Παναγιώτης Ιακωβής: Μερικά περίεργα και επίκαιρα χαρακτηριστικά της Επιστήμης


Μερικά περίεργα και επίκαιρα χαρακτηριστικά της Επιστήμης
_________________________

Η γνωστή μας εικόνα για τον Επιστήμονα είναι εν πολλοίς σωστή. Δίκιο έχουν οι Αγρότες παπούδες μας και οι άνθρωποι του μόχθου για τον Επιστήμονα και τον άνθρωπο του Πνεύματος.

Σωστά, τον θεωρούν έναν άνθρωπο σεμνό και ηπίων τόνων, βυθισμένο στα βιβλία του. Μπορεί να έχουν και δίκιο όταν θεωρούν ότι "δεν είναι της θέσης του" να ασχολείται με τις Barbie και τις Lifestyle εκπομπές, ή να εμφανίζεται δίκην μοντέλου στα διαδικτυακά ή φυσικά περιοδικά κουτσομπολιού.

Ακόμα κι όταν τον γεμίζουν κοπλιμέντα, ο Επιστήμονας κοκκινίζει, διότι γνωρίζει πόσοι είναι πραγματικά καλύτεροι από την αφεντιά του. Κι όταν του αποδίδουν κατά λάθος τίτλους και "παράσημα", με σεμνότητα διορθώνει απαιτώντας ακρίβεια στην παράθεση τίτλων.

Ακόμα θυμάμαι το βιογραφικό του Σταμάτη Κριμιζή. Πρέπει να ήταν αρκετοί πυκνογραμμένοι τόμοι. Απαιτούσε όμως με Δωρικότητα να αναφέρουμε, χωρίς διθυράμβους, μόνο τα βασικά. Αντιθέτως, η βραβευθείσα, όπως αναφέρει η καλή φίλη Εύα Στάμου, καθόταν και άκουγε επί μισή ώρα να διαβάζουν ένα εν πολλοίς ψευδές, υπερβολικό και lifestyle βιογραφικό. Την ίδια στιγμή που ο Σ. Κριμιζής μας στραβοκοίταζε αν μιλούσαμε γι'αυτόν πάνω από 30 δευτερόλεπτα. Την ίδια στιγμή που ο Γιάννης Χριστιανίδης όταν τον βραβεύαμε μας έκανε νοήματα να σταματήσουμε όταν αναφερόμασταν στα (πραγματικά) επιστημονικά του επιτεύγματα.

Τέλος, οι Επιστήμονες δεν πολυσυμπαθούμε τα εύπεπτα life quotes ούτε μας αρέσει να επεκτείνουμε τις κρίσεις μας σε πεδία εκτός των σπουδών μας. Τα κείμενά μας έχουν χαρακτήρα πραγματείας όπως μας δίδαξε ο μέγιστος Αριστοτέλης και διακρίνονται λόγω της επιχειρηματολογίας και των παραπομπών τους σε έγκυρη γνώση.

Και φυσικά...

Οι βιβλιοπώλες μας μπορούν να βεβαιώσουν ποιοι είναι οι πνευματικοί άνθρωποι που αγοράζουν βιβλία αντί για στολίδια.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη