Λαμία: Η Ηρωοτόκος, Αγιοτόκος και Λεβεντεγέννα Φθιωτική Γη αγκάλιασε τον Ποιμενάρχη της (φωτογραφίες - video)


   Πόνος, απέραντη θλίψη και δάκρυα στα μάτια ήταν τα συναισθήματα των χιλιάδων πιστών, Κληρικών και λαϊκών τα οποία ήταν ζωγραφισμένα στα πρόσωπά τους, από την ημέρα που ο μακαριστός πολυαγαπημένος Ποιμενάρχης μας κυρός Νικόλαος αιφνιδίως μετέστη προς την Ουράνιο Βασιλεία.

   Από την Κυριακή το απόγευμα χιλιάδες πιστοί , κάθε ηλικίας και κυρίως νέοι διαβήκαν το κατώφλι του Μητροπολιτικού Ναού για να ασπασθούν το ευλογημένο χέρι του και να πάρουν την Αρχιερατική του ευχή για τελευταία φορά, ευχή την οποία πάντοτε έδιδε απλόχερα με περισσή αγάπη προς όλους.

   Το βράδυ της Κυριακής ο Τοποτητρητής της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος προηξήρχε της Ιεράς Αγρυπνίας, η οποία τελέσθηκε ενώπιον του σκηνώματός του αοιδίμου πατρός μας, συλλειτουργών μετά των Ιερέων και Διακόνων, πνευματικών τέκνων και συνεργατών του Ποιμενάρχου μας.




   Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος με εγκάρδια λόγια και εμφανή τη συγκίνηση ωμίλησε για την ειλικρινή αδελφική σχέση που διατηρούσε με τον Ποιμενάρχη μας και με πατρικά λόγια παρηγοριάς, στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει και να δίδει παραμυθία στον πόνο των απαρφανισμένων Κληρικών και όλων των πιστών της Μητροπόλεως μας.


   Το απόγευμα της Δευτέρας29 Ιουλίου,  στο Ναό προσήλθαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος όπου ασπάσθηκαν το σκήνωμα του μακαριστού Ποιμενάρχου μας και ετέλεσαν Τρισάγιο.

   Ακολούθως το βράδυ την Ιερά Αγρυπνία ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος τιμώντας τη μνήμη του Πνευματικού του πατρός, από την πρώτη κιόλας στιγμή της κοιμήσεως του, κατέφθασε στη Λαμία και συμμετείχε εις το πένθος των Κληρικών και των πιστών, ζώντας και ο ίδιος τον πόνο του αποχωρισμού.

    Το πρωί της Τρίτης 30 Ιουλίου, ημέρα της Εξοδίου Ακολουθίας του Ποιμενάρχου μας, ο Τοποτηρητής ετέλεσε την Θεία Λειτουργία πλαισιούμενος από Ιερείς της Μητροπόλεως μας, εις το τέλος της οποίας έψαλλε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του.

   Στις 11:00 το πρωί, στην πόλη μας κατέφθασε με εμφανή τη συγκίνηση ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και προηξήρχε της Εξοδίου Ακολουθίας, πλαισιούμενος από πλειάδος Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Εξωτερικού, Ιερέων και χιλιάδων πιστών που είχαν κατακλύσει τον Καθεδρικό Ναό και τους δρόμους πέριξ αυτού.

   Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Εξόδιος Ακολουθία μετεδόθησαν απευθείας μέσω των Τηλεοπτικών Σταθμών «Star Κεντρικής Ελλάδος» και 4Ε της Ορθοδόξου Αδελφότητος «Αγία Λυδία»,καθώς και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.



   Στην Εξόδιο ακολουθία παρέστησαν: ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: πρ. Άρτης κ. Ιγνάτιος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος,  Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος,  Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Μεσογαίας και Λευρεωτικής κ. Νικόλαος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Πατρών κ. Χρυσόστομος,   Κηθύρων κ. Σεραφείμ, , Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Άρτης κ. Καλλίνικος,  Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, , Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωροπού κ. Κύριλλος, Γλυφάδος, κ. Αντώνιος, Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Θεόκλητος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Περιστερίου κ. Κλήμης, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, , Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, Μουάνζα (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) κ. Ιερώνυμος, Μπραζαβίλ και Γκαμπόν (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ) κ. Παντελεήμων και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών , Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος και  . Μοζαμβίκης (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) κ. Χρυσόστομος.

   Επίσης συμμετείχαν: σύσσωμος ο Ιερός κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, δεκάδες Κληρικοί άλλων Ιερών Μητροπόλεων,  Οι Καθηγούμενοι και οι Καθηγουμένες με τις Μοναστικές Αδελφότητες της Μητροπόλεως, καθώς και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, η Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, σύσσωμη η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του τόπου μας, ο Έπαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Γιαγιάς, ο Λιμενάρχης Τήνου Υποπλοίαρχος Βασίλειος Αποστολόπουλος,  αρκετοί Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Σύλλογοι και άλλοι φορείς του Νομού μας.

   Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επικήδειο Λόγο εξεφώνησε από του άμβωνος,  ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Φιλόθεος Θεοχάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του μακαριστού Ποιμενάρχου μας σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

   «Η καρδία του μακαριστού Μητροπολίτου Νικολάου σταμάτησε αιφνιδίως να χτυπά, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, 27η του μηνός Ιουλίου, μία μόλις ημέρα μετά την συμπλήρωση 46 ετών από τότε που εισήλθε στην αγία Ιερωσύνη. Αυτός ο αιφνιδιασμός υπενθυμίζει σε όλους μας τον προτρεπτικό Κυριακό Λόγο «Γρηγορείτε ουν, ότι ουκ οίδατε την ημέραν, ουδέ την ώραν, εν η ο υιός του ανθρώπου, έρχεται», τον οποίο λόγο ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόλαος είχε πιστεύσει και διαρκώς αγωνιζόταν να ευρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα».

   Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Νικολάου, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

   «Ως τοποτηρητής της απορφανισμένης αυτής τοπικής Εκκλησίας, αλλά και ως άνθρωπος που τον γνώρισα από τα νεανικά μου χρόνια, με βαθειά συγκίνηση στέκομαι μπροστά στο σεπτό σκήνωμα του πολυφιλήτου Αδελφού και συνεπισκόπου, για τον οποίον πάντοτε έτρεφα μεγάλο θαυμασμό και αγάπη.

   Το αιφνίδιο υπήρξε για όλους μας κεραυνός εν αιθρία. Ο Μακαριστός Νικόλαος ήταν ένας Ποιμένας χαρισματικός, που πρώτα και κύρια αγάπησε την αγιότητα. Η αγιότητα είναι καρπός της θυσίας. Ο Σεπτός Ιεράρχης επί 23 ολόκληρα χρόνια δεν μίλησε για την θυσία, έγινε ο ίδιος θυσία. Ανέδειξε τον θεσμό της Εκκλησίας, που είναι κοινωνία αγάπης και ενότητος, ήταν άνθρωπος ενότητος.



   Η αναχώρησή του είναι για όλη την Εκκλησία, κυρίως όμως για την τοπική του Εκκλησία μια οδυνηρότατη στέρηση. Ωστόσο, ενθυμούμαι αυτήν την ώρα τον στίχο του ποιητή που λέει: «Σου ᾿ παν, δε ζει, δεν είναι πιά εδώ· σε γέλασαν. Οι Άγιοι ποτέ δεν φεύγουν...». Και θέλω να πω σε όλους όσοι γεμίζουμε σήμερα τούτον τον Ιερό Ναό, για να αποχαιρετήσουμε τον σεπτό Ποιμενάρχη και Αδελφό μας, ότι τον στερούμαστε μόνο σωματικά. Πνευματικά θα είναι πάντα μαζί μας, γιατί, αδελφοί μου, οι Πατέρες μας, που μας αγάπησαν και θυσιάστηκαν για μας, ποτέ δεν φεύγουν από κοντά μας»

   Ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεος με εμφανή τη συγκίνηση, εξέφρασε την απέραντη θλίψη,  σύσσωμου του Ιερού Κλήρου και του λαού της Τήνου για την αιφνίδο εκδημία του Ποιμενάρχου μας και με εγκάρδια λόγια τον ευχαρίστησε εκ μέρους ολοκλήρου του πιστού πληρώματος της Ιεράς Νήσου για τα όσα προσέφερε διακονώντας το Ιερό Θυσιαστήριο και τον Άμβωνα της Μεγαλόχαρης.  Ανακοίνωσε δε,  την απόφαση του Ιερού Πανελληνίου Καθιδρύματος της Ευαγγελιστρίας να καταθέσει εις μνήμην του μακαριστού Ποιμενάρχου μας χρηματικά ποσά υπέρ των Ιερών Ναών των Υστερνίων και των Πλατειών, καθώς επίσης να φιλοτεχνηθεί ο καλλιμάρμαρος Ιερός άμβων στο Ναό της Δευτέρας ευρέσεως, όμοιος με τον Δεσποτικό Θρόνο, τον οποίο είχε προσφέρει ευγενώς ο Ποιμενάρχης μας.

   Στην συνέχεια επικηδείους Λόγους εξεφώνησαν: εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφεριάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Τήνου κ. Εμμανουήλ Σώχος και εκ μέρους των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως μας ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Κολοκυθάς.

   Ακολούθως υπό τους πένθιμους ήχους των κωδώνων και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων να παιανίζει θρηνητικά εμβατήρια αποδίδοντας  τις δέουσες τιμές το σκήνωμα του μακαριστού Ποιμενάρχου μας εν πομπή κατευθύνθηκε από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό στην πλατεία Αθανασίου Διάκου, όπου μπροστά στον Ανδριάντα του Εθνοιερομάρτυρος , του Ήρωα Σύμβολου της Αγιοτόκου και Ηρωοτόκου Ρούμελης, τον Μάρτυρα της πίστεως και της Πατρίδος που τόσο πολύ αγάπησε και εδόξασε στην ζωή του ο αείμνηστος Ποιμενάρχης μας, εψάλη τρισάγιο.



   Τέλος εν πομπή αυτοκινήτων, το σεπτό σκήνωμα του Ποιμενάρχου μας, κατευθύνθηκε στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή, κατ' επιθυμία του σε τάφο, όπου ο ίδιος είχε επιλέξει , πλησίον της πολυαγαπημένης μητρός του μακαριστής Μαρίας Πρωτοπαπά.

   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου - Τήνου, με δάκρυα στα μάτια και ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης και ειλικρινούς αδελφικής αγάπης, εκόμισε χώμα από το Ιερό Νησί της Τήνου, την γενέτειρα του Ποιμενάρχου μας, και λάδι από τον Πανίερο Ναό της Παναγίας Τήνου, Ναό εις τον οποίο ο μακαριστός πατήρ μας διηκόνησε την Παναγία και τα εκατομμύρια των προσκυνητών, οι οποίοι αναπαυόταν ακούγοντας τους εγκωμιαστικούς λόγους του προς την Μητέρα του Χριστού, εις την οποία είχε αφιερώσει όλη την ύπαρξή του,  ψυχή τε και σώματι.

   Τέλος εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος προσεφέρθη προς τους συνοδεύοντας το σεπτό σκήνωμα του Ποιμενάρχου μας Ιεράρχες, κληρικούς και λαϊκούς , γεύμα εις μνήμην του. Για όσους παρέμειναν στην πόλη, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού παρετέθη καφές και γεύμα εις μνήμην του μακαριστού Ποιμενάρχου μας στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο προς όλους.

Νικολάου, του Σεβασμιωτάτου, Θεοφιλούς τε και Λαοφιλούς, Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου, ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!













































































































































































































www.imfth.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη