Ένωση Λαμίας: Ψήνει νέα συμφωνία στα γαλακτοκομικά


Μετά την Αθήνα, έτοιμος να μπει και σε νέα μεγάλη αγορά ο συνεταιρισμός

Σε διαπραγματεύσεις για την επέκταση του δικτύου διανομής των γαλακτοκομικών τoυ προϊόντων σε μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαμίας. Εφόσον οι συζητήσεις τελεσφορήσουν, η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τους τζίρους του συνεταιρισμού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να κάνει αισθητή την παρουσία του και έξω από τα όρια του Νομού Φθιώτιδας, όπου τα μερίδιά αγοράς του αγγίζουν το 70%. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, προ διετίας έκανε με επιτυχία την «κάθοδό» του στην αγορά της Αθήνας, μέσα από ένα αρκετά εκτεταμένο δίκτυο φούρνων και μίνι μάρκετ.

Παράλληλα, ο συνεταιρισμός συνεχίζει να διευρύνει την γκάμα του στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων που διατίθενται με την επωνυμία «L’ ami», λανσάροντας, μεταξύ άλλων, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα, φέτα σε μικρές συσκευασίες των 250 γραμμαρίων, ξινόγαλο, κρέμες, γιαούρτι στραγγιστό και παραδοσιακό, σοκολατούχο γάλα κ.ά.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣ Λαμίας, Θανάσης Παπαθανασόπουλος, «δεν εφησυχάζουμε και προσπαθούμε να επεκτείνουμε τη γεωγραφική παρουσία μας, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζουμε διαρκώς το χαρτοφυλάκιό μας με νέους κωδικούς».

Στα 42 λεπτά/κιλό η τιμή παραγωγού

Σπεύδει, ωστόσο, να υπογραμμίσει ότι με τον έντονο ανταγωνισμό και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, ο δρόμος κάθε άλλο παρά με ροδοπέταλα είναι στρωμένος για μια συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία, πέρα από την εξασφάλιση της εμπορικής της βιωσιμότητας, είναι ταυτόχρονα «ταγμένη» και στη συνεταιριστική της αποστολή: «Σε σύγκριση με άλλες μάρκες, η αλήθεια είναι ότι εμείς είμαστε λίγο πιο ακριβοί. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί έχουμε ένα προϊόν η ποιότητα του οποίου είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη, αφετέρου γιατί έχουμε υψηλότερο κόστος», εξηγεί και προσθέτει: «Σε αντίθεση με τους περισσότερους ιδιώτες, συνεχίζουμε να αγοράζουμε γάλα από μικρούς παραγωγούς και από απομακρυσμένες μονάδες, σεβόμενοι τις σχέσεις δεκαετιών που έχουμε αναπτύξει με τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Επιπλέον, προσφέρουμε και μία από τις υψηλότερες τιμές εισκόμισης στην αγορά που σήμερα βρίσκεται, για παράδειγμα, για το αγελαδινό γάλα στα 42 λεπτά/κιλό».

Ο κ. Παπαθανασόπουλος κατανοεί ότι για τον καταναλωτή, στη σημερινή συγκυρία, δεν είναι πάντα εύκολο ή αυτονόητο να επωμισθεί αυτό το επιπλέον κόστος. «Ο κόσμος αναγνωρίζει το ποιοτικό προϊόν, το σέβεται, όμως δυσκολεύεται να το αγοράσει», σημειώνει. Εκφράζει, ωστόσο, το παράπονό του για τη στάση κρατικών και δημοτικών φορέων που αποφασίζουν αποκλειστικά με κριτήρια τεχνοκρατικά. «Στο πλαίσιο της εισόδου μας στην αγορά της Αθήνας, έχουμε συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς και δημοπρασίες που έχουν κάνει οι δήμοι. Δυστυχώς, είδαμε ότι δεν υπάρχει καμία ποιοτική αξιολόγηση, η επιλογή γίνεται αποκλειστικά με βάση την τιμή και το ποιος πουλάει φθηνότερα», λέει χαρακτηριστικά.

Προς ενοικίαση ο αλευρόμυλος στον Δομοκό

Ο συνεταιρισμός προχωρά αυτό το διάστημα στη διενέργεια διαγωνισμού για την ενοικίαση του αλευρόμυλου που διαθέτει στον Δομοκό, με την προθεσμία για την υποβολή των προσφορών να εκπνέει στις 14 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια αρκετά παλαιά (σ.σ. δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’60) μονάδα με μια δυναμικότητα της τάξης των 5 τόνων ημερησίως, όπου παλαιότερα αλευροποιούνταν σιτάρια, τα οποία προσκόμιζαν κάτοικοι των γύρω περιοχών κυρίως για ίδια χρήση. «Πλέον, χρησιμοποιείται ελάχιστα από εμάς, γι’ αυτό και θεωρούμε ότι θα ήταν καλύτερα να αναλάβει κάποιος τη διαχείρισή της που θα μπορούσε και θα ήθελε να τη δουλέψει και να την αξιοποιήσει», σημειώνει ο κ. Παπαθανασόπουλος. Ο συνεταιρισμός είχε επιχειρήσει και άλλη μια φορά να εκμισθώσει τη συγκεκριμένη μονάδα, ωστόσο στη σχετική πρόσκληση που δημοσιεύθηκε ανταποκρίθηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος, η πρόταση του οποίου δεν κρίθηκε σοβαρή.

www.ypaithros.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη