Κομοτηνή: 22-9-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

Κομοτηνή: 22-9-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

Κοινωνία
Κινητοποίηση στο πεσμένο γεφύρι

Μια κινητοποίηση με πολλά μηνύματα…Τα Γεφύρια '19 διοργανώνουν σήμερα οι κάτοικοι του Ιάσμου, για να διαμαρτυρηθούν για την μη επισκευή της γέφυρας Κομψάτου.
«Γεφύρια 2019: Δύο ολόκληρα χρόνια από την καταστροφή της γέφυρας του Κομψάτου στον Ίασμο. Δύο ολόκληρα χρόνια αδιαφορίας και σιωπής από τους υπεύθυνους του τόπου μας, ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην περιοχή μας» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Περιβάλλον
Όχι στην επένδυση της εξόρυξης χρυσού
Την άποψη ότι η επένδυση της εξόρυξης χρυσού σε Ροδόπη και Έβρο δεν ήταν και δεν είναι αναπτυξιακή , καθότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη κατέθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ροδόπης, ο κος Ανέστης Βαφειάδης. «Η άποψη της κοινωνίας είναι γνωστή. Έχει εκφραστεί πάμπολλες φορές. Δεν έχει αλλάξει κάτι» δήλωσε προσθέτοντας πως « Εμείς έχουμε πει ένα δυνατό όχι σαν τοπική κοινωνία. Παραγωγικοί φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση εμμένουμε στην παρούσα θέση μας δεν έχει αλλάξει κάτι.» Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή ο Πρωθυπουργός , αυτό που είπε στην τελευταία αποστροφή του λόγου του στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ότι δηλαδή θα αφουγκραστεί την Τοπική Κοινωνία, να το κάνει και να μην προχωρήσει την επένδυση. «Αν υπάρχει κάτι καινούργιο, εδώ είμαστε. Όμως με τις παρούσες συνθήκες και με ό,τι έχει προτείνει η εταιρεία η στάση μας είναι αρνητική. Για 100 και για 200 θέσεις δεν μπορούμε να «κάψουμε» την περιοχή για τα υπόλοιπα χίλια χρόνια γιατί αυτό θα συμβεί.»

Δ.Π.Θ.
Φοιτητές του Δημοκριτείου έπαιξαν την Κατιούσα με μπουζούκι και κρητική λύρα σε διεθνές φεστιβάλ.Δέκα έξι φοιτητές της Ρωσικής Κατεύθυνσης και του Ρωσικού Κέντρου του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εκπροσώπησαν την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο σε διεθνές Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία. Συμμετείχαν στο 7ο Διεθνή Φεστιβάλ των φοιτητών που ασχολούνται με τη Ρωσική Γλώσσα και τον Ρωσικό Πολιτισμό.

Εκπαίδευση
Στροφή στην Εκπαίδευση για τα παιδιά της Μειονότητας
«Στα 22 χρόνια που διήρκησε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων (ΠΕΜ) πολλά από τα εμπόδια υποχώρησαν ή αμβλύνθηκαν» ανέφερε η κα Νέλλη Ασκούνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με την κα Ασκούνη στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ξεκίνησε το ΠΕΜ, τα εκπαιδευτικά προβλήματα ήταν οξύτατα. Το 2000 η διαρροή των παιδιών της μειονότητας από την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση ήταν 65%, τη στιγμή που πανελλαδικά το ποσοστό της διαρροής δεν ξεπερνούσε το 7%. Το πρόβλημα ήταν δραματικό για τα κορίτσια, αφού σχεδόν το 80%εγκατέλειπε το σχολείο χωρίς απολυτήριο γυμνασίου. Μετά από δέκα χρόνια και την επανάληψη της ίδιας έρευνας διαπιστώθηκε από τους υπεύθυνους του Προγράμματος ότι η διαρροή είχε μειωθεί από 65% σε 28%. Η πρόσβαση, όπως είπε η κα Ασκούνη, των κοριτσιών στο Γυμνάσιο είχε αυξηθεί σημαντικά και το ποσοστό τους πλησίαζε εκείνο των αγοριών.

Πολιτισμός
Υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μάνδρας Ξάνθης
Στη δημιουργία μιας υπαίθριας βιβλιοθήκης, της πρώτης «ελεύθερης» υπαίθριας βιβλιοθήκης, που λειτουργεί στην περιοχή του δήμου Αβδήρων προχώρησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας Ξάνθης. Πρόκειται για μια προσπάθεια, που, όπως λέει, ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο κος Παναγιώτης Μπαρδάκης, ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι και έχει πολλαπλούς στόχους. «Θέλαμε ως Πολιτιστικός Σύλλογος να μπορέσουμε να αντιδράσουμε στην τάση του καιρού μας, όπου βλέπουμε ακόμη και στις πλατείες των χωριών μας να επικρατεί τουλάχιστον από την πλευρά των νέων αυτή η προσήλωση στα κινητά και στα tablet . Από την άποψη αυτή πετύχαμε μια στρατηγική νίκη γιατί φέραμε το βιβλίο στο δημόσιο χώρο και δημιουργήσαμε ένα δεύτερο πυρήνα για όλους αυτούς οι οποίοι είχαν ανάγκη αυτή την παρουσία και κατ΄επέκτση και σε όλους αυτούς που μέσω της οπτικής επαφής , που όπως ξέρετε παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, έχουν την ευκαιρία, να εξερευνήσουν την βιβλιοθήκη μας».

6ο Αντάμωμα Γκαγκαβούζηδων με «χρώμα» Νέας Καλλίστης
Στο 6ο Αντάμωμα Γκαγκαβούζηδων που διοργανώθηκε από την Ένωση Γκαγκαβούζηδων Νομού Έβρου συμμετείχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νέας Καλλίστης, καθώς, όπως η χοροδιδασκάλισσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Νέας Καλλίστης η κα Μαρία Ουρεϊλίδου λέει «το μισό και παραπάνω χωριό είναι Γκαγκαβούζηδες». Η συνάντηση ήταν τριήμερη με πλούσιο πρόγραμμα: Ξεναγήσεις στην πόλη, ομιλίες από ιστορικούς, επισκέψη στο λαογραφικό μουσείο και αντάμωμα στην Νέα Σαγήνη Ορεστιάδας, χωριό που κατοικείται από Γκαγκαβούζηδες.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη διακινητής, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη βραδινές ώρες την 20/21-9-2019, στο νομό Καβάλας, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 36χρονος αλλοδαπός, ο οποίος μαζί με έναν ακόμη άγνωστο δράστη που αναζητείται, προωθούσαν παράνομα στο εσωτερικό της χώρας έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.
Ειδικότερα, στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής (πλησίον οικισμού Ανθοχωρίου Ροδόπης), οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 36χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Τελικά, το όχημα κατευθύνθηκε προς την πόλη της Καβάλας, όπου στην ευρύτερη περιοχή της, ο οδηγός του το ακινητοποίησε και μαζί με το συνοδηγό τράπηκαν πεζή σε φυγή. Ακολούθησε πεζή καταδίωξη και έρευνες στην περιοχή, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο 36χρονος οδηγός, ενώ ο συνεργός του διέφυγε και αναζητείται. Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διαπίστωσαν ότι οι δύο διακινητές μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες. Σημειώνεται ότι ο 36χρονος αντιστάθηκε κατά την σύλληψή του, καθώς επίσης στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης. Κατασχέθηκε το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/331wf6H
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη