Αναπαράσταση τρύγου και Ημερίδα για τα όργανα των Ανατολικο-Ρωμυλιωτών 26-27 Σεπτεμβρίου

Αναπαράσταση τρύγου και Ημερίδα για τα όργανα των Ανατολικο-Ρωμυλιωτών 26-27 Σεπτεμβρίου

Οι Ανατολικο-Ρωμυλιώτες της Ροδόπης, με τις δράσεις τους τα τελευταία χρόνια «διεκδικούν» να μπουν στην πρώτη γραμμή παραγωγής πολιτισμού και ανάδειξης της παράδοσης(σ.σ. μαζί με τους Πόντιους, Σαρακατσάνους, ντόπιους, Ηπειρώτες) και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ανατολικής Ρωμυλίας, που για πολλούς είναι …αχνά…σχετικά…
Την άλλη Πέμπτη το απόγευμα στις 19:30 μ.μ. διοργανώνουν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, την αναβίωση του τρύγου, με ένα μικρό πατητήρι σταφυλιών και τα παιδιά που θα πατήσουν τα σταφύλια! Με αυτόν τον τρόπο θα περάσει με βιωματικό τρόπο στη νέα γενιά πως γίνεται το κρασί, το οποίο δεν υπάρχει απλά στα σημεία αγοράς…Ακολουθείται μια διαδικασία ιεροτελεστική και το αποτέλεσμα είναι ο …Οίνος που ευφραίνει καρδίαν ανθρώπων!!!
Όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ Κομοτηνής η γραμματέας του Συλλόγου, Ζιζή Σύρμου και ο Χοροδιδάσκαλος, Δημήτρης Παπαλιάς, η εκδήλωση θα συμπληρωθεί με την Εβρίτικη Ζυγιά στο χορό και με τα γνωστά κατάλληλα εδέσματα, σουβλάκια, κρασί και φυσικά σταφύλια για τον κόσμο που θα παρακολουθήσει την αναπαράσταση του τρύγου.
Την άλλη μέρα στις 27 Σεπτεμβρίου στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης, θα λάβει χώρα εσπερίδα για τα όργανα και τους χορούς της Βόρειας Θράκης με καταξιωμένους καλλιτέχνες!
Μάλιστα η ροή της εσπερίδας και οι ομιλίες των εισηγητών θα διακόπτονται από τους παραδοσιακούς χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας, ενός από τα τμήματα της μεγάλης Γης που είναι η Θράκη!!!
Χορηγός της Εκδήλωσης είναι η ΕΡΤ!!! Η χρηματοδότηση των εκδηλώσεων γίνεται με την συμβολή του Δήμου Κομοτηνής και της Περιφέρειας, αλλά και του Υφυπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των ΑνατολικοΡωμυλιωτών Κομοτηνής 26 ΚΑΙ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
26/9/2019 ώρα 7.30 μμ
Στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής 2 η Γιορτή Τρύγου Αναβίωση για δεύτερη συνεχή χρονιά το δρώμενο του Τρύγου με πάτημα σταφυλιών σε παραδοσιακό πατητήρι και παραδοσιακό γλέντι με την Εβρίτικη Ζυγιά.
Η δράση είναι με τη στήριξη της ΔΚΕΠΠΑ του Δήμου Κομοτηνής και της Περιφέρειας ΑΜΘ -ΠΕ Ροδόπης. Θα υπάρχουν σουβλάκια , κρασί και σταφύλια για τον κόσμο. 27/9/2019 ώρα 6.30 μμ Ημερίδα με θέμα: « Μουσικά όργανα και οργανοπαίχτες της Αν . Ρωμυλίας – Β. Θράκης» .
Στο πλαίσιο των διήμερων φθινοπωρινών εκδηλώσεων, με αφορμή το έθιμο του Τρύγου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής διοργανώνει ημερίδα με την στήριξη του Υπουργείο Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας-Θράκης στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 6.30 μ.μ.
Η ημερίδα απευθύνεται στους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, στους λαογραφικούς/πολιτιστικούς συλλόγους, στους συλλόγους δασκάλων και καθηγητών, στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, στα ωδεία και στις μουσικές σχολές και γενικότερα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και πρόσωπα που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τη μελέτη και ανάδειξη της μουσικής ιστορίας της Αν. Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης και του πολιτισμού της.
Στα πλαίσια της ημερίδας θα γίνει ιστορική αναδρομή της διαδρομής των προσφύγων της Αν.Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης έως της εγκατάστασής τους στην ελλαδικό χώρο καθώς και της μουσικής παράδοσης που μετέφεραν. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανάλυση των μουσικών οργάνων από εισηγητές-μουσικούς και αναφορά στους ντόπιους συλλόγους με ρίζες καταγωγής από τις περιοχές της Αν.Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης .
Τέλος θα παρουσιαστεί το ηχόχρωμα της κάθε περιοχής ξεχωριστά με συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και χορευτικών ομάδων. Κύριος σκοπός είναι η δημιουργία ερεθισμάτων πολιτισμού στους πολίτες με κριτήριο πάντα την ποιότητα. Εισηγητές της ημερίδας είναι : Κούκος Σπύρος/Λιτούδης Παύλος/Μπόζογλου Νίκος/Πασόπουλος Στρατής /Παύλου Λευτέρης/Στράτος Σπύρος.
Η Ημερίδα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. _________________________________

Το ηχητικό απόσπασμα των Ζιζή Σύρμου και Δημήτρη Παπαλιά στην ΕΡΤ ΚΟμοτηνής και στη Βασιλική ΜΑχαίρα.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2Nm7iiE
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη