Αγρίνιο:Τιμήθηκε ο αγωνιστής της εργατιάς

Αγρίνιο:Τιμήθηκε ο αγωνιστής της εργατιάς

Στην πλατεία Κυψέλης στο Αγρίνιο έγινε  το επίσημο μνημόσυνο για τον αγωνιστή της αγροτιάς Μήτσο Βλάχο.Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η οικογένεια Βλάχου, η Δημοτική Κοινότητα Λεπενούς, η Τοπική Κοινότητα Κυψέλης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λεπενούς «Ένωση», ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λεπενούς «Ελπίδα», ο Αγροτικός Σύλλογος Λεπενούς.

Κατάθεση στεφάνων  έγινε από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, τον βουλευτή του νομού   Γιώργο Βαρεμένο, τον Γ.Καραμητσόπουλο, εκπρόσωπο της οικογένειας Βλάχου και των συλλόγων της περιοχής

Το ιστορικό του θανάτου του Μ.Βλάχου:

Το 1961 παρατηρήθηκε αύξηση των διεθνών τιμών του καπνού, επειδή τα καπνά της Ευρώπης καταστράφηκαν από τον περονόσπορο, ενώ η κατανάλωση του τσιγάρου συνεχώς αυξανόταν…. Τον Ιούλιο του 1962, η Κυβέρνηση αύξησε τις τιμές των τσιγάρων κατά 250 εκατομμύρια δραχμές, εκ των οποίων τα 30 εκατομμύρια επρόκειτο να δοθούν στους καπνοπαραγωγούς. Πέρασε όμως ο Αύγουστος, έφτασε ο Σεπτέμβρης και η αγορά των καπνών δεν προχωρούσε.

Οι παραγωγοί  καλλιέργησαν τη νέα σοδειά του 1962 και έτσι βρέθηκαν με δύο σοδειές στα χέρια τους. Τη σοδειά του '61 και του '62. Πιέζονταν πολύ από τα χρέη τους προς την Αγροτική Τράπεζα και προς τους ιδιώτες, δεν είχαν αποθηκευτικούς χώρους για τα καπνά δύο σοδειών και είχαν φθάσει σε απόγνωση…

Έτσι οδηγήθηκαν στη διαμαρτυρία το Σεπτέμβρη του 1962.

Πρωί-πρωί λοιπόν, την 8η Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο, οι άνδρες και τα γυναικόπαιδα μαζί κατέλαβαν την Εθνική οδό Αμφιλοχίας-Αγρινίου σε δύο σημεία: Το πρώτο και κύριο σημείο ήταν η τοποθεσία «Σαμάρι» κοντά στο χωριό Στάνου και το δεύτερο, η γέφυρα της Σφήνας. Έτσι διακόπηκε η συγκοινωνία από Αθήνα προς Γιάννενα και αντιστρόφως. Τα αυτοκίνητα είχαν ακινητοποιηθεί από τη μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών.

Μεγάλη δύναμη της χωροφυλακής είχε συγκεντρωθεί στο χώρο της διαδήλωσης των αγροτών. Κατά το μεσημέρι κάλεσαν τους αγρότες να διαλυθούν. Οι αγρότες δήλωσαν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους δεν θα αποχωρήσουν και θα παλέψουν για τη δικαίωση τους. Στην άρνηση των παραγωγών οι χωροφύλακες, κατόπιν εντολής , απαντούν με δακρυγόνα και καπνογόνα…Συγχρόνως επιτίθενται με κλομπς…Τότε δόθηκε η διαταγή  και ρίχτηκαν πυροβολισμοί στον αέρα. Εκεί στη γέφυρα της Σφήνας, περίπου 80 μέτρα δεξιά  πέφτει νεκρός ο Δημήτρος Κ. Βλάχος, από τη Λεπενού, στα 24 του χρόνια. Η σφαίρα βρήκε το παλικάρι στο κεφάλι.

Κι ύστερα άρχισε η διάλυση των άοπλων καπνοπαραγωγών……

Νίκη Παπαδούλα

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2QnNUnL
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.