ΦΑΙΔΩΝ ΓΚΙΖΙΚΗΣ (1917-1999)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΨΑΣ | Ο Φαίδων Γκιζίκης γεννήθηκε το 1917 στο Βόλο. Σπούδασε στην Ανώτερα Σχολή  Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό, όπου έφτασε στο βαθμό του στρατηγού. Διοίκησε μεγάλες μονάδες όλων των κλιμακίων και υπηρέτησε σε επιτελεία μεγάλων μονάδων.

Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41 πήρε μέρος ως ανθυπολοχαγός και τιμήθηκε με δύο χρυσά αριστεία ανδρείας και τρεις πολεμικούς σταυρούς. Ελαβε επίσης μέρος στις επιχειρήσεις της περιόδου 1944-49 και τιμήθηκε συνολικά με 13 μετάλλια και παράσημα.
Ο Γκιζίκης ήταν διοικητής της Α' Στρατιάς το Νοέμβριο του 1973, όταν ανατράπηκε η δικτατορία Παπαδοπούλου από τον ταξίαρχο Δημ. Ιωαννίδη. Ανέλαβε τότε την προεδρία της Δημοκρατίας, θέση που διατήρησε και μετά τη Μεταπολίτευση του Ιουλίου 1974 ως τις 23.12.1974, οπότε παραιτήθηκε και ταυτόχρονα, με αίτησή του, αποστρατεύτηκε με το βαθμό του και τού απονεμήθηκε ο τίτλος του επιτίμου διοικητού της Α' Στρατιάς.
Ο Γκιζίκης ήταν ο άνθρωπος που τηλεφώνησε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 1974, για να του προτείνει να γυρίσει στην Αθήνα και να αναλάβει την πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση μετά τη δικτατορία.

ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ 1945-1995 ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΨΑΣ ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 1995


from ανεμουριον https://ift.tt/2nP06jX
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη