Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επιστολές στο υπ. Εργασίας για τα ορφανά παιδιά με αναπηρία

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επιστολές στο υπ. Εργασίας για τα ορφανά παιδιά με αναπηρία

Δύο επιστολές, για το θέμα των ορφανών παιδιών με αναπηρία, στάλθηκαν στο υπουργείο Εργασίας από την ΕΣΑμεΑ, καθώς μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία «δεν έχει δοθεί η προσήκουσα λύση, παρά τις πολλές παρεμβάσεις του αναπηρικού κινήματος».

Συγκεκριμένα η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει πως: «Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν.4387/16, παρ. 4Α, περίπτωση γ, το ορφανό παιδί και από τους δύο γονείς δικαιούται το 50% της σύνταξης του γονέα και δεν υπάρχει ξεχωριστή πρόβλεψη για το παιδί με αναπηρία. Η απουσία των γονέων παιδιού με αναπηρία σε συνδυασμό με την καταβολή μειωμένης σύνταξης, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, λόγω και της έλλειψης κρατικών υποστηρικτικών δομών.

Επίσης, στα ανασφάλιστα ή έμμεσα ασφαλισμένα τέκνα, στα οποία χορηγείται το επίδομα βαριάς αναπηρίας, όταν σε περίπτωση θανάτου των γονέων τους, τους χορηγηθεί σύνταξη μεγαλύτερη από το ποσό του προνοιακού επιδόματος, το επίδομα κόβεται.

Η διακοπή του εν λόγω επιδόματος, το οποίο δίνεται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους».

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως: «Τα παραπάνω έρχονται σε ευθεία αντιδιαστολή με τις επιταγές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με το Ν.4074/12 και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, όπου στο άρθρο 28 «Ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης και κοινωνική προστασία» αναφέρεται ότι τα Κράτη Μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα ΑμεΑ θα έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης για τα ίδια και τις οικογένειές τους και να φροντίζουν για τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους».

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να νομοθετήσει επιτέλους θετικά για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα».

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2mTQiEJ
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη