Κομοτηνή: 5-10-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

Κομοτηνή: 5-10-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

Καιρικό

Έντονη βροχόπτωση Προβλήματα στον Ίασμο και πτώσεις δένδρων στη Ροδόπη
Μια έντονη βροχόπτωση διάρκειας λίγων μόνο λεπτών ήταν αρκετή για να μετατραπούν ξανά οι κεντρικοί δρόμοι του Ιάσμου σε ορμητικούς χείμαρρους, να πλημμυρήσουν στενά του οικισμού, υπόγεια, ισόγεια, αυλές κι αποθήκες και να καλυφθούν οι δρόμοι με λάσπη και φερτά υλικά που κατέβασε από το βουνό.
Την αγανάκτηση τους εκφράζουν οι κάτοικοι του Ιάσμου καθώς βρίσκονται για μια ακόμη φορά στο ίδιο έργο θεατές. Η ανάσχεση των υδάτων και των φερτών υλικών που μεταφέρονται μέσα στον οικισμό σε περίπτωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων εξακολουθεί να είναι ζητούμενο. Στην υπόλοιπη Ροδόπη δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, παρά μόνο πτώσεις δένδρων χωρίς να προκληθεί  κάποιο ατύχημα.

Πρωτογενής Τομέας
Ξεπαγώνουν τα Σχέδια Βελτίωσης

Υπεγράφη η νέα εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κων/νου Μπαγινέτα, για τα Σχέδια Βελτίωσης, με την οποία ξεπαγώνει το υπομέτρο 4.1 του ΠΑΑ 2014-2020, το οποίο προβλέπει τη συγχρηματοδότηση των επαγγελματιών αγροτών καθώς και των συλλογικών τους σχημάτων, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις, συνολικής δημόσιας δαπάνης ύψους 316 εκ. ευρώ. Τα Σχέδια Βελτίωσης, ένα μέτρο με αυξημένη χρηματοδοτική και αναπτυξιακή βαρύτητα, βρισκόταν εδώ και περίπου ένα χρόνο σε απόλυτη στασιμότητα, λόγω ατέρμονων και επαναλαμβανόμενων αστοχιών της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα λάθη αυτά, τόσο στο σχεδιασμό του μέτρου όσο και στην εφαρμογή του, είχαν ως αποτέλεσμα να σπαταληθεί ένας ολόκληρος χρόνος από την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων στήριξης τον Οκτώβριο του 2018 έως σήμερα, χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης. Με την έκδοση της νέας εγκυκλίου, προχωρά άμεσα η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης, με μείωση 5% επί της χαμηλότερης προσφοράς που έχει προσκομίσει ο υποψήφιος δικαιούχος και ξεπαγώνει επιτέλους η διαδικασία της αξιολόγησης των προσφορών και των εγκρίσεων, εξοικονομώντας ταυτόχρονα δημόσια δαπάνη ύψους 17 εκ. ευρώ.

ΚΚΕ
Κατώτερες εγγυημένες τιμές
Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα ζητά το ΚΚΕ Αν.Μ.Θ. Με ανακοίνωσή του καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να μην δείξουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση διεκδικώντας μεταξύ άλλων μείωση του κόστους παραγωγής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Βουλή
Στην τελική άσκηση «Παρμενίων 2019» ο Δ. Χαρίτου
Στην τελική φάση της άσκησης «Παρμενίων 2019» συμμετείχε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με τον τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρο Δρίτσα εκπροσωπώντας την Κ.Ο.. Σε δήλωσή του ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ανέφερε τα παρακάτω:
«Σήμερα η χώρα μας έχει την δυνατότητα, με μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια, να διεκδικεί και να κατοχυρώνει τη θέση και το ρόλο της στη διεθνή σκηνή. Ως μια χώρα φιλειρηνική, που τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις και για αυτό έχει τη δύναμη να απαιτεί να γίνονται αυτά σεβαστά και από τους γείτονες της. Να ισχυροποιεί τη γεωστρατηγική θέση της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, ώστε να μπορεί να υπερασπισθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Φύγαμε από το χώρο της άσκησης με τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ με τις καλύτερες εντυπώσεις, συγχαίροντας την ηγεσία του στρατού και τους επιτελείς, που εκτέλεσαν αυτήν την πράγματι μεγάλη άσκηση».

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επίσκεψη στο Δήμαρχο Κομοτηνής
Το νέο δήμαρχο Δήμου Κομοτηνής κ. Γκαράνη επισκέφτηκαν χθες στο γραφείο του τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Π.Τ. Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Γκαράνης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί εκτενώς για τα ζητήματα και τις δράσεις του Π.Τ. Κομοτηνής, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και για το όραμα ανάπτυξης του Περιφερειακού Τμήματος της περιοχής μας.
Μετά από ενδελεχή συζήτηση ο Δήμαρχος Κομοτηνής διαβεβαίωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι θα βρίσκετε διαρκώς και ενεργά στο πλευρό των εθελοντών και ότι θα καταβάλει τα μέγιστα δυνατά για την στήριξη, αλλά και την συνεχή και άμεση συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με το Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής. Τα μέλη του Δ.Σ. δια της Προέδρου κας. Κλάρας Τζελέπη ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο Κομοτηνής και του γνωστοποίησαν ότι η έντονη παρουσία των Ερυθροσταυριτών στο πλευρό των πολιτών θα συνεχιστεί με την ίδια δυναμική. Η κα Τζελέπη τελικώς δήλωσε ότι αισθανόμαστε ηθική υποχρέωση ως μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να είμαστε πάντα αρωγοί στους πολίτες του Δήμου και στις υπηρεσίες.

Μελισσοκομία 

5η Γιορτή Μελιού με πολλές εκπλήξεις
Αποφασισμένοι να «γλυκάνουν» τον κόσμο είναι οι μελισσοκόμοι της Ροδόπης. Παρά το φθινοπωρινό σκηνικό διοργανώνουν  σήμερα και αύριο στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής από τις έντεκα το πρωί και μετά, για 5η φορά, τη Γιορτή μελιού έχοντας ως στόχο την προβολή του εξαιρετικού μελιού που παράγει ο τόπος και των λοιπών προϊόντων που χαρίζει η μέλισσα. «Ο τόπος μας μπορεί να αναδειχθεί ως μια μελισσοκομική περιοχή» δηλώνει ο κος Καρακοστίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημειώνει «θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση μελιού. Είναι σημαντικό να γνωρίζει τι μέλι τρώει.» Στη γιορτή συμμετέχουν 10 μελισσοκόμοι και το κοινό περιμένουν δεκάδες εκπλήξεις.

 

Αρχαιολογία
Για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Εκπαιδευτική δράση για τους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. διοργανώνει την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 10:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η δράση θα περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή της συντήρησης αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, γνωριμία με την ιστορία και τα ευρήματα από το Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής και το Ιμαρέτ Κομοτηνής, καθώς και συντήρηση κεραμικής στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.

 

Europe Direct
6ο Διεθνές WALK FOR FREEDOM που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή για δεύτερη συνεχή χρονιά!

To 6ο Διεθνές Walk For Freedom (Περπατάμε για την Ελευθερία), θα διοργανωθεί για δεύτερη φορά στην πόλη της Κομοτηνής, με σκοπό να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για το φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας. Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου θα συναντηθούν οι συμμετέχοντες στα γραφεία του Europe Direct στη 13:00 το μεσημέρι. Από εκεί, θα ξεκινήσουν και θα περπατήσουν , σιωπηλά, σε μία γραμμή, ο ένας πίσω από τον άλλον, προς την Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής, κρατώντας πλακάτ.

Πολιτισμός εκδηλώσεις
Όπερα κουκλοθεάτρου
H όπερα κουκλοθεάτρου περιοδεύει στη Βόρεια Ελλάδα και την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Στις οκτώ το βράδυ με είσοδο ελεύθερη.

Αγιασμός στους Σαρακατσάνους
Ο Αγιασμός στη σχολή χορού και ζωγραφικής του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων θα τελεστεί σήμερα Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις έξι και μισή το απόγευμα μπροστά στην Πολιτιστική Στέγη του Συλλόγου στην Οδό Αγίου Γεωργίου 23. Μετά τον Αγιασμό θα ακολουθήσει γλέντι.

 

Σεμινάριο Μουσικοκινητικής
Τρίωρο σεμινάριο Μουσικοκινητικής διοργανώνει την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις έξι το απόγευμα το Βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο» με τίτλο «Όλα είναι ένα παιχνίδι» με τον συγγραφέα –μουσικοπαιδαγωγό Βασίλη Αναγνώστου. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο «Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο», τηλ. 2531084040

FIMO
Το μάθημα FIMO του Σαββάτου στο Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο αναβάλλεται για το επόμενο Σάββατο 12 Οκτωβρίου λόγω ατυχήματος της δασκάλας.

 

Μαθήματα Παραδοσιακών χορών στον Ίασμο
Ξεκινούν σήμερα τα μαθήματα παραδοσιακών χορών του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου Ροδόπης με τον νέο χοροδιδάσκαλο Κύρο Αθανασιάδη και τον βοηθό του Κωνσταντίνο Ρώσσογλου. Ο κος Αθανασιάδης είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στο πνευματικό κέντρο του Ιάσμου.

Μαθηματικές ιστορίες
Εκδήλωση με τίτλο «Μαθηματικές Ιστορίες χωρίς Φαντάσματα» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου από τις δέκα και μισή το πρωί μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι στο χώρο του Δημοκρίτειου Βιβλιοπωλείου με την επιμέλεια των μαθηματικών: Άννας Γαβριήλ και Ανδρέα Λύκου.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη χθες το μεσημέρι σε χωριό της Ροδόπης 43χρονος ημεδαπός διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων ένα κυνηγετικό όπλο, 9 φυσίγγια , μια νάιλον συσκευασία με μικροποσότητα ηρωίνης και 6 σύριγγές.

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2OnSn7k
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.