Βρετανία: Κατηγορεί το Ιράν για πώληση του φορτίου πετρελαίου του «Adrian Darya 1» στη Συρία

Βρετανία: Κατηγορεί το Ιράν για πώληση του φορτίου πετρελαίου του «Adrian Darya 1» στη Συρία

Η Βρετανία κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν για να διαμαρτυθεί στην Τεχεράνη, κατηγορώντας την ότι πούλησε στο συριακό καθεστώς το φορτίο πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, αθετώντας τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει.

Το δεξαμενόπλοιο αποτελεί εδώ και μήνες μια ακόμη αιτία για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και των δυτικών χωρών. Το πλοίο, το οποίο προηγουμένως ονομαζόταν Grace 1, είχε συλληφθεί από τις ειδικές δυνάμεις του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοικτά του Γιβραλτάρ την 4η Ιουλίου, καθώς υπήρχαν υποψίες πως σκόπευε να μεταφέρει αργό στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Γιβραλτάρ άφησε ελεύθερο το ιρανικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Αυγούστου, αφού επιδόθηκαν επίσημες έγγραφες διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη ότι το φορτίο του δεν θα παραδιδόταν στη Συρία.

Την Κυριακή ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε ότι το τάνκερ παρέδωσε το φορτίο του μετά τον ελλιμενισμό του κάπου στις ακτές της Μεσογείου.

Το Adrian Darya 1, είχε απενεργοποιήσει τον αναμεταδότη του στα ανοικτά της Συρίας την περασμένη εβδομάδα, και φωτογραφήθηκε από δορυφόρο στ΄ανοικτά του συριακού λιμανιού Ταρτούς.

«Το Ιράν είχε δώσει επανειλημμένα διαβεβαιώσεις ότι το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 δεν θα παραδώσει πετρέλαιο σε οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις στη Συρία» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ σε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Αλλά είναι πλέον σαφές ότι το Ιράν έδειξε απόλυτη περιφρόνηση στις ίδιες τις διαβεβαιώσεις που έδωσε για το Adrian Darya 1», ενώ κατηγόρησε την Ισλαμική Δημοκρατία ότι αθέτησε την υπόσχεσή του να μην μεταφέρει πετρέλαιο από το δεξαμενόπλοιο στη Συρία.

«Αυτή η πώληση πετρελαίου στο βάρβαρο καθεστώς (του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) είναι μέρος ενός προτύπου συμπεριφοράς της κυβέρνησης του Ιράν που είναι σχεδιασμένο να διαταράζει την περιφερειακή ασφάλεια. Οι ενέργειες του Ιράν αντιπροσωπεύουν μια απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών κανόνων».

Το Λονδίνο προανήγγειλε ότι θα θέσει το ζήτημα αυτό στα Ηνωμένα Έθνη αργότερα αυτό τον μήνα.



via Ειδήσεις | Live News https://ift.tt/31dtoqS
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη