Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την επίσκεψη Χ.Αθανασίου σε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την επίσκεψη Χ.Αθανασίου σε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Με αφορμή την επίσκεψη του Βουλευτή Λέσβου της ΝΔ. και Αντιπροέδρου της Ελληνικής Βουλής κ. Χ. Αθανασίου στον κ. Υπουργό του ΥΠΑΑΤ κ. Μ. Βορίδη το Αγροτικό Γραφείο της Ν.Ε. Λέσβου του Σύριζα έκανε την παρακάτω ανακοίνωση.

Ο Βουλευτής Λέσβου της ΝΔ κ. Χαρ. Αθανασίου επισκέφτηκε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη με τον κατάλογο των θεμάτων που είχε ήδη υποβάλει από πέρυσι ο Σύριζα Λέσβου, στην προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τα οποία είχε κάνει αμέσως δεκτά και είχε δεσμευτεί για την υλοποίησή τους, σε αντίθεση με τον κ. Βορίδη που δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα!

Τα περισσότερα από τα αιτήματα αυτά είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε βρίσκονταν στο στάδιο της υλοποίησής τους, που διακόπηκε απότομα από την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών και θα πρέπει τώρα ο κ. Βορίδης να τα συνεχίσει. Θα μπορούσε ο κ. Αθανασίου να ζητήσει ενημέρωση από εμάς. Δεν θα του είχαμε αρνηθεί για το συνολικό καλό των αγροτών και του τόπου μας.

Θα αναφερθούμε στα σπουδαιότερα από αυτά.

· Στο θέμα στήριξης της τιμής του γάλακτος. Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου στην αγορά γάλακτος, η αυστηροποίηση των ποινών, οι πολυπληθείς και εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς (τυροκομεία, χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα),η αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε τους παραβάτες η προηγούμενη ηγεσία, μέχρι του σημείου να προχωρήσει και σε ανάκληση αδείας μεγάλης τυροκομικής μονάδας στα Τρίκαλα, είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο την άνοδο της τιμής του γάλακτος στην προσεχή περίοδο, αλλά και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη Λέσβο έμποροι γάλακτος από την ηπειρωτική χώρα, επειδή δεν μπορούν πλέον να κάνουν αθρόες εισαγωγές. Να μην ξεχάσουμε όμως και την στήριξη ειδικά των Λέσβιων κτηνοτρόφων με τρείς έκτακτες ενισχύσεις το προηγούμενο διάστημα. Αυτή την αυστηρή πολιτική ελέγχου

στην αγορά γάλακτος πρέπει να συνεχίσει ο κ. Βορίδης και να μην περιορίζεται μόνο σε συστάσεις προς τις γαλακτοβιομηχανίες!

· Έχει ήδη εκδοθεί από τον περασμένο Απρίλιο η σχετική Υ.Α. για την «Ανωτέρα Βία» με στόχο να πληρωθούν, για πρώτη φορά, όλες οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων που έχασαν τα κοπάδια τους από την ευλογιά. Έγιναν οι πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, όμως ο ΟΠΕΚΕΠΕ εφαρμόζοντας κακώς και για το καθεστώς ανωτέρας βίας τα επιλέξιμα κριτήρια που υπάρχουν για τους κανονικούς δικαιούχους, δεν έδωσε στους πληγέντες κτηνοτρόφους μας όσα έπρεπε. Υπάρχει προφορική υπόσχεση από την Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι τον Οκτώβριο θα γίνει συμπληρωματική πληρωμή για το θέμα αυτό και πρέπει ο σημερινός υπουργός να μεριμνήσει ώστε και αυτή η εκκρεμότητα να κλείσει .

· Για το θέμα του «ποιοτικού παρακρατήματος» και της έκτακτης ενίσχυσης των κτηνοτρόφων (de minimis) εξ αιτίας της δεκαετούς καραντίνας του καταρροϊκού πυρετού. Για τα δύο αυτά αιτήματα υπάρχει δημόσια υπόσχεση και δέσμευση της πρώην Α/τριας υπουργού κας Ολυμπίας Τελιγιορίδου για την πληρωμή τους. Καλούμε την σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να μην αρνηθεί το δίκαιο αίτημα των κτηνοτρόφων μας, αν και το θέμα πληρωμής του «ποιοτικού παρακρατήματος» ο κ. Αθανασίου δεν το έθεσε στον κ. Βορίδη, αλλά ούτε και έχει πάρει ποτέ δημόσια θέση γι αυτό.

· Η πρόσληψη οκτώ κτηνιάτρων, τεσσάρων για τη Λέσβο και τεσσάρων για τα άλλα νησιά της Περιφέρειας, είχε ανακοινωθεί ήδη από την Ολυμπία Τελιγιρίδου τον περασμένο Μάρτιο που επισκέφθηκε το νησί μας.

· Στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων η προηγούμενη κυβέρνηση και ειδικά ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Στρατής Ζαφείρης συνεργάστηκαν και δούλεψαν πάρα πολύ με τον σύνδεσμο ελαιοτριβαίων Λέσβου. Η συνεργασία αυτή έφερε μια καινούργια ΚΥΑ που δίνει την δυνατότητα στα ελαιοτριβεία να αξιοποιούν τον κατσίγαρο για το πότισμα και για τη λίπανση των ελαιώνων μετατρέποντας έτσι ένα άχρηστο απόβλητο σε χρήσιμο υλικό για την αγροτική παραγωγή.

· Για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου. Από τον περασμένο Απρίλιο έχει εκδοθεί ΚΥΑ από τον πρώην Υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη για την γρήγορη προκήρυξη των σχετικών

διαγωνισμών καθώς και την δυνατότητα να προχωρούν οι Περιφέρειες, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σε απευθείας αναθέσεις στον μειοδότη, για να μην καθυστερεί η έγκαιρη εκτέλεση της εργασίας. Επίσης έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της εργασίας αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, καθώς και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιλοτικά προγράμματα που εκπόνησε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου για το σκοπό αυτό.

· Για την αύξηση του ποσού των σχεδίων βελτίωσης ο πρώην Γ.Γ. κ. Χ. Κασίμης έχει φροντίσει ήδη να εξασφαλίσει υπερδέσμευση ύψους 300.000.000 ευρώ, ενώ υπερδεσμεύσεις έχουν γίνει και για Μέτρα που αφορούν εγγειοβελτιωτικά έργα, Ομάδες Παραγωγών, και Leader. Με το ΦΕΚ 2048 (β τεύχος 4/6/2019) έχουν ενταχθεί σε διάφορα Μέτρα πράξεις υπερδέσμευσης 123,6% επί της συνολικής δημόσιας δαπάνης του ΠΑΑ !

· Επίσης ο κ. Κασίμης με αίτημά του προς την Ε.Ε. τον περασμένο Ιούνιο (28/6/19) εξασφάλισε την αύξηση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης και για φέτος από το 50% στο 70%, λόγω ακραίων κλιματολογικών φαινομένων το περασμένο έτος, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων στο ξεκίνημα της φετινής καλλιεργητικής περιόδου.

· Ολοκλήρωσε επίσης όλες τις ενέργειες για την δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενισχύουν, για πρώτη φορά, την ίδια συμμετοχή στις επενδύσεις του ΠΑΑ (ταμείο Εγγυήσεων, χρημ/ση από Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, κ.α)

Η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει βρει «στρωμένο» τον δρόμο του Υπουργείου και αν θέλει να ικανοποιήσει τα θέματα και τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Αθανασίου, θα πρέπει να υλοποιήσει την πολιτική και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του Σύριζα! Αρκεί βέβαια να έχει την πολιτική βούληση και να δουλέψει τόσο αποτελεσματικά και σκληρά όσο η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου.

Για να είμαστε ειλικρινείς όμως, βλέποντας τον απεριόριστο χρόνο που ξοδεύει ο νυν Υπουργός για τις επισκέψεις του στα τηλεοπτικά κανάλια, τις πολλές και άνευ ουσίας εθιμοτυπικές συσκέψεις που πραγματοποιεί καθημερινά, αλλά κυρίως την άμεση ενέργειά του να ανακαλέσει την απόφαση του προκατόχου του για τη σύσταση των

Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, αμφιβάλλουμε αν θα μπορέσει να τα καταφέρει.

Ειδικά η πράξη του για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις αδυνατίζει την διαπραγματευτική ικανότητα των παραγωγών και ενισχύει την δύναμη των μεταποιητών και των εμπόρων. Έτσι, μας δίνει το δικαίωμα να θεωρήσουμε ότι περισσότερο νοιάζεται για την επικοινωνιακή του εικόνα και τα συμφέροντα των μεγάλων μεταποιητών και εμπόρων γάλακτος παρά για τους κτηνοτρόφους.

Τέλος, όσον αφορά στη διαδικασία και τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν οι θεσμικοί εκπρόσωποι της κοινωνίας μας.

Ο Σύριζα Λέσβου για την προώθηση των αγροτικών θεμάτων καλούσε πάντα σε ανοικτές συγκεντρώσεις τους εκπροσώπους των αγροτών και των συνεταιρισμών. Οι ίδιοι οι αγρότες μετά από διάλογο έφτιαχναν την ατζέντα των αιτημάτων τους και όριζαν τους εκπροσώπους τους στο Υπουργείο. Αυτή την επιτροπή συνόδευε κάθε φορά, ως συμπαραστάτης, και ο Βουλευτής μας στο Υπουργείο.

Οι ανοιχτές αυτές διαδικασίες είχαν και ως στόχο να συσπειρώσουν και να ενώσουν τον αγροτικό κόσμο, να ενισχύσουν τη συνεταιριστική, τη συλλογική του δράση και αλληλεγγύη. Γιατί ένα από τα ζητούμενα στον αγροτικό χώρο, σήμερα, είναι η συνεργασία, η κοινή δράση και η συλλογική εκπροσώπηση των αγροτών που θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν θεσμικά τη διαπραγματευτική τους δύναμη τόσο απέναντι στην Πολιτεία όσο και στην Αγορά.

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χ. Αθανασίου λειτουργώντας ως κομματάρχης παλαιάς κοπής, αντί να πάρει μαζί του εκπροσώπους αγροτών της Λέσβου εκλεγμένους μέσα από συλλογικές διαδικασίες, πήρε μαζί του τους κομματικούς του φίλους και παράγοντες για να πάει στο Υπουργείο να παραδώσει μια λίστα αιτημάτων, αγνοώντας ακόμα και τα καταξιωμένα τοπικά αγροτικά στελέχη της ΝΔ., μετατρέποντας παράλληλα θεσμικούς επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς του τόπου μας σε «κολαούζους» του. Και επειδή δεν θέλουμε να κρύβουμε τα λόγια μας, θα περιμέναμε από τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕ Β. Αιγαίου και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη να καταθέσουν αντίστοιχα

τις επιστημονικές και αυτοδιοικητικές τους προτάσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της Περιφέρειάς μας και όχι να αναλαμβάνουν το ρόλο του αγροτοσυνδικαλιστή για να υπηρετήσουν τις επικοινωνιακές ανάγκες του κ. Αθανασίου. Οι αγρότες μας έχουν και τη γνώση και την ικανότητα να εκπροσωπούνται μόνοι τους. Έκαστος εφ ω ετάχθη λοιπόν και όλοι μαζί για το καλό και την προκοπή του τόπου μας.

The post Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την επίσκεψη Χ.Αθανασίου σε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2kvsPIU
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη