Μ.Βαρβιτσιώτης: «Ο τρόπος που θα κινηθεί η Τουρκία, θα κρίνει πολλά πράγματα» (audio)

Μ.Βαρβιτσιώτης: «Ο τρόπος που θα κινηθεί η Τουρκία, θα κρίνει πολλά πράγματα» (audio)

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι «η έως στιγμής διαφαινόμενη επίθεση και ο τρόπος που θα κινηθεί η Τουρκία, θα κρίνει πολλά πράγματα, δηλαδή το αποτέλεσμα, αν θα είναι επιτυχές για τους στόχους που έχει βάλει η Τουρκία, αλλά και εάν θα γίνουν δεκτοί από τη διεθνή κοινότητα.

Αυτή η ζώνη που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία δεν είναι κάτι καινούριο είναι μια πάγια θέση για να «καθαρίσουν » τις περιοχές των Κούρδων».

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «η Τουρκία σήμερα απασχολεί την Ευρώπη για τρία βασικά πράγματα. Την επεκτατική της διάθεση στη Συρία, για τον τρόπο που έχει προχωρήσει στην παραβίαση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου προχωρώντας σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και τέλος για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και κυρίως προς την Ελλάδα.

Άρα μέσα σε αυτό το σύνθετο και πολύπλοκο περιβάλλον και οι σύμμαχοι στην ΕΕ περιμένουν να δουν προς τα πού θα κινηθεί η Τουρκία. Το βέβαιο είναι, ότι η Ελλάδα θα είναι δίπλα στην Κύπρο την προσεχή εβδομάδα, στην συζήτηση που θα γίνει και στη Σύνοδο Κορυφής και στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια για την τουρκική στάση στην ΑΟΖ της Κύπρου η οποία είναι μια ευθεία παραβίαση των δικαιωμάτων της Λευκωσίας και για την οποία η Ευρώπη δεν μπορεί να σιωπά».
«Μας προβληματίζει πολύ η τουρκική επιθετική στάση και μη διάθεση συνεργασίας σε μία σειρά από θέματα» επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία καταφέρνει να απομονώνεται λόγω της διαρκούς παραβίασης του διεθνούς δικαίου και εάν είχε γεωστρατηγικά ερείσματα και συμμάχους στρατηγικού χαρακτήρα, είναι δύσκολο να υψώσουν φωνή υποστήριξης της Τουρκίας, όταν εκείνη συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας, ως αμφισβητίας συνθηκών».

«Νομίζω ότι αυτό που θα δούμε τις επόμενες μέρες είναι ότι θα αναζωπυρωθεί η συζήτηση για τις κυρώσεις στην Τουρκία» δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στη συζήτηση «που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα σε ένα πλαίσιο που θα λέει ότι κατ' αρχάς κανένας από την Ευρώπη δεν θέλει μία ασταθή Τουρκία και πρώτοι εμείς.

Δεύτερον δεν θέλουμε μία Τουρκία να εκβιάζει την Ευρώπη με τις προσφυγικές ροές και τρίτον δεν θέλουμε μία Τουρκία να συνεχίζει να συμπεριφέρεται έτσι στα χωρικά ύδατα κρατών μελών, όπως η Κύπρος. Με βάση αυτό το τρίπτυχο θα ενημερώσουμε τους εταίρους, και κυρίως θέλουμε να επιτύχουμε την εξομάλυνση και όχι την όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία. Σαφέστατα όμως έρχεται και η καταδίκη της συμπεριφοράς της Τουρκίας που προσβάλλει την εθνική κυριαρχία, το διεθνές δίκαιο και αυτό που η Ευρώπη θέλει να οικοδομήσει, δηλαδή ένα χώρο ασφάλειας».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «αυτό που σήμερα περιμένουμε από την τριμερή στο Κάϊρο είναι η συνέχιση της εμβάθυνσης της συνεργασίας και να καταδικάσουν την Τουρκία που δημιουργεί όλο το πρόβλημα σταθερότητας στην νοτιοαναλοτική Μεσόγειο και το πρόβλημα μη τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2oZVyrm
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.