Δ. Μακεδονία-Άνθιμος Μπιτάκης: Ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης, μέχρι τον Ιούνιο του 2020

Δ. Μακεδονία-Άνθιμος Μπιτάκης: Ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης, μέχρι τον Ιούνιο του 2020

Τα επόμενα βήματα των  Δημάρχων που βρίσκονται σε λιγνιτικές περιοχές και οδεύουν σε φάση μετάβασης λόγω της απεξάρτησης τους από το λιγνίτη και τον άνθρακα , με βάση την δέσμευση της Ευρώπης στη Συμφωνία του Παρισιού για μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050, προσδιορίστηκαν στο πρόσφατο Φόρουμ των Δημάρχων στη Γερμανία, με την παρουσία  των Δημάρχων Αμυνταίου και Φλώρινας, καθώς και την συμμετοχή του πρώην Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη.

«Η αποφυγή ενός οικονομικού σοκ στις περιοχές του  Λιγνιτικού Κέντρου Δυτ. Μακεδονίας και τη Μεγαλόπολη, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους πολίτες, απαιτεί την ενεργοποίηση άμεσων ευρωπαϊκών και εθνικών  πολιτικών στήριξης», τόνισε στην ΕΡΤ Κοζάνης ο Δήμαρχος Αμυνταίου  Άνθιμος Μπιτάκης, κάνοντας γνωστό ότι «τον επόμενο μήνα, θα συναντηθεί το Φόρουμ των Δημάρχων των 41 ανθρακοφόρων περιοχών της Ευρώπης, με  την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την δίκαιη μετάβαση».

Σύμφωνα με τον κ. Μπιτάκη «το πρώτο εξάμηνο του 2020, αναμένεται να συγκροτηθεί αυτόνομο  ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης,  ενώ  από το 2018  έχει  συγκροτηθεί  το Ελληνικό ταμείο δίκαιης μετάβασης, με άμεσα δεσμευμένα τα πρώτα  30 εκατ. Ευρώ ,τα οποία και πρέπει να αξιοποιηθούν».

Στην  διακήρυξη του Φόρουμ των Δημάρχων στη Γερμανία  για τη δίκαιη μετάβαση , επισημαίνεται η σημασία της διαφάνειας και της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες , ζητείται η ενεργή στήριξη όλων των κορυφαίων ευρωπαϊκών οργάνων, υποστηρίζεται ότι «το ευρωπαϊκό ταμείο δεν πρέπει να υποκαταστήσει άλλους υφιστάμενους πόρους και  υπογραμμίζεται ότι «η μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών, δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος των λιγνιτικών και ανθρακοφόρων περιοχών» και για το λόγο αυτό «χρειάζονται επαρκείς πόροι  χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων και δράσεων».

 ΕΡΤ  ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης  Μαυρίδης 

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2krbYXE
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη