Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση, μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό - Τι θα γίνει με τους παράνομους

Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση, μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό - Τι θα γίνει με τους παράνομους

Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πρόβλημα βλέπει η κυβέρνηση  καθώς έρχεται σκληρός νόμος στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα

Σε ένα αυστηρό πλαίσιο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και της πολιτικής ασύλου αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση παίρνοντας το ανάλογο ρίσκο για την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης ενός θέματος που «καίει» απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς.

Υπουργικό συμβούλιο: Αυστηρότερες διαδικασίες για άσυλο - Κλειστά κέντρα κράτησης και επαναπροωθήσεις των μη προσφύγων

Η κατάσταση στη Μόρια, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό αξιωματούχο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον οποίο μίλησε το Dikaiologitika News «είναι μη διαχειρίσιμη» τουλάχιστον με αυτό το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και την πολιτική ιδεολογία που το περιβάλλει.

Μόρια «ώρα μηδέν» - Σκηνικό μαζικής εξέγερσης, αγωνία για τους τραυματίες, ανατροπή με τους νεκρούς (pics)

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαντλήσει όλη την αυστηρότητα με την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς το μεταναστευτικό , διότι περί αυτού πρόκειται και όχι «προσφυγικού». Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο υπουργικό συμβούλιο έχουν διπλό σκοπό: Αφενός να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό και αφετέρου να στείλουν ένα μήνυμα σε όσους προτιμούν να περάσουν στην Ελλάδα ότι δεν θα είναι πια «γη της επαγγελίας».

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου συμφωνήθηκε ότι αυτό που υπάρχει στην χώρα δεν είναι επ'ουδενί πρόβλημα προσφυγικό. Τα επίσημα στοιχεία, αυτά που υπάρχουν και από την προηγούμενη κυβέρνηση δείχνουν ότι όσοι έρχονται στην Ελλάδα, σε ποσοστό περίπου 80% είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες.

Αυτό σημαίνει ότι έχει ανοίξει η πόρτα για διαδικασίες κυρίως αδιαφανείς με κυκλώματα που εξυπηρετούν με το αζημίωτο βέβαια μετανάστες πολλοί εκ των οποίων έχουν όχι μόνο οικονομικά αλλά και θρησκευτικά κίνητρα.

 Η κυβέρνηση , αλλάζοντας τελείως φιλοσοφία και πολιτική για το μεταναστευτικό, αποφάσισε να το διαχωρίσει σύμφωνα με όσα ισχύουν διεθνώς και τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς συνθήκες.

Υπό αυτό το πρίσμα πρόκειται για εισροή παράνομων μεταναστών, κάτι για το οποίο φώναζαν και  οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όταν έβλεπαν ότι περίπου αντιμετωπίζονταν όλοι το ίδιο. Με διευρυμένες και απροσδιόριστες αξιολογήσεις για το ποιοι ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες» και μακρόχρονες διαδικασίες απόδοσης ασύλου γεγονός που καθιστούσε την Ελλάδα μία πολύ ελκυστική χώρα για να έρθουν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες και μεταξύ τους ένας μικρός αριθμός πραγματικών προσφύγων.

Που θα πηγαίνουν οι παράνομοι 

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο για την αποσυμφόρηση της Μόριας « θέλουμε να στεγάσουμε και όχι να στοιβάξουμε» τους ανθρώπους μετακινώντας τους σε δομές σε όλη την επικράτεια. Σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα και όχι σε στρατόπεδα ή άλλους ακατάλληλους για διαμονή ανθρώπων χώρους.

Αυτοί προφανώς θα είναι και οι τελευταίοι που μπορούν να θεωρηθούν «κάπως τυχεροί» μέσα στην ατυχία τους. Διότι μετά την ψήφιση του νόμου την επόμενη εβδομάδα, όσοι δεν δικαιούνται να ξεκινήσουν την διαδικασία χορήγησης ασύλου θα οδηγούνται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιστροφής τους στις χώρες απ όπου προήλθαν.

Η λεπτομέρεια εδώ, που είναι εξαιρετικά σημαντική είναι ότι δικαίωμα αίτησης ασύλου θα έχουν μόνο όσοι έχουν «προσφυγικό προφίλ» δηλαδή θα πρέπει να είναι εμφανές ότι πρόκειται για πρόσφυγες κάτι που δεν είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανεί.

Επίσης , πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι με την χαλαρότητα που αντιμετωπιζόταν ως τώρα το πρόβλημα, υπάρχουν σήμερα μερικές χιλιάδες μετανάστες που κυκλοφορούν στην χώρα χωρίς κανείς να γνωρίζει που βρίσκονται και ποιες είναι οι προθέσεις τους.

Αποτέλεσμα της νέας πολιτικής της χώρας θα είναι οι παράνομοι μετανάστες να μην μπορούν να έχουν καμία πρόσβαση στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και να πηγαίνουν κατ ευθείαν σε κλειστά προαναχωρητικά κέντρα , καθεστώς που παραπέμπει περίπου σε αυτό που υπήρχε στην χώρα πριν φουντώσει το πρόβλημα από τα μέσα του 2015.

Η Αμυγδαλέζα

 Υπενθυμίζουμε ότι τα ΠΡΟΚΕΚΑ ( Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών) υπήρχαν πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα χαρακτηρίσει «γουαντανάμο» και «νταχάου» όταν το 2014 ένας νεαρός από το Καμερούν έχασε την ζωή του στην Αμυγδαλέζα συνεπεία καρδιακής προσβολής. Εκτοτε πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν αλλά επί της ουσίας η Αμυγδαλέζα ουδέποτε έκλεισε όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί.

Στην πραγματικότητα , με ένα νόμο του 2019 παρέτεινε την λειτουργία της έως το τέλος του 2022 χωρίς να εκπληρώσει τον σκοπό πλήρους λειτουργίας του, απλά προφανώς έπρεπε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.



via Ειδήσεις | Live News - Dikaiologitika News | Ειδήσεις τώρα - Dikaiologitika News | Ειδήσεις τώρα https://ift.tt/2nb89r5
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη