Χρεοκοπία Thomas Cook: Το «κανόνι» που σημαδεύει επιχειρήσεις και εργαζόμενους - Αγωνία για τη συνέχεια

Χρεοκοπία Thomas Cook: Το «κανόνι» που σημαδεύει επιχειρήσεις και εργαζόμενους - Αγωνία για τη συνέχεια

Μεγάλη αγωνία επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων στον τουρισμό ιδιαίτερα σε όσους εργάζονται στα ξενοδοχεία με τα οποία είχε στενή σχέση ο ταξιδιωτικός κολοσσός. H Thomas Cook δεν θα καταβάλλει τα χρήματα που οφείλει για το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων.

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται ξενοδόχοι και εργαζόμενοι στον τουρισμό μετά το κανόνι της Thomas Cook που προκαλεί σεισμικές δονήσεις όχι μόνο απευθείας στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και σε δεκάδες άλλες που σχετίζονται με αυτές και παρέχουν υπηρεσίες και προμήθειες.

Όπως εξηγούν στο Dikaiologitika news επαγγελματίες που γνωρίζουν καλά πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη αγορά, η εταιρεία αυτή συνήθιζε να πληρώνει βάσει των συμβολαίων της κάθε δίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι αρχές Οκτωβρίου, σε λίγες μέρες θα έπρεπε να πληρώσουν τα χρήματα για το πιο βαρύ κομμάτι της τουριστικής σεζόν που είναι Αύγουστος και Σεπτέμβριος.

zante epixeirimatias

Αυτά τα χρήματα μετά το κανόνι δεν θα πληρωθούν με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα το τι θα γίνει από δω και πέρα. Όπως εξηγεί στο Dikaiologitika news η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ξενοδόχος στην Ζάκυνθο «γίνεται συνεννόηση με το υπουργείο αυτές τις ώρες αφενός για να βρούμε τα μεγέθη της ζημιάς στη χώρα και αφετέρου να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά ζητήματα που έχουν προκύψει».

Σύμφωνα με την Χρ. Τετράδη, μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που έχουν αποκλειστικά συμβόλαια με την συγκεκριμένη εταιρεία. Όπως εξήγησε «η εταιρεία πλήρωνε ανά δίμηνο και αυτό σημαίνει ότι τώρα δεν θα γίνουν προφανώς αυτές οι πληρωμές κάτι που δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές».

Στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις ώρες στο υπουργείο Τουρισμού περιλαμβάνεται και η τύχη των εργαζομένων που πιθανώς να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις πληρωμές τους αν και κάτι τέτοιο, δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά εκ μέρους των επιχειρήσεων.

Επειδή όμως αυτές οι πρώτες ώρες είναι αυτές που επιχειρείται να καταγραφεί το πρόβλημα συζητείται και το ενδεχόμενο να υπάρξει μέριμνα εάν το φαινόμενο παρουσιαστεί λόγω αδυναμίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Τις λεπτομέρειες του προβλήματος εξηγεί και ο Γιάννης Λουκίσας, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Zante Sun στην Ζάκυνθο, μίας ολοκληρωμένης και υψηλών υπηρεσιών μονάδας στο νησί. Ο ίδιος είναι καθησυχαστικός όσον αφορά στην επιχείρησή του αλλά το πρόβλημα δεν παύει να προκαλεί ανησυχία σε όλο τον τουριστικό τομέα ιδιαίτερα σε ένα νησί που είχε στενή συνεργασία με την Thomas Cook.

«Tα συμβόλαια είναι κατατεθειμένα στην Εφορία και πληρώνεται ο ΦΠΑ», τονίζει. «Η πτώχευση σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλο κενό. Η εταιρεία έχει και θυγατρικές οι οποίες κινούνται στην Ελλάδα και υπάρχουν συμβόλαια», συμπληρώνει. Ο Ι. Λουκίσας, εξηγεί ότι θα πρέπει η κυβέρνηση μέσω των υπουργείων και των συναρμόδιων φορέων να λάβουν μέτρα προστασίας για τους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πτώχευση: «Τα ποσά στα συμβόλαια συμψηφίζονταν μεταξύ των δανείων και των χρημάτων που έπρεπε να πληρώσει η εταιρεία για τα δωμάτια. Αν κάποιος επιχειρηματίας χρωστάει από την συμφωνία του θα πρέπει να δώσει τα χρήματά αυτά, ενδεχομένως σε πιστωτές. Πέρα από τα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης θα πρέπει η χώρα να βρει τρόπο ώστε να ασφαλίζονται οι εγγυήσεις των συμβολαίων με υποχρέωση των πρακτορείων. Είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί ώστε να μην προκαλείται τέτοια ταραχή από πτωχεύσεις όπως της Cook».

Τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά του υπουργείου για το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε.



via Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2m9BnWd
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη