εδώ και έγινε Λαμιώτισσα, αγάπησε τον τόπο και όλους τους ανθρώπους και κυρίως του Κληρικούς και για όλους ανεξαιρέτως έλεγε καλό λόγο.

            Όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένας Φάρος και γι’ αυτό την αγαπήσατε. Ζούσε ταπεινά με αγάπη προς όλους  και αυτό που είναι προς μίμηση είναι οι γνωστές και άγνωστες ελεημοσύνες της. Όχι μόνο εδώ αλλά και σε άλλα μέρη. Όπου πληροφορούταν ότι ένας άνθρωπος υπέφερε, αμέσως έσπευδε να βοηθήσει. Οι ελεημοσύνες αυτές έφθασαν στον Ουρανό. Η αγάπη και η ελεημοσύνη αδελφοί μου είναι το εισιτήριο για την άλλη ζωή. Και πάλι σας ευχαριστώ, ας είναι η μνήμη της αιωνία».

            Ακολούθησε καφές και κέρασμα στη μνήμη της στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού και στην συνέχεια η Μηνιαία Ιερατική σύναξη των Εφημερίων Λαμίας και Περιχώρων, παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου.

            Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Θεοφιλέστατο και εκ μέρους του Ιερού κλήρου τον καλωσόρισε ευχόμενος υγιή και καλλίκαρπο Αρχιερατεία.

            Ο Θεοφιλέστατος αντιφωνώντας τον λόγο του Ποιμενάρχου μας τον ευχαρίστησε για τον σεβασμό και την αγάπη του και δι’ ολίγον είχε μία ευχάριστη επικοινωνία με όλους τους Ιερείς.









































































































 
 







 

www.imfth.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη