Αχ. Ραζής, Β. Σελιμάς, Κ. Χαδουλού: Εικονογραφούν τον ξεριζωμό

 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και τα Εκπαιδευτήρια Πάνου συνδιοργανώνουν την εικαστική ομαδική έκθεση «Quo Vadis. Τρεις εικονογράφοι μιλούν για τον ξεριζωμό» στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου, με θέμα τους πρόσφυγες και το μεταναστευτικό ζήτημα.  To Φετιχιέ τζαμί φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής. Αυτή τη φορά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος και τα Εκπαιδευτήρια Πάνου συμπράττουν σε μια εικαστική έκθεση διαφορετική, τόσο ως προς το θέμα, όσο και ως προς το μέσο έκθεσης.
Έχοντας κατά νου πως ζούμε σε μια εποχή με συγκρούσεις να μαίνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, τρεις εικονογράφοι, ο Αχιλλέας Ραζής, ο Βασίλης Σελιμάς και η Κατερίνα Χαδουλού, συνομιλούν μέσα από τα έργα τους για τον ξεριζωμό και το μεταναστευτικό ζήτημα.
Quo Vadis? Που πηγαίνεις; Στο όραμα του Απόστολου Πέτρου ο Χριστός απαντά πως πηγαίνει να ξανασταυρωθεί. Καθένας μας καλείται να αναρωτηθεί κατά πόσο θα μπορούσε να βρίσκεται ο ίδιος στη θέση ενός πρόσφυγα που πηγαίνει να «σταυρωθεί», επειδή βρέθηκε άθελά του σε ασυνήθιστα δύσκολες συνθήκες.
Με το βλέμμα στραμμένο στην μαθητική κοινότητα της πόλης, επιλέξαμε τρεις εικονογράφους που έχουν κοσμήσει με το έργο τους το παιδικό βιβλίο.
Ένα αγόρι. Μια χώρα. Πόλεμος. Το ταξίδι. Ο φόβος. Η ελπίδα. Οι ιστορίες. Τα όνειρα. Αυτά τα θέματα βρίσκει κανείς στο βιβλίο «Το αγόρι με την βαλίτσα», της Ξένιας Καλογεροπούλου και Μάικ Κένι (Εκδόσεις Πατάκη) όπως και στο «Μελάκ μόνος» της Αργυρώς Πιπίνη (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο). Οι «Ψηλοκάραβοι» της Γεωργίας Γαλανοπούλου (Εκδόσεις Πατάκη) πραγματεύονται το ζήτημα του αναγκαστικού ξεριζωμού από μια άλλη οπτική γωνία.
Η έκθεση πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και προγράμματα. Μια άλλη παράλληλη δράση είναι η φιλοξενία της παράστασης «Μαργαριταρένια δάκρυα» μέρος της οποίας βασίζεται στην ιστορία «Το άγαλμα που κρύωνε» του Χ. Μπουλώτη, από την θεατρική ομάδα «Θέατρο χωρίς αυλαία».
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με θέμα «ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ-ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ».
Επιμέλεια: Δρ Ολυμπία Βικάτου, Γιώργος Κοτρώνης, Βίβιαν Στάικου Καλλιτεχνικός συντονισμός: Βασίλης Σελιμάς

Event Information
Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Εγκαίνια: Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 4 Οκτωβρίου  – 15 Νοεμβρίου 2019
Θεατρική Παράσταση: «Μαργαριταρένια δάκρυα», Θεατρικό Εργαστήρι  «Τεχνουργείον», 27 Οκτωβρίου, ώρα 18.00 και 20.00

The post Αχ. Ραζής, Β. Σελιμάς, Κ. Χαδουλού: Εικονογραφούν τον ξεριζωμό appeared first on Art22.



from Art22 https://ift.tt/2p3TbUx
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη