Στα ΓΑΚ Μαγνησίας το ημερολόγιο του εξόριστου σιδηροδρομικού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Στα ΓΑΚ Μαγνησίας το ημερολόγιο του εξόριστου σιδηροδρομικού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Το ημερολόγιο του εξόριστου στην Ικαρία σιδηροδρομικού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, παππού του αείμνηστου μουσικού είναι μεταξύ του αρχειακού υλικού που θα εκτίθεται στο αναγνωστήριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση του Βόλου από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής. Οι επισκέπτες θα δουν, μεταξύ άλλων, δικαστικές αποφάσεις για τις περίφημες γερμανικές αποζημιώσεις, υλικό σχετικό με την αναγνώριση της δράσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, παράνομο Τύπο της Κατοχής κ.α. Το αφιέρωμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους επιμελούνται οι Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά και Αλκηστις Σανιδά.

Σήμερα δόθηκε συνέντευξη Τύπου για την προβολή των δράσεων που οργανώνονται. Ειδικότερα, όπως ανέφερε η προϊσταμένη της ΓΑΚ Μαγνησίας, Αννίτα Πρασσά, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου τα Γ.Α.Κ. θα δεχθούν στο αναγνωστήριό τους, Μαγνήτων 141 και Σπ. Σπυρίδη, το κοινό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ (Οpen Day) με ξεναγήσεις σε έκθεση αρχειακού υλικού. Η δεύτερη δράση είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων, που θα υλοποιηθεί στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Στην έκθεση αξιοποιείται το πλούσιο αρχειακό υλικό των Γ.Α.Κ. και αναδεικνύεται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής συνδέοντάς το με τη συλλογική και ατομική μνήμη της πόλης σήμερα, οδόσημα, προφορικές μαρτυρίες κ.λπ.

Ιδιαίτερα για τη δεκαετία του '40 η ιστορική έρευνα έχει εμβαθύνει εστιάζοντας σε νέες θεματικές, αξιοποιώντας τον πλούτο των πληροφοριών που προσφέρουν τα αρχεία και η προφορική ιστορία. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της δημόσιας ιστορίας, τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας έχουν καθιερώσει τα τελευταία χρόνια τον θεσμό της «Ανοιχτής Μέρας» (Open Day) ανοίγοντας τους χώρους τους στο ευρύτερο κοινό. Επιδιώκουν την προσέγγιση ατόμων που τους ενδιαφέρει μεν η ιστορία, αλλά δεν συχνάζουν σε αναγνωστήρια και βιβλιοθήκες, θεωρώντας ότι ο χώρος απευθύνεται μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Με εύληπτο τρόπο θα ξεναγήσουν το κοινό στην έκθεση «Ο Βόλος ελεύθερος».

Όπως τόνισε η κ. Πρασσά, εδώ και τρία χρόνια τα ΓΑΚ τιμούν αυτή την ημερομηνία γιατί θα πρέπει όπως και η Ευρώπη να τιμάται και η απελευθέρωση από τις φασιστικές δυνάμεις του άξονα και όχι μόνο η κήρυξη του πολέμου 28/10/1940.

Το ημερολόγιο του σιδηροδρομικού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Τα ΓΑΚ έχουν πλέον στα χέρια τους το ημερολόγιο του αντιστασιακού και παλιού σιδηροδρομικού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, παππού του συνονόματου μουσικού που ήταν εξόριστος το 1948 στην Ικαρία. Είναι ένα ημερολόγιο χειρόγραφο που το έγραφε στην εξορία υπό μορφή επιστολών που τις έστειλε στους συγγενείς του εδώ στο Βόλο. «Είναι από τα σπάνια ημερολόγια εξορίας. Οι συνάδελφοι στην Ικαρία που ασχολήθηκαν με συνεντεύξεις εξόριστων και ντόπιων μας είπαν ότι είναι δυσεύρετο. Στην Ικαρία οι συνθήκες για τους εξόριστους ήταν  λίγο πιο καλές σε σχέση με την Μακρόνησο και τη Γυάρο, καθώς ζούσαν σε σπίτια και μοναστήρια  και επίσης ο λαός της Ικαρίας τους βοήθησε και τους συμπαραστάθηκε πολύ. Και αυτοί  βέβαια με τη σειρά τους βοήθησαν τους Ικαριώτες». Ο Λ. Μαχαιρίτσας επέστρεψε στο Βόλο το Σεπτέμβρη του 1948 αφού είχε μείνει στην Ικαρία για μερικούς μήνες και τον εξόρισαν εκ νέου εκεί ενώ τελικά  εκτελέστηκε στις 4 Απριλίου 1949 με άλλους αγωνιστές στο Καζανάκι».

Σημειώνεται ότι το ημερολόγιο παραχώρησε στα ΓΑΚ ο ανιψιός του εξόριστου παππού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Νικόλαος Παπανικολάου.

Από την πλευρά της η Σοφία Κανταράκη, υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Β'θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησία επισήμανε ότι οι μαθητές αντιμετωπίζουν το υλικό για τη διαδικασία διατήρησης της συλλογικής μνήμης και δουλεύουν σε ένα σχήμα αρχειακού δένδρου, ερευνούν και ψάχνουν για αναδείξουν πτυχές που το σχολείο και τα βιβλία δεν μπορούν να τον κάνουν. Πρόκειται για ένα πετυχημένο παράδειγμα ανάδειξης γραπτών τεκμηρίων που συνδυάζουν την ιστορική τεκμηρίωση με μια πλούσια και ελκυστική παρουσίαση, τόνισε.

Τέλος ο Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Α'θμιας τόνισε οι σχέσεις ΓΑΚ και σχολικής κοινότητας είναι αγαστές. «Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τις πηγές βιωματικά και αποτελεσματικά να μάθουν για την ιστορία της πόλης και της περιοχής».

 

 

 

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/31fYvkN
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη