Βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία στη σκιά του «σκανδάλου Ίμπιζα»

Βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία στη σκιά του «σκανδάλου Ίμπιζα»

Πριν καν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση της 15ης Οκτωβρίου 2017, πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Αυστρία, εξαιτίας του πολύκροτου σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής — γνωστού ως «Υπόθεση Ίμπιζα» — που οδήγησε στα τέλη του Μαΐου στη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου κι εκ νέου υποψήφιου για το αξίωμα Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού, εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Στις κάλπες, που άνοιξαν στις 08.00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18.00 (ώρα Ελλάδας), όταν θα μεταδοθεί και η πρώτη πρόβλεψη της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης για το αποτέλεσμα, καλούνται 6.396.796 Αυστριακοί ψηφοφόροι 16 ετών και άνω προκειμένου να εκλέξουν για τα επόμενα πέντε χρόνια τους 183 βουλευτές της νέας Βουλής από τους υποψήφιους συνολικά οκτώ κομμάτων.

Το επίσημο, προσωρινό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), ενώ το οριστικό, τελικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό αργά την Δευτέρα ή πιθανόν μόνον την Πέμπτη, εάν υπάρξει καθυστέρηση στην καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων, που τη φορά αυτή έφτασαν τα 1.070.933, αριθμό-ρεκόρ.

Πρωταγωνιστής της «Υπόθεσης Ίμπιζα», σε βάρος του οποίου διενεργείται ήδη έρευνα από την Γενική Εισαγγελία για απιστία, υπήρξε ο μέχρι τότε αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του τη 18η Μαΐου, μία ημέρα έπειτα από τις συνταρακτικές αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, με τη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων βίντεο.

Στο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της στο Κόμμα των Ελευθέρων οικονομικά και επικοινωνιακά, με την αγορά αυστριακών ΜΜΕ, όπως της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας Kronen Zeitung.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2mBAg2x
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη