ΟΗΕ: Η Μέρκελ θα συναντηθεί χωριστά με Τραμπ και Ροχανί

ΟΗΕ: Η Μέρκελ θα συναντηθεί χωριστά με Τραμπ και Ροχανί

Η καγκελάριος της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα Τρίτη χωριστές συναντήσεις με τους προέδρους των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ιράν Χασάν Ροχανί στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος.

Οι συναντήσεις αυτές, που δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, προστίθενται στις επαφές του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τους ηγέτες των δύο χωρών που είναι εχθρικές μεταξύ τους.

Οι Ευρωπαίοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να μειωθεί η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν αλλά δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να διοργανώσουν μια κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Ροχανί, η οποία αν πραγματοποιηθεί θα είναι ιστορική.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως «ελπίζει ότι θα επιτευχθεί πρόοδος εντός των προσεχών ωρών» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν και προειδοποίησε για «τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης» μετά τις επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Πρέπει να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι για να έχουμε ειλικρινείς και απαιτητικές συνομιλίες για την πυρηνική δραστηριότητα, τη δραστηριότητα του Ιράν στην περιοχή του Ιράν, τις βαλλιστικές του δραστηριότητες αλλά επίσης να έχουμε μια ευρύτερη προσέγγιση ως προς τι είναι οι κυρώσεις. Ελπίζω ότι θα επιτύχουμε μια πρόοδο μέσα στις επόμενες ώρες», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι είναι ανοιχτός να συζητήσει μικρές αλλαγές, προσθέσεις και τροποποιήσεις στη συμφωνία που υπέγραψε η Ισλαμική Δημοκρατία για το πυρηνικό της πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2015 στη Βιένη με τις έξι μεγάλες δυνάμεις, αν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα του.

«Θα είμαι ανοιχτός να συζητήσω μικρές αλλαγές, προσθέσεις και τροποποιήσεις στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, εάν αρθούν οι κυρώσεις», δήλωσε ο Χασάν Ροχανί στα μέσα ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως βρίσκεται σε «πολύ ισχυρή θέση» απέναντι στο Ιράν, το οποίο πιστεύει ότι θέλει να κάνει κάτι για να εκτονώσει τις εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Νομίζω ότι τα πάμε πολύ καλά. Ας δούμε τι θα συμβεί με το Ιράν, αλλά είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση με το Ιράν και νομίζω πως [οι Ιρανοί] θα ήθελαν να κάνουν κάτι και θα ήταν έξυπνο γι΄αυτούς αν το έκαναν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την άφιξή του στα Ηνωμένα Έθνη.

Στην ομιλία του ωστόσο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τραμπ κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να εντείνουν τον οικονομικό κλοιό στην οικονομία του Ιράν, λέγοντας πως καμία χώρα δεν πρέπει να υποστηρίξει τη «λαχτάρα για αίμα» του Ιράν.

«Όλα τα έθνη έχουν καθήκον να δράσουν. Καμία υπεύθυνη κυβέρνηση δεν πρέπει να επιδοτεί τη λαχτάρα για αίμα του Ιράν. Όσο η απειλητική συμπεριφορά του Ιράν συνεχίζεται, οι κυρώσεις δεν θα αρθούν. Θα ενισχυθούν», δήλωσε ο Τραμπ.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, dpa, Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2mNoiSS
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.