Χρήστος Σταϊκούρας: Πορεία προς την κανονικότητα, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη


Πορεία προς την κανονικότητα, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η φετινή 84η ΔΕΘ βρίσκει τη χώρα, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη σε νέα αφετηρία.

Η νέα Κυβέρνηση έχει θέσει ως πρωταρχικούς στόχους την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα, την επίτευξη υψηλής και βιώσιμης μεγέθυνσής της, τα υγιή και πειθαρχημένα δημόσια οικονομικά, την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, την κάλυψη του επενδυτικού χάσματος, την προώθηση αποκρατικοποιήσεων με σαφή την αναπτυξιακή διάσταση, την ενίσχυση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος, την δικαιότερη διανομή του παραγόμενου πλούτου, την προώθηση της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τον εξωστρεφή προσανατολισμό και το ψηφιακό αποτύπωμα.

Ο οδικός χάρτης προσέγγισης αυτών των στόχων εντάσσεται σε ένα ανοδικό, ενάρετο «σπιράλ». Βήματα επί αυτού του οδικού χάρτη έχουν ήδη γίνει.

Ενδεικτικά:

1ον. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων κατά 22% μεσοσταθμικά. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ «δίνει πολλά στους πολλούς», κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους και στη μεσαία τάξη.

2ον. Η διεύρυνση του πλαισίου ρυθμίσεων των 120 δόσεων για τους φορολογούμενους που είχαν εκκρεμότητες από τα προηγούμενα έτη.

3ον. Η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση του 1ου εξαμήνου του 2015.

4ον. Η απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την άρση της υποχρέωσης προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία, προκειμένου χιλιάδες ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση.

5ον. Η δημιουργία νέων και ευέλικτων δομών στο κράτος.

Τα πρώτα δείγματα γραφής αυτού του ρεαλιστικού και ευέλικτου σχεδίου είναι ήδη ορατά. Τα έντοκα γραμμάτια εκδόθηκαν με το χαμηλότερο κόστος των τελευταίων 15 ετών, το 7ετές ομόλογο εκδόθηκε με κόστος δανεισμού στο μισό της αντίστοιχης έκδοσης του 2018, o Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύθηκε, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 12 ετών, ξεπερνώντας μάλιστα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Όμως, δεν εφησυχάζουμε, ούτε πανηγυρίζουμε.

Στο επόμενο διάστημα αναπτύσσουμε συγκεκριμένες δράσεις.

  • Ολοκληρώνουμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, θα απλουστεύει και θα απλοποιεί τον φορολογικό κώδικα, θα προβλέπει σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα ενσωματώνει φορολογικά κίνητρα συμπεριλαμβανομένων αυτών για την ενίσχυση της οικογένειας και την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, θα ενισχύει πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θα αναμορφώνει το πλαίσιο των παροχών σε είδος, θα ενισχύει τη διαφάνεια στις συναλλαγές, θα εκσυγχρονίζει τις διατάξεις για τη φορολογική κατοικία, θα προωθεί την αποτελεσματικότερη στόχευση των ελέγχων και την υιοθέτηση άλλων έμμεσων τεχνικών σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές.
  • Προωθούμε ένα συνολικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δίνουμε ώθηση στις αποκρατικοποιήσεις, με έντονη αναπτυξιακή διάσταση, ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και η δυναμική της ελληνικής οικονομίας, στηρίζουμε την παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία, αξιοποιούμε τη δημόσια περιουσία, αναδιαρθρώνουμε την αγορά ενέργειας, ανασυγκροτούμε τη δημόσια διοίκηση με δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας.
  • Προάγουμε την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες και εκτελούμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ζήτημα που εμπεδώνει την κανονικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε είναι η εθνικώς αναγκαία, χωρίς ταξικές αγκυλώσεις.

Προχωρούμε με σταθερά βήματα στο ανοδικό, ενάρετο σπιράλ, με πλεόνασμα ρεαλισμού και αποφασιστικότητας, εφαρμόζοντας το σχέδιό μας που φέρνει, βήμα – βήμα, χειροπιαστά αποτελέσματα.

Σχέδιο που δημιουργεί στέρεες βάσεις για να χτίσουμε την Ελλάδα της κανονικότητας, της προκοπής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.


cstaikouras.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη