Η τέχνη αγαπά τα ζώα

Πέντε πίνακες από διαφορετικές περιόδους και σχολές με αφορμή την σημερινή μέρα των ζώων.

Diego Velázquez – Κεφάλι ελαφιού, 1634
Ο μεγάλος Ισπανός καλλιτέχνης, αναφορά για πολλούς ζωγράφους στους επόμενους αιώνες, χρησιμοποίησε όλη του την επιδεξιότητα στη ζωντάνια της έκφρασης ενός ελαφιού που έμαθε να ζει μακριά από το ανθρώπινο περιβάλλον. Ο πίνακας θεωρείται ότι   είναι αφιερωμένος στις κυνηγητικές περιπέτειες του βασιλιά.

Suzanne Valadon , Δυο γάτες, 1918
Ξεκίνησε ως μοντέλο για άλλους ζωγράφους κάτι που πυροδότησε την αγάπη της για τη ζωγραφική και ανέδειξε το ταλέντο της. Αν και δεν ειδικεύτηκε στην απεικόνιση ζώων οι γάτες της έγιναν διάσημες. Όπως σε όλα της τα έργα διακρίνουμε κι εδώ τα πλούσια χρώματα και κυρίως τα σκληρά μαύρα περιγράμματα.

Franz Marc: Μπλε άλογα (1911)
Ο Franz Marc ήταν βασικός αριθμός στο γερμανικό εξπρεσιονιστικό κίνημα και επηρέασε άλλους καλλιτέχνες παρά τη σύντομη καριέρα του.
Τα ζώα ήταν για τον Franz Marc ένα αγαπημένο και συχνό θέμα. Χρησιμοποιούσε λαμπερά και τολμηρά χρώματα. Τα δυο άλογα είναι ένα παράδειγμα αυτής της τεχνικής. Το μπλε χρώμα συνδέεται με την αρρενωπότητα, την πνευματικότητα και την αρμονία.

Σπήλαιο Lascaux (αρχαίοι χρόνοι)
Το περίφημο σπήλαιο Lascaux στη νότια Γαλλία ανακαλύφθηκε το 1940. Στους τοίχους της βρέθηκαν περισσότερες από δύο χιλιάδες απεικονίσεις. Η αρχέγονοι ζωγραφική έχει ηλικία περίπου 17.300 ετών. Οι ζωγραφιές δημιουργήθηκαν με τη χρήση ορυκτών χρωμάτων.  Εκατοντάδες είναι οι απεικονίσεις ζώων (άλογα, βοοειδή, βίσωνες και πάμπολλα είδη πουλιών) που διαβιούσαν στην περιοχή πριν από 200 αιώνες.

CM Coolidge (1844 – 1934) Πόκερ. Ένας φίλος έχει ανάγκη! (1894)
Όταν τα σκυλιά αντιγράφουν τα αφεντικά τους. Ένας από τους περίφημους πίνακες του
ζωγράφου – εικονογράφου Cassius Marcellus Coolidge (γνωστός και ως CM Coolidge). Τα έργα του χρησιμοποιήθηκαν για εικονογράφηση ημερολογίων κλπ. Ο CM Coolidge δεν καταγράφηκε ως ζωγράφος υψηλής τέχνης.

Από τη Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (Παρίσι 1978)

  • Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

  • Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.

  • Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.

  • Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

  • Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.

  • Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Αρχική εικόνα: Το καρπούζι της αμερικανίδας Grace Carpenter Hudson (1865–1937)

The post Η τέχνη αγαπά τα ζώα appeared first on Art22.



from Art22 https://ift.tt/2VbylOZ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη