ΕΚΠΑ: Αποστολή στην Αλβανία μετά τον καταστροφικό σεισμό

ΕΚΠΑ: Αποστολή στην Αλβανία μετά τον καταστροφικό σεισμό

Η αντιπροσωπεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου θα εκτιμήσει την κατάσταση στη γείτονα χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Επιστημονικό κλιμάκιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα και τον Υποψήφιο Διδάκτορα Γεωλογίας Σπυρίδωνα Μαυρούλη μετέβη στα Τίρανα και στο Δυρράχιο, περιοχές που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη γείτονα χώρα.

20190921 TiranaEQ02

Σκοπός της αποστολής είναι η ανάλυση των χαρακτηριστικών της δόνησης, η εκτίμηση των επιπτώσεων στις κτιριακές υποδομές της χώρας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τις αρχές της γείτονος για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ προκάλεσε σημαντικότατες ζημιές στο δομημένο ιστό της περιοχής, ενώ έγινε αισθητός και στις γειτονικές περιοχές του ελληνικού χώρου. Την αρχική δόνηση ακολούθησε σε 11 μόλις λεπτά σεισμός μεγέθους 5,3 και μία σειρά μικρότερων σε μέγεθος μετασεισμικών δονήσεων, γεγονός που υποδεικνύει ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

20190921 TiranaEQ03

«Παρά το γεγονός ότι Ελλάδα και Αλβανία αποτελούν συνέχεια ενός ενιαίου γεωδυναμικού συστήματος, οι ρηγματογενείς δομές των δύο χωρών είναι ανεξάρτητες, μη επιτρέποντας τη μεταξύ τους μετάδοση σεισμικής δραστηριότητας», υπογράμμισε ο Ευθύμης Λέκκας

Μεταξύ των κατασκευών που υπέστησαν σοβαρότατες δομικές ζημιές είναι και το κτίριο που στεγάζει το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου των Τιράνων.

20190921 TiranaEQ04

Τα συμπεράσματα από την επιστημονική αποστολή θα δημοσιευτούν σύντομα σε τεύχος της έκδοσης Newsletter "Environmental, Disaster, and Crisis Management" που εκδίδεται από το ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων" του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.



via Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2l8wHQB
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη