Μέτρα για την αποσυμφόρηση της Μόριας – Στην Βουλή το ν/σ για θέματα ασύλου (video)

Μέτρα για την αποσυμφόρηση της Μόριας – Στην Βουλή το ν/σ για θέματα ασύλου (video)

Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο που εξέτασε κατά προτεραιότητα το θέμα με την κατάσταση στην Μόρια της Λέσβου, μετά τα χτεσινά τραγικά γεγονότα. Η συνεδρίαση ήταν πολύωρη και σε αυτήν το κύριο θέμα ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το άσυλο, που έρχεται στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα και θα επιχειρήσει να λύσει το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, και όσον αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό, συζητήθηκαν εκτενώς οι τελευταίες εξελίξεις στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και το σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου.

Αναφορικά με το πρώτο, με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:

– Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

– Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

– Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

– Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

– Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.

– Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:

(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.

(β) Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.

(γ) Επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019.

Το ν/σ για τις διαδικασίες αίτησης και χορήγησης ασύλου

Σχετικά με τη δεύτερη πτυχή του προβλήματος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου. Βασικοί στόχοι είναι:

α) Να διορθωθεί το αδόμητο ελληνικό σύστημα ασύλου, που αδυνατεί λόγω εγγενών σχεδιαστικών σφαλμάτων να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα μέσα στην οποία λειτουργεί, όπως οι αυξημένες ροές και το γεγονός ότι ο Βαλκανικός διάδρομος προς την Ευρώπη παραμένει κλειστός,

β) Να τεθούν κανόνες, σαφείς και συγκεκριμένοι, βάζοντας τέλος στην αναρχία: στους αλλοδαπούς, στις δομές, στις υπηρεσίες, στην διαδικασία εξέτασης,

γ) Να εξαλειφθούν οι συνέπειες μίας ιδεοληπτικής νομοθέτησης που οδήγησε σε έναν απροσδιόριστο αριθμό αλλοδαπών που δεν εντοπίζονται από τις αρχές και κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους, και

δ) Να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα ασύλου, συμπαγές, δομημένο, αυστηρό, δίκαιο, σχεδιασμένο υπό το φως των έκτακτων συνθηκών.

Ο σχεδιασμός για την αποσυμφόρηση των δομών βρίσκεται σε εφαρμογή και θα ολοκληρωθεί η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, αναλογικά στις 13 Περιφέρειες. Προτεραιότητα θα δοθεί σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία με ορισμένα από αυτά να χρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Πέμπτη θα βρεθεί στην Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκος για συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχου. Η Ελλάδα θα συμμετέχει σε κοινή πρωτοβουλία με την Κύπρο και την Βουλγαρία, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για το μεταναστευτικό. Στόχος, να υπάρχει δικαιότερος καταμερισμός των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Παρασκευή ο κ. Κουμουτσάκος θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας για το θέμα των επανα-προωθήσεων και της πάταξης της διακίνησης μεταναστών, στο πλαίσιο της επίσκεψής των τελευταίων σε Αθήνα και Άγκυρα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος, στην οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Στην Μόρια μια γυναίκα νεκρή και 17 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των εκτεταμένων επεισοδίων που σημειώθηκαν χτες. Μετά την επέμβαση της Αστυνομίας, τα επεισόδια σταμάτησαν και σήμερα η κατάσταση είναι ήρεμη. Παρ' όλα αυτά, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα Κέντρα Φιλοξενίας βιώνουν το φλέγον πρόβλημα του υπερ-πληθυσμού και της παραβατικότητας.

Ο αριθμός των προσφύγων στην Μόρια πλησιάζει πλεόν τις 13.000, όταν στις εγκαταστάσεις μπορούν να φιλοξενηθούν το πολύ 3.500.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μ. Παπαδάκη

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2nV4U6Y
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.