Μαύρο κοτόπουλο: Ένα πουλερικό που δεν μοιάζει με τα άλλα - Ποια η διατροφική του αξία

Μαύρο κοτόπουλο: Ένα πουλερικό που δεν μοιάζει με τα άλλα - Ποια η διατροφική του αξία

Για μαύρο πρόβατο ξέρουμε όλοι. Για «μαύρο κοτόπουλο» όμως; Είναι πολύ πιθανό να μη γνωρίζεις καν για την ύπαρξή του! Τα τελευταία χρόνια, τα μαύρα κοτόπουλα είναι όμως ένα πραγματικό είδος οικόσιτων ζώων, το οποίο ευδοκιμεί κυρίως στις χώρες της Ανατολής όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, καθώς επίσης και στην Αλσατία της Γαλλίας.

Είναι αντίστοιχα με τα λευκά κοτόπουλα, που γνωρίζουμε και καταναλώνουμε κατά κύριο λόγο στη χώρα μας, έχουν όμως σημαντικές διαφορές τόσο εμφανισιακά, λόγω του ιδιαίτερου μαύρου χρώματος, όσο και διατροφικά από ορισμένες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Τι είναι το μαύρο κοτόπουλο;

Μερικές από τις πιο γνωστές ράτσες μαύρου κοτόπουλου αποτελούν η Ayam Cemani, η Silkie και η Alsace (Αλσατίας). Το χαρακτηριστικό που τα κάνει μοναδικά παγκοσμίως, είναι το γεγονός ότι το μαύρο χρώμα τους δεν περιορίζεται μόνο στο δέρμα και στα πούπουλα αλλά και σε όλα τα εσωτερικά όργανα, το κρέας, το ράμφος και τα οστά στις ράτσες Ayam Cemani και Silkie!

Πιο συγκεκριμένα, η ράτσα Silkie, η οποία αποτελεί ένα σπάνιο είδος, έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημονικών μελετών ως προς τους γενετικούς μηχανισμούς που οδηγούν σε αυτούς τους φαινότυπους. Από αυτές τις μελέτες έχει φανεί μέχρι σήμερα ότι αυτός ο χρωματισμός οφείλεται κυρίως σε μια πολύπλοκη μοριακή διαδικασία, η οποία οδηγεί στην πρωτεϊνική υπερέκφραση του γονιδίου ενδοθηλίνη 3, το οποίο προωθεί την αύξηση των χρωστικών κυττάρων που εκκρίνουν μελανίνη και είναι υπεύθυνα για το χρώμα στο σώμα και τους διάφορους ιστούς. Αυτή η γενετική κατάσταση ονομάζεται ινομελάνωση (Fibromelanosis) και θεωρείται μετάλλαξη.

Διατροφική αξία του μαύρου κοτόπουλου

Η θρεπτική αξία του μαύρου κοτόπουλου είναι περίπου ίδια με αυτή του λευκού. Το κρέας του παρέχει την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων, ωστόσο είναι χαμηλότερο σε λίπος. Αρκετός κόσμος, ιδιαίτερα στις Ανατολικές χώρες, από όπου προέρχονται οι ράτσες Ayam Cemani και Silkie, έχουν συνδέσει την κατανάλωσή του με θεραπευτικές και ιδιαίτερα θρεπτικές ιδιότητες, ωστόσο τίποτα από αυτά δεν επαληθεύεται επιστημονικά. Αντίστοιχα, η ράτσα Alsace προέρχεται από τη Γαλλία και αποτελεί μία από τις πιο «εκλεκτές» ράτσες.

Μάλιστα, για το μαύρο κοτόπουλο Silkie υπάρχουν στοιχεία που το αναδεικνύουν σε μία από τις καλύτερες πηγές καρνοσίνης, ενός πολύτιμου διπεπτιδίου που αποτελείται από τα αμινοξέα β-αλανίνη και ιστιδίνη. Η καρνοσίνη προάγει την ανάπλαση και την ανάπτυξη των μυών, ιδιαίτερα σε άτομα που γυμνάζονται, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως η μείωση των ελεύθερων ριζών και η προστασία των κυτταρικών μεμβρανών. Λόγω της σπανιότητάς του είναι πολύ ακριβό και δυσεύρετο. Στις Ανατολικές χώρες ωστόσο, χρησιμοποιείται σε αρκετές συνταγές και σε πολλά εστιατόρια.

Είναι το μαύρο κοτόπουλο καλύτερο από το κόκκινο κρέας;

Στο παρακάτω συγκριτικό πίνακα, βλέπουμε την περιεκτικότητα από δύο μέρη στο μαύρο κοτόπουλο συγκριτικά με το μοσχάρι και το χοιρινό κρέας, τους δύο «εκπροσώπους» του κόκκινου κρέατος.

Έχει φανεί ότι το μαύρο κοτόπουλο περιέχει 6% λιγότερα λιπαρά από το μοσχάρι, ενώ περιέχει 20% λιγότερα λιπαρά από το μοσχάρι, συμπεραίνοντας ότι αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για κάποιον που θέλει να μειώσει τα «κακά» κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή του και να έχει ακόμα περισσότερες εναλλακτικές και γευστικές επιλογές.

Πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας;

Αναζητάς τρόπους για να εντάξεις το μαύρο κοτόπουλο στη διατροφή σου; Μπορείς να το αξιοποιήσεις σε ευφάνταστες συνταγές και να αποτελέσει μέρος της διατροφής σου, είτε ως ένα κυρίως γεύμα, είτε ως μέρος του δικού σου σνακ. Συνδύασέ το με:

μία μερίδα καστανό ρύζι, το οποίο πλούσιο σε φυτικές ίνες μαζί με μία πολύχρωμη σαλάτα των αγαπημένων σου λαχανικών, όπως για παράδειγμα αγγούρι, τοματίνια και χρωματιστές πιπεριέςψητά λαχανικά ή στον ατμό, όπως για παράδειγμα κολοκυθάκι, πιπεριές ή σπαράγγια μαζί με μία μερίδα πουρέ πατάτας, για τις πιο κρύες μέρες του χειμώνατορτίγια ολικής άλεσης με δροσερά λαχανικά και dressing μουστάρδας, για να δημιουργήσεις ένα γρήγορο και χορταστικό βραδινό γεύμα
Είσαι από αυτούς που του αρέσουν τα… «πικάντικα»; Τότε το μαύρο κοτόπουλο είναι για σένα η κατάλληλη επιλογή! Κρεμμύδι, πικάντικη μουστάρδα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκόρδο, τζίντερ είναι μερικά από τα πιο πικάντικα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για ... έξτρα γεύση!

Tόλμησε να κάνεις το δικό σου συνδυασμό θρεπτικών συστατικών και δημιούργησε ένα πλήρες γεύμα με το μαύρο κοτόπουλο.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να λάβεις:

πρωτεΐνη και χαμηλά λιπαρά από το μαύρο κοτόπουλοφυτικές ίνες & βιταμίνες από τα λαχανικά που θα συνοδεύσεις το γεύμα σουυδατάνθρακες από τα αμυλούχα τρόφιμα που θα το συνοδεύσεις για να σου δώσει ενέργειαΗ πρωτεΐνη σε βοηθάει να χορταίνεις καλύτερα, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες!

Πώς να μαγειρέψετε το μαύρο κοτόπουλο;

Το μαύρο κοτόπουλο, λόγω της ιδιαίτερης σύστασής σου, έχει τη δυνατότητα να χάνει λιγότερο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αυτό δίνει το πλεονέκτημα να παραμένει γευστικό, ακόμα και με τις πιο ξηρές μεθόδους μαγειρέματος, όπως είναι το ψήσιμο στη σχάρα, στο φούρνο και το grill.

Αν θέλετε όμως να έχετε το πιο γευστικό αποτέλεσμα, θα σας πρότεινα να μαγειρέψετε χωριστά το μπούτι με το στήθος κοτόπουλο, καθώς η διαφορετική τους σύσταση σε πρωτεϊνη και λίπος δε θα δώσει ένα ομοιόμορφο μαγείρεμα, συνεπώς και γευστικό πιάτο. Εάν όμως τελικά επιλέξετε να τα ψήσετε μαζί, τότε πασπαλίστε το στήθος με λίγο λεμόνι ή τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο για να το κρατάτε υγρό, καθώς ψήνεται πιο γρήγορα από το μπούτι.

πηγή: mednutrition.gr



via Ειδήσεις | Live News - Dikaiologitika News | Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2ZXFUys
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη