11η Σεπτεμβρίου 2001: Η μέρα που άλλαξε o κόσμος (vids)

11η Σεπτεμβρίου 2001: Η μέρα που άλλαξε o κόσμος (vids)

11 Σεπτεμβρίου 2001, 9 παρά 10 το πρωί, ένα αεροπλάνο πέφτει στον ουρανοξύστη, όπου στεγάζεται το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Αργότερα θα γίνει γνωστό ως το «σημείο 0». Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο κόσμος όπως τον ξέραμε αλλάζει για πάντα.

Όλα είχαν ξεκινήσει λίγη ώρα νωρίτερα όταν ισλαμιστές τρομοκράτες, τρεις ομάδες των πέντε ατόμων και μία ομάδα τεσσάρων, επιβιβάζονται σε δυο αεροσκάφη των American Airlines και σε δύο αεροσκάφη των United Airlines. Απογιεώνονται από Βοστόνη, Ουάσινγκτον και Νιου Τζέρσεϊ. Μετά την απογείωση οι τρομοκράτες ανάμεσά τους και εκαπιδευμένοι πιλότοι παίρνουν το έλεγχο των αεροσκαφών και και αλλάζουν πορεία καταρρίπτοντας το ένα μετά το άλλο.

Με βάση την επίσημη έκθεση για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμρβίου, όπως προκύπτουν κυρίως από τα μηνύματα των επιβατών των αεροπλάνων προς τους συγγενείς τους, την επικοινωνία δύο αεροσυνοδών της πτήσης 11 των American Airlines με την εταιρεία τους και κάποια μηνύματα που λήφθηκαν κατά λάθος από τους αεροπειρατές, προκύπτουν ότι οι αεροπειρατείες πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα αεροπλάνα, στις πτήσεις 11 και 77 των American Airlines και τις πτήσιες 175 και 93 των United Airlines.

Εξαίρεση, η ομάδα της πτήσης 93 της United Airlines, όπου η ομάδα των τρομοκρατών αποτελούταν από 4 άτομα, καθώς το πέμπτο μέλος, ο Μοχάμεντ αλ Καχτάνι, δεν είχε εξασφαλίσει την είσοδό του στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2001. Είχε θεωρηθεί ύποπτος από υπαλλήλους ασφαλείας του αεροδρομίου του Orlando International Airport της Φλόριντα. Οι αεροπειρατές με μαχαίρια και σπρέι πιπεριού επιτίθενται και απειλούν ενώ έχουν παγιδεύσει εκρηκτικούς μηχανισμού στα αεροπλάνα.

Οι φονικές πτήσεις

Η πτήση 11 της American Airlines, ένα Boeing 767-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 81 επιβάτες στις 7:59 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία στην πτήση εκδηλώθηκε στις 8:14. Στις 8:27 το αεροπλάνο άλλαξε κατεύθυνση προς το Νότο.

Η πτήση 175 της United Airlines, ένα Boeing 767-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 56 επιβάτες στις 8:14 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Στις 8:42 ανέφερε πως έπιασε μια ύποπτη μετάδοση από ένα άλλο αεροπλάνο, το οποίο αποδείχθηκε πως προερχόταν από την πτήση American 11. Η αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της United εκδηλώθηκε μεταξύ 8:42 και 8:46 τοπική ώρα. Στις 8:58 το αεροπλάνο απέκτησε πορεία προς τη Νέα Υόρκη.

Η πτήση 77 της American Airlines, ένα Boeing 757-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Dulles International Airport της Ουάσινγκτον, Π.Κ. με 58 επιβάτες στις 8:20 τοπική ώρα, με κατεύθυνση το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε μεταξύ 8:51 και 8:54.

Η πτήση 93 της United Airlines, ένα Boeing 757-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Liberty International Airport του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ με 37 επιβάτες στις 8:42 τοπική ώρα (με καθυστέρηση 25 λεπτών), με κατεύθυνση το Σαν Φρανσίσκο. Στις 9:24 οι πιλότοι της πτήσης έλαβαν μήνυμα από το έδαφος να είναι προσεκτικοί καθώς δύο αεροπλάνα είχαν προσκρούσει στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στις 9:28.

Στις 9:32 οι αεροπειρατές ενημέρωσαν τους επιβάτες πως το αεροπλάνο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και αφού έκλεισαν τον αυτόματο πιλότο, έστριψαν το αεροπλάνο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Στις 9:39 οι αεροπειρατές μετέδωσαν μήνυμα προς τους επιβάτες πως επέστρεφαν στο αεροδρόμιο, το οποίο όμως δεν ακούστηκε από αυτούς. Οι επιβάτες πληροφορήθηκαν από τηλεφωνήματα για τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Στις 9:57 ξεκίνησε η αντεπίθεση των επιβατών. Στις 9:59, ο Ζιάντ Τζιράχ, που εκτελούσε χρέη πιλότου μετά την αεροπειρατεία, πραγματοποιεί ελιγμούς ανεβοκατεβάζοντας την μύτη του αεροπλάνου για να εμποδίσει τους επιβάτες να εισβάλουν στο πιλοτήριο. Στις 10:02 δίνεται η εντολή στον Τζιράχ να καταρρίψει το αεροσκάφος, καθώς οι επιβάτες είναι έτοιμοι να εισέλθουν στο πιλοτήριο.

Η διάρκεια από την στιγμή της πρόσκρουσης του πρώτου αεροπλάνου στον Βόρειο Πύργο μέχρι την ολοκλήρωση της επίθεσης με την κατάρρευση του, ήταν 102 λεπτά.

Μόνο συντρίμμια

Η πτήση 11 της American Airlines συντρίβεται πάνω στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 8:46:40 π.μ. τοπική ώρα (15:46:40 ώρα Ελλάδας), μεταξύ των ορόφων 93 και 99.

Η πτήση 175 της United Airlines συντρίβεται επάνω στον Νότιο Πύργο στις 9:02:59 π.μ. τοπική ώρα (16:02:59 ώρα Ελλάδας), γεγονός που μεταδόθηκε ζωντανά από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο, που μόλις είχαν διακόψει το πρόγραμμά τους για να ενημερώσουν για την προηγούμενη πρόσκρουση.

Η πτήση 77 της American Airlines, πέφτει στο Πεντάγωνο της Αμερικής, στις 9:37:46 π.μ. τοπική ώρα (16:37:46 ώρα Ελλάδας).
O Νότιος Πύργος καταρρέει στις 9:59 π.μ (16:59 ώρα Ελλάδας).

Η πτήση 93 της United Airlines συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια στις 10:03:11 π.μ. τοπική ώρα (17:03:11 ώρα Ελλάδας). Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, η πτήση αυτή κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον με πιθανό στόχο το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών ή τον Λευκό Οίκο, ενώ η αποτυχία των αεροπειρατών να φθάσει το αεροπλάνο στο στόχο του οφείλεται στους επιβάτες της πτήσης που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Ο Βόρειος Πύργος καταρρέει στις 10:28 π.μ. (17:28 ώρα Ελλάδας). 09:17 η ομοσπονδιακή υπηρεσία της πολιτικής αεροπορίας διατάζει να κλείσουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας παράλληλα στην περιοχή της νέας Υόρκης κλείνουν τα λιμάνια, οι γέφυρες και τα τούνελ.

10:10 για προληπτικούς λόγους εκκενώνονται ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όλα τα Ομοσπονδιακά κτίρια των ΗΠΑ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Τζορτζ Μπους απευθύνεται στον αμερικανικό λαό: «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορεί να ταρακούνησαν τα θεμέλια των μεγαλύτερων κτιρίων μας, αλλά δεν μπορούν να αγγίξουν τα θεμέλια της Αμερικής».

Ανάληψη ευθύνης

Όπως αποδείχτηκε οι αεροπειρατές ήταν Ισλαμιστές με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τα αραβικά έθνη και ζούσαν στην Αμερική μερικούς μήνες πριν την επίθεση. Συνδέονται με την Αλ Κάιντα, την οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν που αποτελούταν από εξτρεμιστές Άραβες και Αφγανούς, και μάχονταν εναντίον της Αμερικής, λόγω της υποστήριξης των αμερικανών κυβερνήσεων στο Ισραήλ, την εμπλοκή τους στο πόλεμο του Κόλπου και τη στρατιωτική παρουσία τους στη Μέση Ανατολή.

2.977 νεκροί

Ο κόσμος παγώνει. Τα Μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο μεταδίδουν live εικόνες από τα σημεία. Η τραγωδία σε πρώτο πλάνο. Στη Νέα Υόρκη επικρατεί χάος και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού καλύπτει την πόλη. Εκατοντάδες πολίτες έχασαν ακαριαία τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες εγκλωβίστηκαν στους ορόφους των κτιρίων. Τα σωστικά συνεργεία που καταφθάνουν επιχειρούν το ακατόρθωτο.

Η θερμοκρασία από τη φωτιά μετά την πρόσκρουση των αεροσκαφών στους δίδυμους πύργους, έφθασε στους 1000 βαθμούς Κελσίου λιώνοντας ακόμη και το ατσάλι από τον σκελετό του οικοδομήματος. Όσοι βρισκόντουσαν στους πάνω ορόφους δεν κατάφεραν να γλιτώσουν, ενώ όσοι είχαν την τύχη να βρισκόταν στα κατώτερα πατώματα, έσπευδαν να σωθούν.  Άλλοι απελπισμένοι πηδούν από τα παράθυρα. Οι εικόνες σοκάρουν.

Συνολικά οι νεκροί των φονικών επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στα υπόλοιπα σημεία θα φθάσουν τους 2.977, συμπεριλαμβανομένου των 157 ατόμων που βρίσκονταν στα αεροσκάφη και των 250 και πλέον πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συμβάντων.

Την ευθύνη του μακελειού αναλαμβάνει η Αλ Κάιντα. Η παγκόσμια μουσουλμμανική κοινότητα καταδικάζει την επόιθεση. Αλλά η Δύση δεν συγχωρεί. Οι ΗΠΑ επιτίθενται στο Αφγανιστάν το 2001 και στο Ιράκ το 2003 στο πλαίσιο του πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και οι πάσης φύσεως θεωρίες συνωμοσίας πολλαπλασιάζονται.

Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους αποτέλεσε την αρχή του τέλους για μία νέα εποχή τρομοκρατίας, που μετρά ήδη χιλιάδες νεκρούς σε πολλές πόλεις του δυτικού κόσμου.



via Ειδήσεις | Live News https://ift.tt/30ddz2o
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη