Δέσμευση Βορίδη προς Ιλχάν Αχμέτ στην Βουλή για αποζημιώσεις ΠΣΕΑ στους αγρότες της Ροδόπης

Δέσμευση Βορίδη προς Ιλχάν Αχμέτ στην Βουλή για αποζημιώσεις ΠΣΕΑ στους αγρότες της Ροδόπης

Την δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη απέσπασε ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αποδέσμευση κονδυλίων από το πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) για την αποκατάσταση αδικιών καπνοπαραγωγών-βαμβακοπαραγωγών- σιτοπαραγωγών στην Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν από ασθένειες το 2018. Επρόκειτο για την ερώτηση που είχε καταθέσει από τον Αύγουστο ο βουλευτής Ροδόπης η οποία μετετράπη σε Επίκαιρη και έτσι προσήλθε στην Ολομέλεια ο ίδιος ο υπουργός προκειμένου να δώσει τις δέουσες απαντήσεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του γραφείου του: Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το εκτεταμένο πρόβλημα από την νεκρωτική ίωση στην παραγωγή των καπνών της Ροδόπης το 2018, υποδείχθηκε από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίας ως η πιο ασφαλής οδός αποζημιώσεων αυτή μέσω των ΠΣΕΑ.

Οι τρεις προϋποθέσεις που έθετε ο τ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταβολή των αποζημιώσεων ήταν : α) να είχε προηγηθεί επιστημονική μελέτη, β) να είχε εκτιμηθεί το κόστος της δαπάνης μέσα από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης και γ) να είχε εκδοθεί ΚΥΑ όπου θα καθοριζόταν ο χρόνος και οι όροι κάλυψης των κινδύνων που περιλαμβάνονται στους κανονισμούς του ΕΛΓΑ.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ με τους οποίους είχα έρθει σε επαφή πιστοποιούνταν ότι : α) η έκταση της καταγεγραμμένης ζημιάς ξεπερνούσε κατά πολύ το 30% που ορίζεται ως αναγκαία συνθήκη αποζημιώσεων, β) στο τέλος Αυγούστου θα συντάσσονταν έκθεση ζημιών από τα ΠΣΕΑ προς τον διοίκηση του ΕΛΓΑ για την περίοδο 2018 και αυτή θα ολοκληρωνόταν στο τέλος του 2018 για όλες τις τυχόν ζημιές που θα καταγραφόταν και μετά την 1η Σεπτεμβρίου, γ) οι ξεροθερμικές συνθήκες στην Ροδόπη από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου του 2018, είχαν ευνοήσει την ανάπτυξη της ασθένειας του θρίπα και την μετάδοσή της από τα μολυσμένα φυτά προς τα υγιή.
Σε ό,τι αφορά το βαμβάκι και τα σιτηρά, στην απάντησή του κ. Αποστόλου επισημαίνονταν ότι «εφόσον οι αρμόδιοι φορείς επιβεβαιώσουν την επικράτηση ειδικών καιρικών συνθηκών που συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας και έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής σύσπορου βαμβακιού σε επίπεδα κατώτερα της ελάχιστης απαιτούμενης στρεμματικής απόδοσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνει υπόψη του την εν λόγω επιβεβαίωση, ώστε να αποδοθεί, όπως πρέπει, η συνδεδεμένη ενίσχυση στους ζημιωθέντες παραγωγούς».
Αναφορικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τον σκληρό σίτο, προβλέπονταν ότι «δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι γεωργοί που καλλιεργούν σκληρό σιτάρι σε επιλέξιμες εκτάσεις, υπό την προϋπόθεση χρήσης: α) ορισμένης ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου σποράς ή σπόρου βελτιωτή και β) ποικιλιών εγγεγραμμένων στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ή/και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών. Ως ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα πιστοποιημένων σπόρων σποράς για τον σκληρό σίτο καθορίζονταν τα 12 κιλά ανά στρέμμα».
Η εξέλιξη έως σήμερα: Παρόλα αυτά με την παρέλευση ενός ημερολογιακού έτους έκτοτε ουδεμία αποζημίωση δόθηκε προς τους πληγέντες παραγωγούς της Ροδόπης, παρά μόνον η οριζόντια αποζημίωση των 100 ευρώ προς τους καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας από τα deminimis. Μάλιστα, πρόσφατα κατατέθηκε εκ μέρους βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερώτηση στην Βουλή για τις αποζημιώσεις σε καπνοπαραγωγούς με την οποία ζητούν την καταβολή αποζημιώσεων μέσω του κανονισμού deminimisαπό το υπόλοιπο αποθέματος 159 εκατομμύριων ευρώ!
Υποστηρίζουν με αυτή τους την ερώτησή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορούν να καταβληθούν οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑγια τις παραπάνω αιτίες που δεν καλύπτονται ήδη ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ διότι«δύσκολα θα εντάσσονταν σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, καθώς οφείλονται σε συνδυασμό ζημιογόνων αιτίων και όχι αποκλειστικά σε ένα ζημιογόνο γεγονός».
Εάν, όμως, υπάρχει απόθεμα από τα 159 εκατομμύρια του κανονισμού deminimis,τότε γιατί δεν δόθηκε εγκαίρως στους καπνοπαραγωγούς που το εδικαιούντο και προτιμήθηκε εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης η ψηφοθηρική οριζόντια αποζημίωση των 100 ευρώ σε όλη την Ελλάδα που δεν κάλυψε ούτε μέρος των απωλειών στην Ροδόπη;
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ :
«Αισθάνομαι ικανοποιημένος από την σημερινή δέσμευση του ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδη ότι υπάρχει και πολιτική βούληση αλλά και πρόθεση από την κυβέρνηση να δοθούν στους αγρότες της Ροδόπης οι αποζημιώσεις μέσω ΚΟΕ για τις ζημιές του έτους 2018. Το θέμα είναι να γίνει μια δίκαιη εκτίμηση των καταστάσεων. Η προηγούμενη Κυβέρνηση προχώρησε μόνο για τα καπνά, όχι για το βαμβάκι στη Ροδόπη, σε πληρωμή ενισχύσεων με το Πρόγραμμα deminimis. Ήταν όμως μια οριζόντια εισφορά, η οποία σαφέστατα δεν ικανοποίησε κανέναν και μάλιστα δημιούργησε περισσότερες αδικίες.
Η σωστή αντιμετώπιση του θέματος ήταν οι ΚΟΕ. Με τις ΚΟΕ νομίζω ότι αυτή η αδικία μπορεί να αποκατασταθεί στην περιοχή και να υπάρξει μια θετική προσέγγιση ως προς τα οικονομικά των αγροτών, διότι η περιοχή δεινοπαθεί το τελευταίο διάστημα. Θα παρακολουθήσω το θέμα όπως πράττω εδώ και ένα χρόνο κι αν δω ότι οι δεσμεύσεις του κ. Βορίδη δεν υλοποιηθούν θα επανέλθω.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2lq0nJ3
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη