Η γιορτή του Προφήτη Μωυσή στο Ευρωσιναϊτικό Κέντρο Μελετών του Όρους Σινά στην Τραγάνα Φθιώτιδας


          Τη μνήμη του Προφήτου Μωυσέως θα πανηγυρίσει την  Τετάρτη 4  Σεπτεμβρίου ο ομώνυμος  Ιερός Ναός του Ευρωσιναϊτικού Κέντρου Μελετών του Όρους Σινά στην Τραγάνα Λοκρίδος.

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα προεξάρχει,  κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανού, ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

          Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός  Εσπερινός και την Τετάρτη   ώρα 7.30π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.


Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Το Ίδρυμα Όρους Σινά (ΙΟΣ)

          Η παλαίφατη Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά - Αγίας Αικατερίνης (ίδρυση 6ος αι.), που ευρίσκεται στο Νότιο τμήμα της Σιναιτικής χερσονήσου (Αίγυπτος), γνωστή και ως «συμπυκνωμένο Βυζάντιο» λόγω του αριθμού, της παλαιότητος και της σημασίας των κειμηλίων της (κατέχει την μεγαλύτερη και αρχαιότερη συλλογή εικόνων και την μεγαλύτερη μοναστηριακή βιβλιοθήκη), έχει συστήσει επί ευρωπαικού εδάφους, με έδρα την Αθήνα το Ίδρυμα Όρους Σινά (ΙΟΣ), κοινωφελή Οργανισμό πνευματικού, ανθρωπιστικού και επιστημονικού χαρακτήρα (ΦΕΚ 752/Β 1986).

          Στις δραστηριότητες του ΙΟΣ εντάσσεται μεταξύ άλλων η ψηφιοποίηση των Σιναϊτικών κειμηλίων (εικόνων, χειρογράφων, έργων μικροτεχνίας, αρχειακού υλικού κλπ) και η διευκόλυνση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητος ως προς την μελέτη της Σιναϊτικής πνευματικής και πολιτιστικής παραδόσεως.

          Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΟΣ κατασκευάζει, όπως προαναφέρθηκε, στην Τραγάνα Φθιώτιδος  ένα πολυδύναμο συγκρότημα, το Ευρωσιναιτικό Κέντρο, ως βάση των δραστηριοτήτων του.

          Το Κέντρο στην πλήρη του μορφή θα περιλαμβάνει ποικίλα κτήρια (Βιβλιοθήκη, Μουσείο, Εκπαιδευτική Εστία κ.α.), καθώς και κέντρο περιθάλψεως υπερηλίκων αλλά και χρονίως πασχόντων.

          Κατά τους δύσκολους αυτούς καιρούς που διέρχεται η Μέση Ανατολή και η Χώρα του Νείλου με επιτακτικό το αίτημα της καλώς νοουμένης δημοκρατίας, η Μονή Σινά με την εκδήλωση των Εγκαινίων, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει την δική της εμπειρία διαλόγου και ειρηνικής συνυπάρξεως λαών και διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς συμβιώνει αρμονικά ανά τους αιώνες με τους περιοίκους μουσουλμάνους Βεδουίνους.

          Στη δύσκολη δε καμπή που ευρίσκεται η Ελλάς, με ένα αναπτυξιακό έργο μεγάλου βεληνεκούς, όπως το Ευρωσιναϊτικό Κέντρο, επιθυμεί να υπογραμμίσει την ανάγκη για αισιόδοξη αντιμετώπιση και για αγώνα, με την πεποίθηση ότι τα πνευματικά, πολιτιστικά και ανθρωπιστικά έργα δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο και πολυτέλεια, αλλά αποτελούν αναγκαιότητα και προτεραιότητα.



www.imfth.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη