Ιωάννης Σαρακιώτης: Πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων


Η υπ’αριθμ. 1493/142299/2019(ΦΕΚ Β΄2424) απόφαση, η οποία εξεδόθη κατόπιν διαβουλεύσεως με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,προέβλεπε την αναβάθμιση του θεσμού των διεπαγγελματικών οργανώσεων μέσω της υγιούς ανάπτυξής τους και είχε διττό στόχο. Αφενός την προστασία-σε αντιστοιχία με ο,τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες -των εθνικών προϊόντων μας (φέτα, ελιά και ελαιόλαδο, κρασί, κρέας και βαμβάκι) και αφετέρου την απόδοση του οφέλους πρώτα και κύρια στους πραγματικούς παραγωγούς.

Η εν λόγω απόφαση θεσμοθετούσε την ισόρροπη εκπροσώπηση μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών και εξαγωγέων και στόχευε ουσιαστικά στην αναστροφή του καθεστώτος που λειτουργούσε για την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων και δεν προστάτευε τους (πραγματικούς) παραγωγούς.

Επειδή με την κατάργηση της απόφασης αυτής, το πλαίσιο της λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων επανέρχεται σε προϋφιστάμενες παρωχημένες και ασαφείς προβλέψεις.

Επειδή η επαναφορά του ασαφούς τοπίου έχει σαν αποτέλεσμα την διαιώνιση της έντονης αμφισβήτησης της αντιπροσωπευτικότητας για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις που είχαν τύχει αναγνώρισης.

Επειδή αυτό συνεπάγεται την επιστροφή στην εξυπηρέτηση και αναπαραγωγή των παγιωμένων για χρόνια συμφερόντων που λυμαίνονταν τον χώρο.

Επειδή με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται ξανά ο ρόλος τους στην υποστήριξη και προώθηση  των σημαντικών κλάδων των γεωργικών μας προϊόντων.

Επειδή σύμφωνα με το από 26.08.2019 δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η δημιουργία νέου πλαισίου μετατίθεται σε αόριστο χρόνο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια θα είναι η γενική στόχευση της επικείμενης νέας απόφασης που προανήγγειλε αλλά και συγκεκριμένα πώς σκοπεύει να επιλύσει το σημαντικό θέμα της αντιπροσώπευσης;
  2. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει στο μεσοδιάστημα μέχρι την έκδοσή της, το σημαντικό θέμα της αμφισβητούμενης αντιπροσώπευσης και της αναγνώρισης κάποιων από αυτές και ιδιαίτερα την διαιώνιση της εκμετάλλευσης των πραγματικών παραγωγών που αυτή προκαλεί;
  3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης και της έκδοσής της ώστε να μη διαιωνιστεί το τέλμα των αναγνωρισμένων διεπαγγελματικών οργανώσεων και των (σημαντικών) εθνικών μας προϊόντων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Αναστασία
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Ελισάβετ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος
Ψυχογιός Γεώργιος

sarakiotis.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη