Θεοδώρα-Μαρία Νάτσιου: "Το Είναι και το Φαίνεσθαι" (480 - 406 π.Χ) - Μία Ουτοπία Επικίνδυνη και Ασύμβατη με την Πνευματική και Πολιτιστική Πρόοδο του Τόπου μας (2019 μ.Χ)


"Το Είναι και το Φαίνεσθαι" (480 - 406 π.Χ)

[Μία Ουτοπία Επικίνδυνη και Ασύμβατη με την Πνευματική και Πολιτιστική Πρόοδο του Τόπου μας - (2019 μ.Χ)]

Αναμφίβολα, η αντίφαση ανάμεσα στο δίπτυχο "Είναι και Φαίνεσθαι" έχει απασχολήσει τον άνθρωπο Δ ι α χ ρ ο ν ι κ ά. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα ζήτημα που προβλημάτισε έντονα τον Αθηναίο τραγικό ποιητή Ευριπίδη στο έργο του "Ελένη" (Γνωστός και ως "Ο από Σκηνής Φιλόσοφος"). 

Το "Είναι", λοιπόν, αντιπροσωπεύει το Πραγματικό, το Ουσιώδες και το Αληθινό - χαρακτηριστικά που καλό θα ήταν να διέπουν και να χαρακτηρίζουν τόσο τις (δια)προσωπικές όσο και τις επαγγελματικές μας σχέσεις...Αντίθετα, το "Φαίνεσθαι" ταυτίζεται με το Ψεύτικο, το Αληθοφανές, το Απατηλό και το Εικονικό...-δυστυχώς σημεία των καιρών μας...(!)

Το τελευταίο μάλιστα αποχαυνώνει τους Πολίτες που σαγηνεύονται από το Εφήμερο, την Αυταπάτη, τους Περιοδεύοντες Θιάσους...

"Είναι -vs- Φαίνεσθαι" : ένα αναμφισβήτητα εξαιρετικά γοητευτικό λογοτεχνικό μοτίβο, ωστόσο, πρόκειται για μία Ουτοπία άκρως επικίνδυνη και ασύμβατη με την Πνευματική και Πολιτιστική Πρόοδο του Τόπου μας...

Αν, πράγματι λοιπόν, μας ενδιαφέρει η Πρόοδος και το Μέλλον του Τόπου μας, ας εγκύψουμε με Σοβαρότητα και Υπευθυνότητα ο καθένας μας χωριστά και όλοι μαζί με πνεύμα Συνεργασίας και Συλλογικότητα στην Ουσία της Επιστήμης, της Προόδου και του Πολιτισμού εν γένει...Είμαστε στο "Εμείς" όχι στο "Εγώ"...Ας εργαστούμε αθόρυβα και Ταπεινά, υπηρετώντας διακριτικά την Επιστήμη μας, αναζητώντας την Ουσία και όχι τους Τύπους, χωρίς "Τυμπανοκρουσίες" που θυμίζουν αν μη τι άλλο "Κύμβαλα Αλαλάζοντα"...Μετριοπάθεια και Σύνεση...έτερον ουδέν.

Νάτσιου Θεοδώρα-Μαρία
Φιλόλογος

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη