Δήμητρα Μαρίνη – Διονύσης Παππάς: Δράση στο δημόσιο χώρο

Τα καταστήματα της Παροδίου Στοάς των οδών Αιόλου 42-44 και Κολοκοτρώνη είναι το πεδίο στο οποίο η Δήμητρα Μαρίνη, Αρχιτέκτων και Εικαστικός, και ο Διονύσης Παππάς, Αρχαιολόγος και Εικαστικός, μας συστήνονται μέσα από μια δράση στο ιστορικό κέντρο της πόλης έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου. Οι δύο καλλιτέχνες συνδιαλέγονται μέσω των έργων τους πάνω στα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας και του βιωμένου χώρου. Με σκοπό να επικοινωνήσουν τη σύγχρονη ελληνική τέχνη στο ευρύ κοινό, πέρα από τα όρια του μουσείου και των χώρων τέχνης, παρουσιάζουν εικαστικές εγκαταστάσεις, γλυπτά και σχέδια στις προθήκες των άδειων ισόγειων καταστημάτων.

Διονύσης Παππάς

Το έργο «Totem» (Διονύσης Παππάς, 2019) στην αριστερή βιτρίνα του πρώτου καταστήματος της οδού Αιόλου είναι η εμβληματική συστάδα μιας στρεβλωμένης αυτοπροσωπογραφίας του καλλιτέχνη. Ενώ το έργο «Stranded» (Δήμητρα Μαρίνη, 2019), ακριβώς δεξιά, αναπαριστά μια περιστρεφόμενη Υδρόγειο μπροστά από το μεγάλο καθρέφτη που αντικατοπτρίζει το δημόσιο χώρο και τον περαστικό, εγείροντας το ζήτημα της ύπαρξης σε κοσμική κλίμακα.
Στις κεντρικές βιτρίνες της Παρόδιας Στοάς, είναι τοποθετημένα δύο σχέδια από τη σειρά «Unidentified Persons» (Διονύσης Παππάς, 2019) και το ζεύγος γλυπτών, «Heads» (Δήμητρα Μαρίνη, 2016). Το έργο «Ιεροσυλήμ» της οδού Βασιλικής (Διονύσης Παππάς, 2019) και «Trojan Horse» (Δήμητρα Μαρίνη, 2016) στην κάθετη βιτρίνα των κεντρικών καταστημάτων είναι σχόλιο στα παράδοξα του αστικού χώρου. Στο σύνολο της έκθεσης παρουσιάζονται ακόμα εικαστικές εγκαταστάσεις και κινητικά γλυπτά των δύο καλλιτεχνών.

Εncounters Παππάς – Μαρίνη

«Η πόλη αλλάζει μαζί μας και εμείς αλλάζουμε την πόλη» λένε οι δύο νέοι δημιουργοί, που στοχεύουν σε μια διαδραστική εμπειρία με το κοινό. «Ο στόχος μας είναι να διαρρήξουμε την απόσταση μεταξύ του έργου τέχνης και του θεατή και να δημιουργούμε μια εικαστική δράση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στο επίπεδο των διερχομένων, των περιπατητών, με στόχο την εκπαίδευση του κοινού στη σύγχρονη τέχνη, εγείροντας το ζήτημα της διάχυσης της τέχνης στο ευρύ κοινό».
Η αλληλεπίδραση της τέχνης στο δημόσιο χώρο με τον διερχόμενο περιπατητή του κέντρου αναβαθμίζει τον αστικό χώρο, εντάσσεται μέσα σε αυτόν και γίνεται το μέσο ενός καθημερινού διαλόγου. Ενεργοποιεί τη συμμετοχή, την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα, εμπλουτίζει την καθιερωμένη εμπειρία του διερχόμενου με το βίωμα της τέχνης σε απρόσκοπτη θέα.
Η παραχώρηση των άδειων ισόγειων προθηκών από το ΕΚΠΑ που βρίσκεται στην Παρόδιο Στοά των οδών Αιόλου 42-44 & Κολοκοτρώνη, γίνεται σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Μπάσιο, Ιστορικό και Κριτικό Τέχνης και καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου.

Event Information
Παρόδιος Στοά, Αιόλου – Κολοκοτρώνη – Βασιλικής [Μοναστηράκι] Διάρκεια: 15 – 22 Σεπτεμβρίου 2019
Επισκέψιμες ώρες: 9.00-22.00 καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.
Η έκθεσή φιλοξενείται περιμετρικά και μόνο εξωτερικά, στον ισόγειο χώρο του πανεπιστημιακού κτηρίου, που στεγάζει, τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα, τα Εργαστήρια και τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας (ΠΕΔΔ) του ΕΚΠΑ.

The post Δήμητρα Μαρίνη – Διονύσης Παππάς: Δράση στο δημόσιο χώρο appeared first on Art22.



from Art22 https://ift.tt/2NXzic0
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη