Δείτε από ψηλά τη μαγευτική λίμνη Νευρόπολη στο Ελευθεροχώρι Φθιώτιδας (video)


Λίμνη Νευρόπολη
Η λέξη «Νευρόπολη» προέρχεται από τις λέξεις Νεβρός= ελαφόπουλο και Πόλη αφού σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις η περιοχή ήταν γεμάτη με ελάφια. Βρίσκεται  σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την Τοπική Κοινότητα Ελευθεροχωρίου του Δήμου Λαμιέων και 12 χλμ από τις ιστορικές Θερμοπύλες και αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα φυσικής ομορφιάς και κομμάτι του φυσικού πλούτου του Όρους Καλλιδρόμου.

Μοναδική στο είδος της για όλο τον ορεινό όγκο της Στερεάς Ελλάδας, ορμητήριο για τα πιο μαγευτικά μέρη του Καλλιδρόμου αλλά και όαση ξεκούρασης και δραστηριοτήτων για τον επισκέπτη της καλλιδρόμιας  γης. Το βουνό έχει ποικιλία βλάστησης  ενώ η βόρεια πλευρά του, συμπεριλαμβανομένης και της λίμνης Νευρόπολης, είναι χαρακτηρισμένη ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η έντονη παρουσία του νερού με πηγές, ρυάκια και χείμαρρους συμβάλλει στη δημιουργία μεγάλης ποικιλότητας ενδιαιτημάτων και ενός ιδιαίτερα όμορφου τοπίου.

Στα 1100μ., στη θέση Τριανταφυλλιά Νευρόπολης, ένα μεγάλο καρστικό βύθισμα συγκρατεί τα υδάτινα ρεύματα σχηματίζοντας τη λίμνη Νευρόπολη. Το τοπίο είναι σπάνιο για τον Ελλαδικό χώρο τόσο τους χειμερινούς μήνες όσο και τους θερινούς όπου το έδαφος παραμένει υγρό χαρίζοντας «σπίτι» σε μεγάλο αριθμό αμφιβίων συμπεριλαμβανόμενου και του αλπικού τρίτωνα. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη εκτός της εντυπωσιακής χλωρίδας (Filipendulla vulgaris, Festuca rubra κ.ά. διάφορα είδη κρόκων και ορχιδεών όπως  Orchis mascula) παρατηρείται και σημαντική πανίδα αποτελούμενη από πολλά είδη αρπακτικών, λύκων, άγριων θηλαστικών αλλά και αγέλης άγριων αλόγων που συχνά εμφανίζεται στη λίμνη σε αναζήτηση δροσιάς και νερού.

Η λίμνη αποτελεί, ταυτόχρονα, πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες της περιοχής καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πεζοπορίες, ποδηλατοδρομίες, κατασκήνωση είναι μερικές από τις δραστηριότητες που ευδοκιμούν στη λίμνη ενώ αποτελεί ξεχωριστό αντικείμενο φωτογράφισης και μελέτης  για τους φυσιολάτρεις.



πηγές: lakesnetwork.org, από το αρχείο του kaliterilamia.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη