Εποχική γρίπη: Ποιες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν - Τι ισχύει για έγκυες και παιδιά

Εποχική γρίπη: Ποιες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν - Τι ισχύει για έγκυες και παιδιά

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη της περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης της εποχικής γρίπης, δείτε τι είναι καλό να προσέχετε προκειμένου να προστατευτείτε.

Πότε είναι καλό να ξεκινήσει ο εμβολιασμός

Οι ειδικοί συστήνουν ο εμβολιασμός να ξεκινά από τον Οκτώβριο και να ολοκληρώνεται μέχρι τον Νοέμβριο ούτως ώστε να υπάρξει θωράκιση του πληθυσμού από τον ιό της γρίπης. Η δραστηριότητα της γρίπης αναμένεται να ξεκινήσει όπως κάθε χρόνο περί τα μέσα Δεκεμβρίου και διαρκεί μέχρι τα μέσα Μαϊου.

Το φετινό εμβόλιο θα είναι τετραδύναμο και αναμένεται να είναι στα φαρμακεία από την επόμενη εβδομάδα.

Συνολικά, 2,6 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια θα παραληφθούν φέτος από τα φαρμακεία για την αντιμετώπιση των αναγκών της γρίπης.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο – Τι ισχύει για παιδιά και έγκυες

Η περίοδος επιτήρησης για την εποχική γρίπη ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου και οι ειδικοί καλούν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο ώστε να θωρακιστεί έναντι της νόσου.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αν κάποιοι συμπολίτες μας δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν κατά τις περιόδους που υποδεικνύονται, δεν υπάρχει πρόβλημα αν θελήσουν να εμβολιαστούν αργότερα, αφού το πιο σημαντικό είναι η κάλυψη η δική τους, αλλά και του περίγυρού τους έστω κι αργότερα.

Αναφορικά με το ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται, αυτοί είναι οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (άνω των 60 χρονών, με χρόνια νοσήματα, μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς, άτομα με χρόνια ανοσοκαταστολή κ.λπ.).

Ειδική αναφορά έγινε από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ στον εμβολιασμό εγκύων και λεχωίδων –στις τελευταίες η εμβολιαστική κάλυψη είναι πάρα πολύ χαμηλή- καθώς και στον εμβολιασμό των παιδιών.

Πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Το να εμβολιάζονται τα παιδιά δημοτικού για να μην περάσουν πιο βαριά μια λοίμωξη δεν μπορεί να θεωρηθεί λελογισμένη χρήση των εμβολίων.

Η εμβολιαστική κάλυψη αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού» υπογράμμισαν.

Πώς θα προλάβεις την εποχική γρίπη

Η εποχική γρίπη είναι νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό αλλά και με απλά μέτρα ατομικής υγιεινής.

Η σφοδρότητα της νόσου ποικίλλει από χρονιά σε χρονιά και εξαρτάται από το στέλεχος του ιού που επικρατεί και από το βαθμό ανοσίας που έχουν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλούν τη γρίπη δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ άλλοι αρρωσταίνουν ελαφρά και μένουν σπίτι ή συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Από αυτούς που νοσούν, ένα μέρος αναζητά ιατρική βοήθεια, και ενδεχομένως εισάγεται στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Από αυτούς, κάποιοι είναι τόσο βαριά ώστε καταλήγουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείς και κάποιοι θα πεθάνουν ως αποτέλεσμα της γρίπης, συνήθως σε συνδυασμό και με άλλες προϋπάρχουσεςκαταστάσεις που επιβαρύνουν την υγεία τους.

"Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι μονόδρομος" Παρότι το εμβόλιο κατά της γρίπης δεν εγγυάται αποτελεσματικότητα 100%, σήμερα είναι μονόδρομος, λέει ο αντιπρόεδρος, εκτελών χρέη προέδρου, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παιδίατρος κ. Άγης Τερζίδης.

"Ακόμη και με τη μέτρια αποτελεσματικότητά του το εμβόλιο επιτυγχάνει σημαντική μείωση του κινδύνου νοσηλειών και φυσικά θανάτων».

Αναφέρθηκε μάλιστα πως μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης πέρυσι αποφεύχθηκαν 8.000 θάνατοι.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα γίνεται προσπάθεια για όσο το δυνατόν καλύτερα εμβόλια, τα οποία δεν θα προέρχονται πλέον από αυγά κότας, αλλά θα είναι κυτταρικά, θα λαμβάνονται από το στόμα ή σε μορφή τσιρότου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ κυκλοφορούν παιδικά αντιγριπικά εμβόλια με τη μορφή εισπνεόμενου.



via Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2lbGzcp
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη