Η Μάχη του Σαρλερουά


Η Μάχη του Σαρλερουά (γαλλικά Bataille de Charleroi) διεξήχθη στις 21 Αυγούστου 1914 μεταξύ γαλλικών και γερμανικών δυνάμεων στα πλαίσια της Μάχης των Συνόρων. Οι Γάλλοι σχεδίαζαν επίθεση κατά μήκος του ποταμού Σαμπρ, αλλά οι Γερμανοί τους επιτέθηκαν πρώτοι και νίκησαν.



Μέχρι τις 20 Αυγούστου, η 5η Γαλλική Στρατιά του Λανρεζάκ ξεκίνησε να συγκεντρώνεται σε ένα μέτωπο 40 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σαμπρ με επίκεντρο την πόλη Σαρλερουά και επεκτάθηκε ανατολικά μέχρι το βελγικό φρούριο της Ναμύρ. Στα αριστερά του, τα Σώματα Ιππικού του Στρατηγού Σορντέτ ένωναν την 5η Γαλλική Στρατιά με τη Βρετανική Εξερευνητική Δύναμη στη Μονς. Η στρατιά του Λανρεζάκ είχε στη διάθεση της 15 μεραρχίες και είχε αποδυναμωθεί λόγω της αποστολής στρατευμάτων στη Λωρραίνη, ενώ η 2η Γερμανική Στρατιά (Στρατηγός Κάρολος φον Μπύλοβ) και 3η Γερμανική Στρατιά είχαν στη διάθεση τους 18 μεραρχίες και κινούνταν νοτιοδυτικά.



Αν και ο Λανζεράκ θεωρούσε πως η υποχώρηση ήταν χρήσιμη από την αρχή του πολέμου και προειδοποίησε για τον κίνδυνο της γερμανικής προέλασης στο Βέλγιο, ο ανώτερος του, Στρατηγός Ζοζέφ Ζοφρ, πίστευε πως η Γαλλία έπρεπε να ακολουθήσει το επιθετικό Σχέδιο XVII, ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου στο Βέλγιο, αγνόησε τις προειδοποιήσεις του Λανζεράκ και τον διέταξε να επιτεθεί κατά μήκος του Σαμπρ. Πριν ο Λανζεράκ καταφέρει να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια στις 21 Αυγούστου, η 2η Γερμανική Στρατιά ξεκίνησε τη μάχη του Σαρλερουά με επιθέσεις κατά μήκος του Σαμπρ και έστησε δύο προγεφυρώματα, τα οποία οι Γάλλοι δεν μπόρεσαν να καταστρέψουν λόγω έλλειψης πυροβολικού. Ο Μπύλοβ επιτέθηκε ξανά στις 22 Αυγούστου με τρία σώματα εναντίον ολόκληρου του μετώπου της 5ης Γαλλικής Στρατιάς. Η μάχη συνεχίστηκε και στις 23 Αυγούστου, όταν το κέντρο της γαλλικής παράταξης υποχώρησε.



Εν τω μεταξύ, η 3η Γερμανική Στρατιά διέσχισε τον Μεζ (Meuse) και προχώρησε σε κατά μέτωπο επίθεση κατά του δεξιού άκρου των Γάλλων. Η επίθεση της 3ης Γερμανικής Στρατιάς απειλούσε την ασφαλή υποχώρηση του Λανζεράκ, αλλά η αντίσταση των Γάλλων υπό τις διαταγές του Λουί Φρανσέτ ντ' Εσπέρεϋ είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία της γερμανικής επίθεσης - μάλιστα, οι Γάλλοι κατάφεραν να περάσουν και σε επιτυχημένη αντεπίθεση. Ωστόσο, όταν έγινε γνωστή η εκκένωση της Ναμύρ και η υποχώρηση της 4ης Γαλλικής Στρατιάς από τις Άρδεννες, ο Λανζεράκ διέταξε οπισθοχώρηση για να μην βρεθεί περικυκλωμένος και αποκοπεί από τις υπόλοιπες γαλλικές στρατιές. Η μάχη του Σαρλερουά έληξε με νίκη των Γερμανών.



Η υποχώρηση του Λανζεράκ μετά τη μάχη του Σαρλερουά έσωσε τον γαλλικό στρατό από μια αποφασιστική ήττα. Μετά την άμυνα των Γάλλων στη μάχη του Σαιντ-Καντέν, οι γαλλικές δυνάμεις υποχώρησαν, αλλά κατάφεραν να κρατήσουν συμπαγή τη γραμμή τους χάρη στις ενέργεις του Λανζεράκ.

πληροφορίες από el.wikipedia.org


from ΙΣΤΟΡΙΑ 365 https://ift.tt/2ZbCyYg
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη