Υπέρ της ψήφου των αποδήμων το ΚΙΝΑΛ - Τι προτείνει

photo: Eurokinissi

Στο ζήτημα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων τοποθετήθηκε το Κίνημα Αλλαγής, παρουσιάζοντας την πρόταση του. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του το ΚΙΝ.ΑΛ επισημαίνει πως η πλήρης κατοχύρωση της ψήφου των απόδημων αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2001.

Είναι απαραίτητο ΤΩΡΑ να ενεργοποιηθεί η σχετική διάταξη και να ψηφισθεί ο Νόμος που θα καθιστά δυνατή την συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζεται πως: "Δεν πρόκειται για «παραχώρηση» προς τους Απόδημους Έλληνες, πρόκειται για καθήκον και υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας απέναντί τους, και γι' αυτό δεν είναι νοητή, ούτε μπορεί να στηρίζεται σε μικροκομματικά κριτήρια, περαιτέρω καθυστέρηση".

Τα βασικά σημεία της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής είναι τα ακόλουθα.

Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια.

Για την συμμετοχή τους στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους, απαιτείται η «επικαιροποίηση» της εγγραφής τους, με σχετική δήλωση τους προς τα κατά τόπους προξενεία και τις πρεσβείες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η συμμετοχή τους θα εκφράζεται με ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.

Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογικών περιφερειών

Η πραγματική εκπροσώπηση των Απόδημων εξασφαλίζεται με την δημιουργία μιας νέας ενιαίας «Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει 5-7 βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων. Οι έδρες που θα καταλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες.



via Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2lE1HYH
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη