Τριάντα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη (video)

Τριάντα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη (video)

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δολοφονία του δημοσιογράφου και πολιτικού Παύλου Μπακογιάννη, από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Μία πολιτική δολοφονία που «στιγμάτισε» τη μεταπολιτευτική Ελλάδα και τη Δημοκρατία.

 

Σε ανάρτησή του στο facebook, με αφορμή τη σημερινή 30η επέτειο από τη δολοφονία του πατέρα του από τη 17Ν, ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρει: «Τριάντα χρόνια τώρα, κάθε μέρα, σκέφτομαι διαρκώς ένα πράγμα. Αν σε κάνω υπερήφανο. Ελπίζω να τα καταφέρνω» .

Τριάντα χρόνια τώρα, κάθε μέρα, σκέφτομαι διαρκώς ένα πράγμα. Αν σε κάνω υπερήφανο. Ελπίζω να τα καταφέρνω.

Δημοσιεύτηκε από Κώστας Μπακογιάννης στις Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019

«Δεν πιστεύω ότι πέρασαν 30 χρόνια από τη στιγμή που χτυπούσαν 3 τηλέφωνα και το κουδούνι της πόρτας μαζί. Σε αυτά τα τριάντα χρόνια είδα πολλά… Είδα το δολοφόνο σου να βγαίνει από τη φυλακή, τον είδα να περπατάει στα πεζοδρόμια υπερήφανος, εκεί όπου σας σκότωσε. Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο! Τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου μεγάλωσαν να αγαπούν και όχι να μισούν. Αυτό από μόνο του αξίζει πολλά. Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο, όμως θα συνεχίσουμε Παύλο μου», αναφέρεται στην ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter μία φωτογραφία του Παύλου Μπακογιάννη με τη λεζάντα «30 χρόνια βαδίζουμε ενωμένοι στα βήματά του. Μπροστά!».
Την ανάρτηση συνοδεύει με την εξής φράση: «30 χρόνια χωρίς τον Παύλο Μπακογιάννη. Μας λείπει πάντα. Δεν θα πάψει ποτέ να μας εμπνέει».

Με ανακοίνωσή της η Ν.Δ επισημαίνει: «Κατάφεραν να διακόψουν το νήμα της ζωής του αλλά δεν κατάφεραν να σβήσουν τις ιδέες του». Και προσθέτει: «Η στάση του στο δημόσιο βίο και οι αγώνες του για τη δημοκρατία συνεχίζουν να μας εμπνέουν».

Ήταν το πρωϊνό της 26ης Σεπτεμβρίου 1989 όταν ο Παύλος Μπακογιάννης έπεφτε νεκρός στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν το πολιτικό του γραφείο. Η δολοφονία του συγκλονίσει τον πολιτικό κόσμο και έγινε πρωτοσέλιδο σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στο Μόναχο γνώρισε τη Ντόρα Μητσοτάκη. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα.

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα.

Από το 1985 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1989 διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 κέρδισε τη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας.

Το όραμα του Παύλου Μπακογιάννη, ως δημοσιογράφος και ως πολιτικός ήταν μια Ελλάδα Εθνικής Συμφιλίωσης, ενώ το ιδιαίτερο γνώρισμά του ήταν η ευγένεια, ο ήπιος και ο συναινετικός του λόγος.

Ο Παύλος Μπακογιάννης υπήρξε πρωτεργάτης του νομοσχεδίου για την απάλειψη των συνεπειών του Εμφυλίου, και πρωταγωνίστησε στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, με στόχο να αλλάξει σελίδα η χώρα. Εκεί τον συνάντησαν οι σφαίρες της «17 Νοέμβρη».

Την ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη ανέλαβε με 12σέλιδη προκήρυξή της, που εστάλη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στις 9 Οκτωβρίου 1989, η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη καταδικάστηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2003, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, σε ισόβια κάθειρξη ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Ηρακλής Κωστάρης και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και σε 15 χρόνια κάθειρξη ο Σάββας Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος.

Πηγή: ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2ltgCFe
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη